News

Parlamentul European cere CE să sancţioneze România pentru nerespectarea drepturilor LGBTQ

România ar putea fi sancționată pentru nerespectarea deciziei Curții de Justiție a UE în cauza a doi soți de același sex.
14.09.2021 | 12:22
Parlamentul European cere CE sa sanctioneze Romania pentru nerespectarea drepturilor LGBTQ
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a adoptat o rezoluție prin care le cere statelor membre să accepte căsătoriile între persoane de același sex. România ar putea fi sancționată în acest caz.

România ar putea fi sancționată de Comisia Europeană

Este vorba de 387 voturi pentru, 123 de abţineri şi 161 voturi împotrivă pentru Rezoluţia privind drepturile comunității LGBTQ în Europa.

ADVERTISEMENT

Mai precis, aceasta cere respectarea dreptului la viaţă de familie şi căsătorie, recunoaşterea statutului de părinți ale persoanelor LGBTQ. De asemenea, este precizată şi protejarea acestora de violenţă, discriminare și hărţuire.

Căsătoriile între persoanele de același sex ar trebui recunoscute în toate statele Uniunii, indiferent unde au fost ele oficiale, mai precizează rezoluția.

ADVERTISEMENT

Totodată, a fost adus în discuție cazul Coman, Hamilton şi Asociaţia ACCEPT împotriva României. Este vorba despre un cuplu de persoane de același sex, a cărora căsătorie nu a fost recunoscută de statul nostru.

Parlamentul cere Comisiei Europene „să ia măsuri împotriva României pentru eşecul său repetat de a respecta hotărârea CJUE în speţa Coman, Hamilton şi Asociaţia ACCEPT şi pentru lipsa remediilor legale care au obligat reclamanţii să se adreseze la CEDO pentru apărarea dreptului lor şi compensaţii”, a transmis instituția.

ADVERTISEMENT

Cazul Adrian Coman şi Clai Hamilton poate aduce sancțiuni țării noastre

Adrian Coman şi Clai Hamilton s-au căsătorit în afara țării, iar mariajul lor a fost validat inclusiv de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), dar şi de Curtea Constituţională a României.

Aceste decizii nu au fost respectate pe teritoriul țării noastre, iar cei doi soți nu au putut să se stabilească ca familie în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Cei doi soți au acuzat de discriminare Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) şi Ministerului pentru Afaceri Interne. IGI a refuzat să emită în 2013 un permis de şedere pentru Clai Hamilton, care este cetățean american.

Atunci, decizia se motiva prin faptul că România nu recunoaşte căsătoriile între persoane de acelaşi sex încheiate în afara ţării.

„Solicităm Guvernului României aplicarea de urgenţă a tuturor deciziilor CJUE şi CEDO care au constatat că România încalcă drepturile persoanelor LGBTI în domeniul liberei circulaţii, vieţii de familie, recunoaşterii juridice a identităţii de gen, libertăţii întrunirilor publice şi protecţiei faţă de infracţiuni motivate de homofobie şi transfobie.

Aplicarea acestor măsuri, concret, înseamnă elaborarea de legislaţie şi politici publice, în cooperare cu societatea civilă LGBTI, pentru a stopa aceste violări de drepturi.

Respectarea acestor decizii e o componentă esenţială a statului de drept, garantat prin Constituţie şi monitorizat în continuare de partenerii noştri europeni”, a declarat Teodora Roseti, directoare executivă a ACCEPT.

Cei doi soţi, alături de Asociaţia ACCEPT s-au adresat CEDO, după eșecul justiției din țară. Procesul a început pe 1 martie 2021, iar Curtea va analiza încălcarea drepturilor celor doi.

ADVERTISEMENT