News

Parlamentul României a interzis centralele de apartament. Cu ce le pot înlocui românii

Centralele de apartament au fost interzise, miercuri, de Parlamentul României. Cu ce sisteme de încălzire le pot înlocui românii.
26.06.2024 | 17:26
Parlamentul Romaniei a interzis centralele de apartament Cu ce le pot inlocui romanii
Parlamentul României a interzis centralele de apartament. Sursa foto: Romstal/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Parlamentul României a interzis, miercuri, centralele de apartament după ce deputaţii au adoptat un proiect pentru modificarea şi completarea Legii 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.

Parlamentul României a interzis centralele de apartament

Potrivit actului normativ, centralele de apartament pe gaz care nu corespund noilor indici de performanță energetică vor fi interzise în România.

ADVERTISEMENT

Această decizie va afecta aproximativ 2,5 milioane de români care vor fi nevoiți să își înlocuiască centralele de apartament scoase în afara legii de Parlament.

Noile sisteme de încălzire, permise de legea adoptată de către deputați, cu care românii își pot înlocui centralele pe gaz neconforme sunt:

ADVERTISEMENT
  • sisteme descentralizate de alimentare cu energie bazate pe surse regenerabile;
  • sisteme de cogenerare/trigenerare;
  • racordarea la rețelele urbane de încălzire sau răcire;
  • pompe de căldură, panouri termice și/sau electrice solare, centrale eoliene, și sisteme combinate;
  • schimbătoare de căldură sol-aer;
  • recuperatoare de căldură;
  • orice combinație a acestor opțiuni.

Proiectul de lege adoptat, miercuri, urmărește creșterea performanței energetice a clădirilor prin proiectarea și reabilitarea lor, informarea corectă a proprietarilor/administratorilor clădirilor prin certificatul de performanță energetică, economisirea energiei și decarbonarea clădirilor, îmbunătățirea cadrului urban construit și protecția mediului.

ADVERTISEMENT

Mai mult, conform propunerii legislative, pentru utilizarea unor sisteme alternative de înaltă eficiență energetică, clădirile noi și cele renovate au nevoie de un studiu de fezabilitate tehnic, economic și de mediu.

Se pare că acesta va determina mixul de tehnologii adecvate pentru reducerea consumului de energie primară neregenerabilă și a nivelului de poluare.

ADVERTISEMENT

Totodată, actul normativ prevede și un audit energetic al clădirilor care va evalua profilul consumului energetic și va identifica soluțiile pentru creșterea performanței energetice. Auditul se va finaliza cu un raport care va preciza conformitatea sau neconformitatea cu noile cerințe.

În plus, la intervale de doi ani vor fi efectuate inspecții periodice ale sistemelor de încălzire și de climatizare ale clădirilor, pentru a asigura eficiența și funcționarea corectă a acestora, conform proiectului de lege.

Actul normativ adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, va merge la președintele Iohannis spre promulgare.

ADVERTISEMENT