News

Parlamentul European introduce reguli privind criptomonedele în statele UE. Obligații pentru bănci

În această săptămână, în Parlamentul European s-au introdus noi reguli privind criptomonedele în statele UE. Ce restricții vor fi în vigoare pentru bănci.
25.01.2023 | 09:56
Parlamentul European introduce reguli privind criptomonedele in statele UE Obligatii pentru banci
Criptomenedele în statele UE, reglementate de Parlamentul European. Restricții impuse pentru bănci. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Marți, 24 ianuarie, parlamentarii UE au adoptat un proiect de lege care impune cerințe stricte menite să acopere riscurile legate de criptoactive, transmite Yahoo Finance.

Criptomenedele în statele UE, reglementate de Parlamentul European. Restricții impuse pentru bănci

Comisia pentru Afaceri Economice și Monetare a Parlamentului European a votat pentru a impune restricții stricte băncilor care doresc să dețină capital cripto.

ADVERTISEMENT

Mai exact, ”băncile vor fi obligate să dețină un euro de capital propriu pentru fiecare euro pe care îl dețin în cripto”, a declarat Markus Ferber, purtătorul de cuvânt economic al celei mai mari grupări politice a Parlamentului, într-un comunicat.

”Astfel de cerințe prohibitive de capital vor stopa instabilitatea din lumea cripto să se răspândească în sistemul financiar. În ultimii doi ani, am văzut că activele cripto sunt investiții cu risc ridicat”, a mai spus oficialul PE.

ADVERTISEMENT

Asociația pentru Piețele Financiare din Europa (AFME), un grup de lobby care reprezintă firmele de finanțare tradiționale, și-a exprimat îngrijorarea că domeniul de aplicare al amendamentului ar putea fi prea larg.

Același organism a anunțat că proiectul de lege nu conţine nicio definiţie a activelor cripto şi ar putea ajunge să fie aplicat şi titlurilor de valoare tokenizate, scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT

”Nu există o definiție a activelor cripto în legislație și, prin urmare, cerința se poate aplica titlurilor de valoare tokenizate, precum și activelor cripto netradiționale asupra cărora este vizat tratamentul intermediar”, precizează cei de la AFME.

Băncile din state non-UE care operează prin sucursale din zona euro vor urmări îndeaproape discuţiile din Parlamentul European.

ADVERTISEMENT

Mișcarea Parlamentului de la Strasbourg pune în aplicare regulile stabilite de Comitetul de la Basel pentru Supravegherea Bancară. Forul a propus ca deținătorilor de cripto să li se acorde cea mai mare pondere a riscului posibil.

Pentru ca proiectul aprobat să devină o lege, măsurile necesită aprobarea Parlamentului European și, în plus, trebuie să fie negociate cu miniștrii de finanțe care se reunesc în următoarele săptămâni în Consiliul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT