News

Guvernul Bennett-Lapid a câștigat majoritatea în Knesset. Netaniahu pierde puterea după 12 ani

Parlamentul israelian a aprobat o nouă coaliție de guvernare care a pus capăt mandatului de 12 ani al primului ministru Beniamin Netaniahu.
13.06.2021 | 20:45
Guvernul BennettLapid a castigat majoritatea in Knesset Netaniahu pierde puterea dupa 12 ani
ADVERTISEMENT
13-06-2021
19:51

Cancelarii Germaniei și Austriei, felicitări pentru Naftali Bennet

Cancelarul german Angela Merkel i-a transmis felicitări noului prim-ministru israelian Naftali Bennett.

„Germania și Israel sunt conectate printr-o prietenie unică pe care dorim să o consolidăm în continuare. Având în vedere acest lucru, aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu dumneavoastră”, spune Merkel într-un mesaj adresat lui Bennett și distribuit de purtătoarea sa de cuvânt, Ulrike Demmer, pe Twitter.

Și cancelarul austriac Sebastian Kurz i-a felicită pe premierul Naftali Bennett și pe primul-ministru supleant, Yair Lapid, pentru noul guvern.

“Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună. Austria este dedicată Israelului ca stat evreu democratic și va continua să fie alături de Israel”, a scris Kurz pe Twitter.

 

13-06-2021
18:48

Guvernul premierelor: Număr record de femei, arabii pentru prima oară la guvernare

Noul guvern deschide un nou drum în istoria Israelului, deoarece premierul său Naftali Bennett devine primul prim-ministru ortodox purtător de kippa (coifură fără margini, de obicei din țesătură, purtată în mod tradițional de bărbatii evrei), iar partidul Ra’am devine prima fracțiune israeliană arabă care se alătură unei coaliții de guvernare.

Un număr record de femei deține portofolii ministeriale în noul guvern, inclusiv unele dintre cele mai influente: ministrul transporturilor Merav Michaeli (partidul laburist), ministrul de interne Ayelet Shaked (Yamina), ministrul educației Yifat Shasha-Biton (Noua speranță), ministrul economiei Orna Barbivai (Yesh Atid), ministrul energiei Karine Elharrar (Yesh Atid), ministrul egalității sociale Merav Cohen (Yesh Atid), ministrul absorbției imigranților Pnina Tamano-Shata (Albastru și Alb), ministrul protecției mediului Tamar Zandberg (Meretz), știință ministrul Orit Farkash-Hacohen (Albastru și Alb).

13-06-2021
18:40

Joe Biden l-a felicitat pe premierul Naftali Bennett

Președintele SUA, Joe Biden, l-a felicitat pe premierul Naftali Bennett și a declarat că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu el.

„În numele poporului american, îl felicit pe prim-ministrul Naftali Bennett, pe primul-ministru alternativ și ministrul de externe Yair Lapid și pe toți membrii noului cabinet israelian.

Aștept cu nerăbdare să colaborez cu prim-ministrul Bennett pentru a consolida toate aspectele relației strânse și durabile dintre cele două națiuni”, spune Biden.

„Israelul nu are un prieten mai bun decât Statele Unite. Legătura care ne unește oamenii este dovada valorilor noastre comune și a deceniilor de strânsă cooperare și, pe măsură ce continuăm să ne consolidăm parteneriatul, Statele Unite rămân neclintite în sprijinul lor pentru securitatea Israelului.

Administrația mea este pe deplin angajată să colaboreze cu noul guvern israelian pentru a promova securitatea, stabilitatea și pacea israelienilor, palestinienilor și oamenilor din întreaga regiune”, a continuat președintele american.

13-06-2021
18:16

Naftali Bennett a depus jurământul de învestire în funcția de prim-ministru al Israelului

Proaspătul prim-ministru Naftali Bennett a jurat în plenul Knesset-ului să „fie loial statului Israel și legilor sale, să își îndeplinească cu fidelitate rolul de prim-ministru/membru al guvernului și să susțină rezoluțiile Knesset”, relatează Times of Israel.

El a fost urmat de Yair Lapid, premierul supleant și ministrul de externe.

