News

Toni Greblă a fost revocat din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente. Update

Plenul comun al celor două Camere ale Parlamentului a supus la vot revocarea din funcție a președintelui Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.
28.02.2025 | 14:22
Toni Grebla a fost revocat din functia de presedinte al Autoritatii Electorale Permanente Update
Parlamentul votează revocarea din funcție a lui Toni Greblă. Președintele AEP, nemulțumit de această decizie. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Greblă a pierdut susținerea coaliției de guvernare și locul său va fi luat ca și interimar de vicepreședintele AEP din partea UDMR, Zsombor Vajda. Șeful AEP consideră ”vagi” acuzațiile și a declarat în fața comisiilor juridice că ”nu i se pare normală procedura”.

Update. Parlamentul a votat revocarea din funcție a președintelui AEP

Toni Greblă a fost revocat din funcție cu votul a 267 de parlamentari. 57 de voturi au fost pentru menținerea sa pe poziția de șef al AEP, iar 67 de parlamentari s-au abţinut.

ADVERTISEMENT

Printre cei care au votat împotriva revocării din funcție a lui Toni Greblă s-au numărat parlamentarii S.O.S. România.

Până la numirea unui nou preşedinte, şeful interimar al AEP va fi vicepreşedintele Zsombor Vajda.

ADVERTISEMENT

În cadrul dezbaterilor de vineri, deputatul USR Cătălin Drulă a declarat că demiterea lui Toni Greblă vine mult prea târziu, el acuzând că acesta “a fost o unealtă a PSD şi PNL”.

“Această demitere a domnului Grebă vine mult prea târziu. Domnul Greblă la AEP a fost o unealtă a sistemului de putere PSD, PNL care a executat ordine şi a hărţuit Opoziţia, organizând alegerile într-un mod partinic, cu avantajarea Puterii, cu tăierea subvenţiei şi blocarea celor care erau în opoziţie”, a spus Cătălin Drulă.

ADVERTISEMENT

Parlamentul votează revocarea din funcție a lui Toni Greblă

Chiar și așa, comisiile juridice ale Camerei Deputaților și Senatului au dat raportul de adoptare pentru revocarea din funcție a lui Greblă. Au votat ”pentru” 39 de parlamentari, patru ”împotrivă” și unul s-a abținut. Raportul comisiilor va intra în dezbatere și supus la vot în plenul reunit al Parlamentului.

ADVERTISEMENT

Toni Greblă a încercat să-i convingă pe cei din comisii că nu există motive pentru a fi îndepărtat. ”Nu, nu mi se pare deloc normal ca președintele AEP, pentru niște alegații foarte vagi, să fie demis acum, când a început procesul electoral”, a declarat Toni Greblă.

Printre motivele de revocare se numără nerespectarea legii, faptul că Greblă a mutat sediul BEC, dar și pentru că a făcut declarații incompatibile cu funcția sa. De altfel, aparenta apropiere a lui Greblă de Călin Georgescu a fost speculată de o parte a presei și de opozanții politici ai candidatului independent.

Toni Greblă va fi destituit din fruntea AEP

O altă problemă e că Greblă și-a stabilit indemnizația în baza salariului minim brut de 3.000 de lei, deși aceasta era plafonată la 2.080 de lei. ”Propunem revocarea domnului Toni Grebla, preşedintele Autorității Electorale Permanente numit prin hotărârea Parlamentului nr. 7 din 28 martie 2023”, era menționat în memorandumul semnat de preşedintele Camerei, Ciprian Şerban.

Mai mult, faptul că Greblă și-a mărit indemnizația a creat prejudicii instituției. ”Această eroare a dus la plăţi necuvenite de 118.830 lei pentru anii 2023-2024, afectând cheltuielile de personal ale AEP”, a explicat Ciprian Şerban. Președintele UDMR Kelemen Hunor a anunțat că Greblă trebuia demis mai devreme, însă acesta ”nu a vrut să renunțe la funcție”.

În 6 decembrie 2024, mai multe ONG-uri au solicitat demisia președintelui Autorității Electorale Permanente după ce în spațiul public au apărut imagini cu acesta la o petrecere privată, la tăierea porcului, alături de personaje controversate din anturajul AUR și al lui Călin Georgescu. Mai mult, locul în care Toni Greblă petrecerea e tocmai casa de unde acum Georgescu face declarații. Întrebat ce căuta acolo, Greblă a răspuns ironic: ”întrebați porcul”. Aluzie la porcul care tocmai fusese tăiat.