News

Parlamentul European a adoptat azi Legea Copyright-ului! În ce mod se va schimba internetul, de acum

26.03.2019 | 15:29
Parlamentul European a adoptat azi Legea Copyrightului In ce mod se va schimba internetul de acum
ADVERTISEMENT

Controversata directivă a copyright-ului a fost adoptată marţi de Parlamentul European! Aceasta a fost aprobata cu 348 de voturi pentru si 274 de voturi impotriva, potrivit BBC.

Legea Copyright-ului a fost adoptată de Parlamentul European

Aceasta propune actualizarea legislaţiei privind drepturilor de autor adoptată în 2011, pentru a fi în concordanţă cu avântul noilor tehnologii şi cu modul în care utilizatorii folosesc acum Internetul.

ADVERTISEMENT

Cele mai intens discutate au fost articolele 11 şi 13, cunoscute drept “taxa pe link”, respectiv “filtrarea continutului”. Primul dă dreptul creatorilor de conţinut să fie platiţi de fiecare dată când platforme ca Google sau Facebook afişează frânturi din articolele lor.

Legea Copyright-ului
YouTube foloseste deja tehnologia impusa de Legea Copyright-ului, dar implementarea sa a durat 11 ani

Giganţii din IT se plâng că trebuie să scoată bani din buzunar

Pe de o parte, giganţii IT susţin că publisherii fac bani din această practică pentru că le aduce trafic, iar cei de cealaltă parte a baricadei consideră că aceste platforme fac bani, practic, din munca altora.

ADVERTISEMENT

Ce spune Articolul 13? Controversatul articol 13 din Directivă cere tuturor platformelor digitale să filtreze conţinutul încărcat de utilizatori. În cea mai mare parte a cazurilor, acest lucru se va transpune în filtre care verifică conţinutul atunci când este încărcat, inclusiv pentru platforme ca Facebook, Instagram, GitHub, Reddit şi Tumblr.

Evident, vor fi afectate multe platforme mult mai mici. Spre exemplu, YouTube utilizează deja un astfel de sistem – numit Content ID – pentru a proteja încălcarea drepturilor de autor, însă tehnologia pentru a face acest lucru este extrem de costisitoare (11 ani a durat construcţia şi perfecţionarea acestui filtru), ceea ce pentru multe platforme mici şi medii reprezintă un cost enorm.

ADVERTISEMENT

Ce este Articolul 11? A doua parte a proiectului de reglementare, articolul 11, ridică, de asemenea, semne de întrebare. Articolul 11 ar putea obliga companii precum Facebook, Microsoft sau Google să plătească pentru fragmentele de ştiri (aşa-numitele news snippets).

Practic, Articolul 11 creează un nou drept pentru publisheri şi editori, făcând aproape imposibilă citarea sau crearea de link-uri la conţinut fără permisiunea autorului. Argumentul principal în favoarea Articolului 11 este că încurajează viitoarele investiţii în conţinut de calitate şi bine documentat în beneficiul utilizatorilor.

ADVERTISEMENT

Directiva europeană a fost puternic contestată de giganţii IT, care se plâng că vor cheltui mulţi bani pentru a crea filtrele care să analizeze conţinutul şi să oprească distribuirea frânturilor de conţinut. Activiştii care susţin libertatea Internetului arată că practica ar putea duce la cenzura.

De cealaltă parte, casele de discuri, artiştii şi mass-media susţin schimbările legislative. Aceştia consideră că munca lor este demonetizată. “Muzica si cultura nu se intampla pur si simplu: este nevoie de multa munca din partea multor oameni. Avem nevoie de un Internet care sa fie corect fata de toata lumea si totodata sustenabil pentru toti”, a opinat cunoscutul muzicianul Paul McCartney.

ADVERTISEMENT