News

Parlamentul, în ”șomaj tehnic”. Numărul proiectelor de lege depuse a scăzut dramatic de la începutul epidemiei

16.04.2020 | 13:53
Parlamentul in somaj tehnic Numarul proiectelor de lege depuse a scazut dramatic de la inceputul epidemiei
ADVERTISEMENT

Numărul proiectelor de lege depuse la Parlament s-a prăbușit odată cu izbucnirea epidemiei de coronavirus și declararea stării de urgență. În momentul de față, parlamentarii dezbat fie ordonanțele de urgență emise de către Guvern, fie proiecte depuse de colegii lor înainte de izbucnirea epidemiei. Deși activitatea în comisii se desfășoară online, în lunile mai sau iunie, Parlamentul nu va mai avea practic de lucru.

De trei ori mai puține proiecte de lege

Coronavirusul a afectat și creativitatea și spiritul de inițiativă al parlamentarilor care par să fie mai puțin dispuși să facă legi noi. Consecințele se vor vedea în ultimele două luni ale sesiunii parlamentare când agenda dezbaterilor din comisii și din plen se va scurta considerabil,

ADVERTISEMENT

Majoritatea proiectelor de lege sunt depuse mai întâi la Senat, ca primă cameră sesizată, urmând ca apoi să meargă la Camera Deputaților forul decizional. Primul pas procedural este punerea în dezbatere publică a proiectului pe o perioadă de 30 de zile. În momentul de față pe site-ul Senatului, sunt doar 24 de inițiative legislative aflate în dezbatere, cele mai vechi fiind depuse pe 12 martie, cu  câteva zile înainte de intrarea în starea de urgență.

Practic, asta înseamnă că, pe final de sesiune, Senatul va avea de dezbătut în plen pe durata unei luni întregi cam cât ar fi avut de discutat într-o săptămână.

ADVERTISEMENT

În cazul Camerei Deputaților, unde de obicei numărul de proiecte puse în dezbatere publică este mai redus, site-ul are doar trei inițiative, iar săptămâna trecută nu a fost niciuna.

În perioada 1 februarie-24 martie, la Senat au intrat în procedură legislativă 121 de proiecte de lege, dintre care 76 depuse în trei săptămâni din luna martie înainte de starea de urgență. După ce cele 24 de proiecte aflate acum în dezbatere publică vor intra, pe rând, în procedură legislativă, numărul de proiecte aflate în dezbatere parlamentară se va la o treime pentru o lună întreagă, la care se pot adăuga eventuale ordonanțe de urgență venite de la Guvern. Asta înseamnă aproximativ o reducere de trei ori a volumului  de muncă din această Cameră.

ADVERTISEMENT

Deputații lucrează încă pe proiecte dinaintea stării de urgență

Reducerea numărului de proiecte de lege este sesizabilă și la Camera Deputaților. Deocamdată, într-o măsură mai mică deoarece deputații lucrează încă pe proiectele mai vechi care au fost deja supuse votului la Senat.

Pe 23 martie, Biroul Permanent al Camerei a distribuit către comisii ultimele proiecte de lege venite de la Senat și inițiativele pentru care deputații sunt primii sesizați, după trecerea perioadei de 30 de zile pentru dezbatere publică. La acea dată, numărul proiectele intrate în  procedură legislativă era de 123, de la 1 februarie încoace. De atunci, au mai venit doar 23 într-un interval de trei săptămâni dintre care o parte sunt ordonanțe de urgență ale Guvernului, iar majoritatea sunt proiectele cărora li s-a finalizat procedura de către Senat.

ADVERTISEMENT