Parlamentul European finanțează regiunile afectate de trecerea spre o economie verde. Ce sumă va primi România și cum pot fi folosiți banii

Robert Cristea   
în HotNews
16/09/2020, 14:30
Parlamentul European finanțează regiunile afectate de trecerea spre o economie verde. Ce sumă va primi România și cum pot fi folosiți banii
Parlamentul European finanțează regiunile afectate de trecerea spre o economie verde. Ce sumă va primi România și cum pot fi folosiți banii Sursă foto - facebook

Parlamentul European a decis crearea unui fond destinat finanţării regiunilor  afectate de trecerea către o economie verde.

România va primi 3,5 milioane de euro, potrivit raportului prezentat de Parlamentul European. Acesta este anunțul făcut de Alianţa USR-PLUS, într-un comunicat de presă, conform News.ro

Printre proiectele care pot fi finanțate se vor regăsi investițiile în infrastructura ecologică, în transport, în proiecte de combatere a sărăciei energetice sau de promovare a eficienţei energetice.

Româna va primi 3,5 milioane de euro pentru a finanța zonele afectate de trecerea spre o economie verde

Printre cele mai afectate regiuni sunt judeţele Gorj, Dolj, Galaţi, Prahova şi Mureş. Este inclusă pe listă și Valea Jiului. România poate utiliza aceşti bani și pentru proiectele de gaze naturale.

”Creşterea bugetului alocat Fondului pentru o tranziţie justă de la 7,5 miliarde de euro la 25 de miliarde de euro, la care se adaugă încă 10 miliarde din Planul UE de relansare Next Generation. României îi vor reveni, potrivit raportului votat de Parlamentul European, aproximativ 3.5 miliarde de euro. Introducerea în categoria de proiecte finanţabile a: investiţiilor în infrastructura ecologică, mobilitate, transport, investiţiile în proiecte de combatere a sărăciei energetice, în special în locuinţe sociale, şi de promovare a eficienţei energetice.

De asemenea, Fondul va putea finanţa şi proiecte bazate pe gaze naturale în regiunile dependente de cărbune cu scopul de a asigura tranziţia ecologică şi reducerea emisiilor la mai puţin de jumătate din valorile actuale. Asigurarea unei cofinanţări a proiectelor eligibile prin Fondul de tranziţie justă de 85%”, au transmis într-un comunicat reprezentanţii Alianţei USR-PLUS, conform News.ro.

Pentru a beneficia de aceste fonduri, România trebuie să realizeze planurile teritoriale pentru o tranziţie justă în care să detalieze nevoile de finanţare prin acest fond. Delegaţia USR- PLUS din Parlamentul European cere Guvernului „să elaboreze în cel mai scurt timp aceste planuri teritoriale”.

 „Includerea proiectelor de gaz între cele eligibile pentru finanţare, ca alternativă de tranziţie de la cărbune la economia verde, este un avantaj major pentru România. Am luptat pentru acest amendament şi faptul că azi avem un vot final favorabil este o veste excelentă pentru regiunile afectate, unde tranziţia va fi mai realistă, mai blândă şi va fi atenuat şocul socio-economic”, a afirmat europarlamentarul Cristian Ghinea.

  • Au fost depuse „eforturi politice serioase de a negocia şi a obţine ce e mai bun şi pentru ţările încă dependente de cărbune, cum e România, şi asigurând o tranziţie suportabilă spre noua economie. Am fost aleşi să facem treabă pentru România şi arătăm că se poate”, a adăugat eurodeputatul Vlad Botoş.
Închide ×