Marți, 31 mai, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, majorarea salariilor bugetarilor de la 1 iulie cu o pătrime din diferenţa de salariu prevăzută de Legea salarizării unitare 153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021.
Această măsură a fosta anunțată anterior de Coaliție, săptămâna trecută. La votul din plen s-au înregistrat 195 voturi ”pentru”, 46 ”contra” şi 8 abţineri.
Proiectul de lege prevede că şi funcţionarii publici şi personalul contractual din Ministerele Transporturilor şi Culturii, precum şi din serviciile deconcentrate subordonate vor beneficia de majorarea cu 15% a salariilor de bază pentru complexitatea muncii.
Totodată, personalul care lucrează la proiecte cu fonduri europene va beneficia de majorarea salariilor de bază până la 50%, mai prevede proiectul adoptat. Este vorba despre cei care lucrează cu fonduri externe nerambursabile, altele decât fondurile europene nerambursabile.
”Funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Finanţelor, Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Educaţiei, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi din instituţiile aflate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, funcţionarii publici din cadrul aparatului Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Ministerului Justiţiei, precum şi funcţionarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%”, prevede proiectul de lege, conform Agerpres.
De această majorare vor beneficia şi funcţionarii publici şi personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituţiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestor ministere.
Pentru a intra în vigoare majorările, legea trecută prin Camera Deputaților trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Marcel Ciolacu susținea la acea vreme că pentru a face rost de banii necesari măsurilor economice pentru pensionari și românii cu rate la bănci, statul va face anumite eforturi.
Printre ele, suspendarea angajărilor la stat și creșterea colectării veniturilor la bugetul general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei. ”S-a explicat foarte clar că nu este vorba despre o reducere de 10% în ceea ce privește asigurările sociale, pensiile și salariile.
De unde se face această economie de 10%? Din bunuri și servicii. E pentru prima oară când statul strânge cureaua, și nu românii”, spunea Ciolacu săptămâna trecută.
Revenind la ziua de azi, g4media.ro anunță că deputata USR Oana Țoiu a fost cea care a dezvăluit că PSD și PNL au introdus în ședința de plen de marți amendamente care duc la creșterea salariilor pentru diverse categorii de bugetari.
În prim-plan apar două seturi de amendamente la Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului. Ar fi vizate creșteri salariale pentru angajații din ministerele Sănătății, Culturii, Transporturilor, Sportului, dar și pentru angajații care gestionează fonduri europene.
Dacă deputații vor da votul final, bugetarii vor beneficia de noul set de creșteri salariale după ce premierul Nicolae Ciucă Marcel Ciolacu anunțau că statul ar urma să își scadă cheltuielile din cauza deficitului bugetar în creștere.
Conform sursei citate, Oana Țoiu arată că parlamentarii coaliției de guvernare pregătesc această măsură fără să fi realizat înainte fișe de impact financiar. De asemenea, parlamentarii PSD și PNL nu ar fi precizat nici sursele de finanțare ale acestor creșteri salariale.
”Astăzi, acum, în plenul Camerei Deputaților, fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare PSD și PNL propun măriri în amendamente noi fără număr.
Nu contează că avem deficit bugetar record, că ne împrumutăm la rate de dobândă record, ei nici măcar nu s-au obosit să facă calculul de cât costă ceea ce propun”, a transmis Oana Țoiu.
Conform celor două proiecte legislative care au trecut de Senat și sunt la vot în Camera Deputaților, personalul din cadrul Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%.
La rândul lor, funcționarii publici Ministerul Culturii, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii beneficiază beneficiază de o majorare a salariului de bază de 15% pentru complexitatea muncii.
Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%.
Majorarea se aplică indiferent de numărul de proiecte în care este implicat și proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect. Practic, de la 1 iulie 2022, toți bugetarii beneficiază de o majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021
De la aceeali dată, pentru personalul nou încadrat sau promovat, cuantumul brut al salariilor/soldelor se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 şi cel din luna iunie 2022.
Pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15%.