News

Parlamentul European a tăiat din salariile asistenților care lucrează de acasă. Europarlamentarii își primesc leafa întreagă

07.04.2020 | 18:34
Parlamentul European a taiat din salariile asistentilor care lucreaza de acasa Europarlamentarii isi primesc leafa intreaga
Plenul Parlamentului Euroepan/ Sursă foto - captură facebook
ADVERTISEMENT

Asistenții europarlamentarilor vor primi doar 75% dacă lucrează din țările de origine și vor trebui să aibă acceptul europarlamentarilor. În schimb, eurodeputații își primesc salariile întregi, chiar dacă Parlamentul European și-a sistat activitatea din cauza pandemiei de coronavirus, scrie Politico.

Salariile asistenților, reduse cu un sfert

Parlamentul European și-a restrâns activitatea de luna trecută, iar membrii săi au fost încurajați să lucreze din țările lor  pentru a limita răspândirea bolii. În schimb, asistenților lor li se cere să lucreze de la unul din sediile PE – Bruxelles, Strasbourg sau Luxembourg – dacă vor să-și primească lefurile integral.

ADVERTISEMENT

Direcția Generală de Personal a Parlamentului  a trimis o notă în care li se amintește asistenților acreditați că activitatea lor ”trebuie efectuată de la adresa pe care respectivul angajat a comunicat-o administrației Parlamentului”. În cazul în care acești vor să lucreze din țara ai căror cetățeni sunt, trebuie să depună o cerere care să fie aprobată de europarlamentarul pentru care lucrează și să se mulțumească cu 75% din salariu.

”Cred că administrația Parlamentului  ar trebui să-și reconsidere poziția. Mulți dintre asistenții acreditați au mers în țara natală înainte de introducerea restricțiilor de călătorie. Printre ei sunt persoane care au grijă de părinți sau bolnavi. Criza aceasta ne-a lovit pe toți și cred că este complet lipsit de etică să ameninți că tai salariile oamenilor  care au ales să nu rămână captivi într-un  anume loc”, a declarat un asistent parlamentar.

ADVERTISEMENT

Decizia a revoltat și o parte dintre europarlamentari. Iratxe Garcia, lidera grupului Socialiștilor și Democraților, i-a cerut președintelui  Parlamentului European, David Sassoli să revină asupra decizie. ”Dacă presupunem că europarlamentarii își pot face treaba 100% și  de acasă, acest lucru ar trebui  să fie aplicabil și asistenților și staff-ului Parlamentului”, i-a scris Garcia lui Sassoli, fără ca acesta din urmă să dea un răspuns la solicitarea făcută.

Însă Garcia nu  a fost singura care a obiectat. ”Este inacceptabil. Decizia ar trebui  anulată”, a spus Dita Charanzová, vicepreședinte PE din partea grupului Renew Europe.

ADVERTISEMENT

Alții însă susțin decizia adoptată inițial. ”Asistenții au plecat fără să primească instrucțiuni de la europarlamentari. Acum nu se mai pot întoarce și (…) acum vor o derogare ca să stea acasă și să fie acoperiți”, a spus un oficial de la Bruxelles.