Alegeri 2024

Parlamentul European, care sunt următorii pași după alegerea eurodeputaților. Ce negocieri încep la Bruxelles și Strasbourg

Parlamentul European deschide un nou capitol de negocieri la Bruxelles și la Strasbourg. Care sunt următorii pași după alegerea eurodeputaților
10.06.2024 | 12:43
Parlamentul European care sunt urmatorii pasi dupa alegerea eurodeputatilor Ce negocieri incep la Bruxelles si Strasbourg
Un nou capitol începe la Strasbourg și Bruxelles pentru cei 720 de eurodeputați / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Componența grupurilor parlamentare, Consiliul European, sesiunea plenară, alegerea unei noi Comisii Europene vor fi următorii pași după alegerea eurodeputaților din Parlamentul European, după alegerile din 9 iunie. Scrutinul s-a soldat cu o creștere a extremei drepte în Europa și cu un declin pentru grupurile ecologiste. Șefii de stat din cele 27 de state membre ale UE trebuie acum să ajungă la un acord asupra mai multor nume, inclusiv asupra celui al viitorului președinte al Comisiei Europene.

10 iunie, încep negocierile privind componența grupurilor

Un nou capitol începe la Strasbourg și Bruxelles pentru cei 720 de eurodeputați responsabili de reprezentarea celor 450 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene. Negocieri, primul Consiliu European, succesiunea Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene, iată care sunt etapele care vor marca următoarele luni.

ADVERTISEMENT

Unele dintre rezultatele finale ale alegerilor europarlamentare sunt încă în așteptare, ele nu vor fi publicate decât la sfârșitul acestei săptămâni – dar acest lucru nu îi împiedică pe deputați să înceapă imediat negocierile politice. În primul rând, pentru a compune grupurile politice ale Parlamentului și a le alege liderii.

Partidul Popular European (PPE), Socialiștii și Democrații (S&D), Renew, Verzii, Stânga Radicală și cele două grupuri de extremă dreapta, Identitate și Democrație (ID) și Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), vor încerca să atragă partidele nou alese pentru a-și mări rândurile.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ar putea fi formate grupuri noi, cu condiția să reunească cel puțin 23 de eurodeputați din șapte țări diferite. După ce va fi tranșată chestiunea grupurilor, acestea își vor alege liderii între sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie.

De asemenea, se va pune problema președinției Parlamentului European. Postul este deținut de conservatoarea malteză Roberta Metsola. Ea este în linie pentru un nou mandat de doi ani și jumătate. În mod tradițional deținut alternativ de un ales de centru-dreapta și unul de centru-stânga, postul va face obiectul unor negocieri intense. Chestiunea va fi decisă pe 16 iulie.

ADVERTISEMENT

Un Consiliu European la 27 și 28 iunie

În paralel cu discuțiile despre eurodeputați, liderii celor 27 de state membre vor trebui să se pună de acord asupra unor nume, începând cu cel al viitorului președinte al Comisiei Europene. Președintele actual, Ursula von der Leyen, a fost desemnată de către PPE, la congresul de la București, drept candidat. Chiar dacă dreapta a ieșit învingătoare în alegeri, șefii de stat și de guvern nu au obligația de a o numi din nou pe politiciana germană. Liderii, împreună cu președintele Comisiei și șeful Consiliului European, Charles Michel, vor avea ocazia să discute pentru prima dată despre acest subiect în cadrul unui dineu informal care va avea loc la 17 iunie la Bruxelles.

Un Consiliu European va fi convocat zece zile mai târziu, între 27 și 28 iunie. Liderii europeni vor discuta principalele posturi, precum președinția Comisiei, Consiliul și Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe, „ținând cont de echilibrul dintre diferitele grupuri politice, de diversitatea geografică și de paritate”, explică Politico.

ADVERTISEMENT

În cazul numirii președintelui Comisiei, țările trebuie să ajungă la un acord prin majoritate calificată, adică o majoritate de țări care să reprezinte majoritatea populației UE. În cele din urmă, Consiliul își va adopta „agenda strategică”, care va defini liniile generale ale politicii europene pentru următorii cinci ani.

Prima sesiune plenară, la 16 iulie

Deputații europeni se vor reuni la Strasbourg, în Franța,  pe 16 iulie pentru prima sesiune plenară. Aceștia vor vota mai întâi pentru a numi președintele și vicepreședinții Parlamentului. Parlamentarii vor decide apoi data votului pentru confirmarea președintelui Comisiei Europene. Acest vot este așteptat să aibă loc în cursul acestei săptămâni. Votul este secret și necesită o majoritate pentru a fi validat. În cazul în care Parlamentul respinge persoana aleasă de Consiliul European, acesta din urmă are la dispoziție o lună pentru a propune un nou nume. Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum.

După vară, alegerea noii Comisii Europene

După ce președintele Comisiei Europene va fi confirmat în funcție, acesta va trebui să construiască un executiv format din 27 de comisari. Fiecare țară este reprezentată de câte un comisar. După ce comisarii vor fi aleși, aceștia vor fi interogați de Parlamentul European după vară, la o dată încă nedefinită. Parlamentarii sunt adesea foarte curioși și nu ezită să respingă anumite personalități. Acesta a fost în special cazul franțuzoaicei Sylvie Goulard, candidată pentru postul de comisar european pentru piața internă în 2019. În cele din urmă, Thierry Breton a fost cel care a ocupat postul. La 1 decembrie, un nou președinte al Consiliului va fi, de asemenea, ales de către statele membre.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”