News

Moțiunea de cenzură, citită în plenul Parlamentului. Guvernul sesizează CCR, iar Pro România face pasul la ofsaid. Update

20.08.2020 | 14:21
Motiunea de cenzura citita in plenul Parlamentului Guvernul sesizeaza CCR iar Pro Romania face pasul la ofsaid Update
ADVERTISEMENT

Moțiunea de cenzură inițiată de către PSD a fost citită, joi, în  plenul Parlamentului, convocat în sesiune extraordinară de către președinții Camerei Deputaților și Senatului. Premierul Ludovic Orban a anunțat că Guvernul va depune astăzi sau mâine sesizare de neconstituționalitate la CCR.

UPDATE  14.10: Citirea moțiunii în plen a avut loc în prezența premierului Ludovic Orban și a mai multor miniștri.

ADVERTISEMENT

Șeful Guvernului  susține că depunerea moțiunii în sesiune extraordinară este neconstituțională, motiv pentru care Guvernul va sesiza CCR privind existența unui conflict juridic de natură constituțională cu Parlamentul.

Am luat decizia să declanşăm conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament. E fără precedent. În 30 de ani, în ce hal de debandată s-a ajuns, în ce hal de dezorientare se află PSD s-a ajuns să facă ceva ce nu s-a făcut 30 de ani. Să depună moţiune în sesiune extraordinară. Mai mult. Într-o sesiune au depus moţiunea. Într-o altă sesiune voiau să o voteze. Sigur s-au prins şi au prelungit sesiunea extraordinară. Probabil voiau într-o a treia sesiune extraordinară să dezbată şi să voteze moţiunea. O asemene a băşcălie la adresa unei instituţii democratice eu nu am întâlnit în ultimii 30 de ani. Ca atare, declanşăm conflictul. Acest lucru trebuie clarificat”, a declarat Orban

ADVERTISEMENT

Deși Pro România anunțase că ar susține o încercare de demitere a guvernului Orban, acest partid are dubii legate de constituționalitatea procedurii la care au recurs social-democrații.

Eu cred că această moțiune trebuia introdusă din luna mai, când am cerut noi cei din Pro România ca toți parlamentarii să revină la lucru în procedură normală. Din păcate, nu s-a întâmplat acest lucru, ca rezultat al unui blat între PNL și PSD, respectiv președintele Klaus Iohannis. După părerea mea, moțiunea de cenzură nu poate fi promovată decât într-o sesiune ordinară a Parlamentului. Ca urmare, eu cred că sunt probleme de constituționalitate”, a declarat senatorul Adrian Țuțuianu (Pro România), pentru RFI.

ADVERTISEMENT

În acest condiții, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, a anunțat că data votării moțiunii va fi analizată într-o ședință a Comitetului Executiv al PSD.


Potrivit Agerpres, decizia privind convocarea sesiunii extraordinare poartă semnătura președinților celor două Camere, Marcel Ciolacu și Robert Cazanciuc. Social democrații își justifică acest demers prin faptul că actualul Executiv a încălcat cu bună știință majoritatea restricțiilor impuse în ultimele luni, multe situații de acest gen fiind prezentate inclusiv în spațiul public.

ADVERTISEMENT

Totodată, în documentul cu titlul „ Guvernul PNL – de la pandemie la pande-mită generalizată”, principalul partid din Opoziție susține că „nivelul de trai al populației s-a prăbușit”, în vreme ce Orban și miniștrii săi erau preocupați de „devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei”.

Textul moțiunii de cenzură, citit astăzi în plenul reunit al Parlamentului

Cei 205 de senatori și deputați care au semnat moțiunea de cenzură îndreptată împotriva Guvernului susțin că liberalii nu au făcut altceva decât să readucă „austeritatea, sărăcia și cercul vicios al salariilor mici”.

De regulă, dezbaterea are loc în termen de trei zile de la data în care a fost citită în plenul reunit în Parlamentului, însă nu este exclus ca ședința să aibă loc abia în septembrie. Cel puțin așa susțin surse din rândul social-democraților, citate de digi24.ro.

Au fost discuții despre data de 7 septembrie. Miercuri vom avea o ședință CEx și vom stabili exact”, au explicat acestea. PSD încearcă astfel să evite problemele de neconstituționalitate, în condițiile în care moțiunea de cenzură poate fi inițiată doar o singură dată pe sesiune parlamentară.

O națiune întreagă l-a văzut pe șeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalți lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecție.

O națiune întreagă l-a văzut pe șeful Executivului, Ludovic Orban, fără mască, fără distanțare, fumând trabuc la un pahar de whisky, în clădirea Guvernului, după ce tocmai instituise pentru populație obligația de a purta masca în spațiile închise!”, se arată în cuprinsul documentului.

Raportul recent al Curții de Conturi privind cheltuielile publice în timpul stării de urgență a scos la iveală tunurile financiare incredibile date de guvernanți sub paravanul pandemiei. Raportul Curții de Conturi, pe care președintele Iohannis și premierul Orban se fac acum că nu-l văd, ca și cum nu ar fi existat niciodată, ne dezvăluie cea mai mare fraudă guvernamentală din ultimii 30 de ani. Este de-a dreptul revoltător!

Guvernarea PNL este o guvernare pe datorie. Prezentul și viitorul țării sunt amanetate pe termen lung, din cauza incompetenței fără margini a acestui Guvern. În numai 9 luni de guvernare, Ministrul Finanțelor Publice a împrumutat peste 105 miliarde lei, de 4 ori mai mult decât guvernarea PSD. Cu o viteză de împrumut de 1.000 euro pe secundă, ponderea datoriei guvernamentale a explodat la 40% din PIB în luna mai 2020”, se arată în textul documentului cu care PSD speră să demită Guvernul Orban.

ADVERTISEMENT