Restul membrilor cabinetului vor urma individual, în ordine alfabetică.

Benjamin Netanyahu va avea luni o întâlnire cu noul prim-ministru Naftali Bennett pentru a preda portofoliul, a anunțat biroul său.

Întâlnirea va avea loc la Biroul Primului Ministru din Ierusalim.

13-06-2021
17:59

Israelul are un nou guvern

Knessetul a acordat votul de încredere celui de-al 36-lea guvern, numind-ul pe politicianul de dreapta Naftali Bennett următorul prim-ministru și eliminându-l pe Beniamin Netaniahu de la putere după 12 ani consecutivi.

Așa-numitul „guvern al schimbării” este aprobat cu 60 dintre cei 120 de parlamentari ai Knesset în favoarea și 59 împotrivă.

Parlamentarul Ra’am, Said al-Harumi s-a abținut de la vot.

Israelul are un nou guvern
Foto: The Times of Israel
13-06-2021
17:53

A început votul în Knesset pentru aprobarea noii coaliții de guvernare

În Knesset (parlamentul israelian) a început votul de încredere pentru confirmarea noului guvern Bennett-Lapid.

ȘTIREA INIȚIALĂ / Dacă va câștiga cele 61 de voturi necesare, coaliția ar urma să depună jurământul în aceeași zi.

Parlamentul israelian votează noua coaliție de guvernământ care-l va îndepărta pe Netaniahu de la putere

Președintele parlamentului israelian, Yair Levin, a anunțat marți că votul va avea loc în cadrul unei sesiuni speciale din 13 iunie, în cursul căreia Knesset-ul, care are 120 de parlamentarei, va vota dacă va da undă verde unei coaliții largi care este formată din opt partide împrăștiate pe tot spectrul ideologic.

ADVERTISEMENT

“Se întâmplă!” a scris pe Twitter Yair Lapid, liderul partidului centrist Yesh Atid, care a condus efortul de a reuni o coaliție. „Guvernul de unitate este aproape o realitate și va lucra pentru tot poporul Israel.”

Dacă va avea succes, votul va marca sfârșitul unei perioade de 12 ani petrecută de către Netaniahu în fruntea Israelului. Eforturile de a elimina membrii de dreapta ai coaliției de către partidul Likud al lui Netaniahu au eșuat până acum, dar premierul a promis să continue lupta pentru dezertări până când va fi înlăturat în mod oficial.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă actualul premier va fi îndepărtat din funcție, el va rămâne probabil o figură proeminentă în politica israeliană ca lider al opoziției. Cu toate acestea, el va pierde protecții legale valoroase în timp ce luptă împotriva unor acuzații de corupție.

Votul de duminică va marca punctul culminant al celor patru alegeri pe care Israelul le-a organizat în doi ani, doar ultimul rezultând într-un acord pentru a forma o coaliție care ar controla 61 de locuri din Knesset.

ADVERTISEMENT

O coaliție extrem de diversă ideologic

Coaliția care ar înlocui guvernul condus de Likud este alcătuită dintr-un amestec de partide israeliene care s-au unit în perspectiva perspectivei de a-l înlătura pe Beniamin Netaniahu, dar care se suprapune ideologic.

Partidul lui Lapid s-a alăturat unui număr de partide de dreapta, inclusiv partidul Yamina al lui Naftali Bennett, precum și partidul Raam, care ar fi primul partid arab care va face parte dintr-o coaliție de guvernământ.

ADVERTISEMENT

În baza unui acord negociat de părțile implicate, Bennett va îndeplini primii doi ani ai unui mandat de patru ani ca prim-ministru înainte ca Lapid să termine ultimii doi ani.

Cu toate acestea, au apărut speculații cu privire la faptul că coaliția nu va dura patru ani, având în vedere numărul mare de dezacorduri pe care membrii coaliției le au cu privire la chestiuni de la pacea cu palestinienii la așezările din Cisiordania și nu numai.

Lapid și Bennett au sugerat că noul guvern își va începe mandatul concentrându-se pe politicile economice și sociale, în încercarea de a începe cu un front unit.

ADVERTISEMENT