News

Parlamentul European susține renunțarea la schimbarea orei de vară! Din 2021 nu se vor mai da ceasurile cu o oră înainte

26.03.2019 | 16:22
Parlamentul European sustine renuntarea la schimbarea orei de vara Din 2021 nu se vor mai da ceasurile cu o ora inainte

Renunțarea la ora de vară continuă să fie un subiect de actualitate pentru Parlamentul European, o decizie în acest sens fiind luată astăzi, în mod oficial. Propunerea a fost supusă votului în plenul instituției ce își are sediul la Bruxelles. Eurodeputații și-au exprimat astfel intenția de a se renunța la ajustarea ceasurilor cu o oră în primăvară și toamnă. Modificările ar urma să fie aplicate începând cu anul 2021.

Din 2021 se va renunța la ora de vară

Prin urmare, statele membre ale Uniunii Europene care vor decide să mențină permanent ora de vară vor efectua ultima schimbare de acest fel în ultima duminică din luna martie 2021. Pe de altă parte, cele care vor opta pentru renunțarea la ora de vară și să rămână la ora standard, cea de iarnă, își vor putea schimba ora pentru ultima dată în ultima zi de  duminică din luna octombrie a aceluiași an.

Prin votul pozitiv de marți, Parlamentul European susține propunerea venită din partea Comisiei, de renunțare la schimbarea sezonieră a orei, însă au amânat intrarea în vigoare a acestei legi până în 2021, în loc de 2019, cum se discutase inițial.

În Parlamentul European a fost votată renunțarea la ora de vară
În Parlamentul European a fost votată renunțarea la ora de vară

Uniunea Europeană vrea ca această decizie să nu afecteze piața unică

Eurodeputații recomandă o bună coordonare între statele membre în această privință, astfel încât să nu existe impact negativ asupra pieței unice, de îndată ce decizia de renunțare la schimbarea orei va intra în vigoare.

În ceea ce privește România, țara noastră va trece la ora de vară în scurt timp, când ceasurile se dau cu o oră înainte. Astfel, în noaptea de 30 spre 31 martie 2019, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Pe cale de consecință, ziua de duminică, 31 martie va avea 23 de ore, în loc de 24.

În altă ordine de idei, în plenul Parlamentului European de la Bruxelles urmează supusă votului și propunerea ce cuprinde noi reguli referitoare la drepturile de autor. În luna februarie 2019, după mai bine de trei ani de negocieri, liderii europeni au încheiat un acord provizoriu în acest sens, care prevede ca drepturile și obligațiile privind dreptul de autor să se aplice și pentru mediul online.