Fotbal international

Fosta echipă a lui Adi Mutu, preluată de chinezi! Obiectiv, promovarea imediată

Parma Calcio are din nou speranţşe pentru a se întoarce printre granzii din Serie A. Fosta echipă din perioada de glorie Parmalat, când patron era Calisto Tanzi, are acum un patron chinez, care vrea promovarea imediată şi apoi reintrarea în circuitul european.
17.11.2017 | 10:33
Fosta echipa a lui Adi Mutu preluata de chinezi Obiectiv promovarea imediata
ADVERTISEMENT

La Parma a ieşit din nou soarele. Clubul la care a făcut istorie Arrigo Sacchi în anii de glorie ai concernului Parmalat a trecut în ultimii 10 ani printr-o serie de furtuni teribile, ajungând în 2015 să falimenteze şi să fie trimis să joace în campionatul Serie D, care este unul de amatori. De acolo echipa a început urcuşul, unul anevoios, pentru că a înainta în al treilea eşalon şi chiar în el următoar, adică în Serie B nu a fost simplu din punct de vedere financiar, dar totuşi rezolvabil, cu un lot de jucători aproape în totalitate autohtoni. CLICK GALERIE FOTO

Dar începând din Serie B lucrurile deveneau aproape imposibile pentru conducerea societăţii reconstruite în 2014 şi era nevoie de o injecţie de capital masivă. Din vara acestui an tifosii au fost informaţi că sunt negocieri avansate cu un grup de investitori din China, dar nimic nu a devenit oficial. Până în această săptămână, când clubul pe la care au trecut Adrian Mutu, Gigi Buffon, Fabio Cannavaro, Lilian Thuram, dar, mai ales, cel mai adulat jucător, argentinianul Hernan Crespo a oficializat trecerea a trei sferturi din acţiuni în proprietatea lui Jiang Lizhang, care a şi vărsat în conturi 15 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Parma este al treilea club italian intrat pe mâna chinezilor

Chinezul este şi noul preşedinte al grupării parmegiane, iar obiectivele sale sunt clare: promovarea imediată, Parma fiind deja în zona play-off, la doar trei puncte de locurile care duc direct în Serie A, întărirea lotului în iarnă pentru a se putea îndeplini acest obiectiv, iar de la anul clasarea în zona locurilor europene şi peste doi ani în zona Liga Campionilor. Vicepreşedinte este chiar Hernan Crespo, primit cu entuziasm de suporteri.

Parma are în palmares patru trofee pe plan intern, trei cupe ale Italiei şi o Supercupă şi tot atâtea în Europa, respectiv două Cupe UEFA, o Cupa Cupelor şi o Supercupă a Europei. În fotbalul italian investitorii din China au pătruns în această vară. Grupul Suning a preluat pe Inter, iar AC Milan a fost cumpărată de miliardarul Li Yonghong. Deocamdată, cei care merg după proiect sunt cei de la Inter, care se bat cel puţin la loc de Liga Campionilor.

ADVERTISEMENT

Jiang Lizhang nu are încă 40 de ani, dar e foarte ambiţios. “Vom duce Parma unde a fost nu de mult şi chiar mai sus. Suporterii să stea liniştiţi, obiectivul nostru este promovarea cât mai repede cu putinţă.” S-a născut într-un sat de pescari şi a fost o perioadă ziarist. În 2004 a fost implicat în încheierea contractului de sponsorizare dintre firma chineză Seven Brand şi vedeta portugheză Luis Figo. Are cini la sută din acţiunile clubului de NBA Minnesota Timberwolves, 90 la sută din echipa de primă divizie din China Chongqin Lifan şi a devenit proprietarul clubului spaniol Granada, aflat tot în liga a doua.