News

Partea bună a izolării generale. Câte decese au putut fi evitate în România, ca urmare a reducerii poluării

30.04.2020 | 13:58
Partea buna a izolarii generale Cate decese au putut fi evitate in Romania ca urmare a reducerii poluarii
ADVERTISEMENT

Îmbunătățirea calității aerului din ultima lună a dus la o scădere a numărului de decese cauzat de poluare la nivelul Europei, inclusiv în România, ca urmare a măsurilor de izolare și distanțare socială.

Reducerea poluării, partea bună a izolării generale

Cercetătorii au anunțat o veste bună ca urmare a izolării generale și spun că 11.000 de decese au putut fi evitate în Europa, dintre care 383 în România, ca urmare a reducerii poluării.

ADVERTISEMENT

Scăderea traficului rutier și a emisiilor poluante industriale a dus, de asemenea, la o scădere cu 1,3 zile a absențelor la locul de muncă, o diminuare cu 6.000 a numărului de copii care dezvoltă astm, în timp ce vizitele la camerele de gardă au scăzut cu 1.900, iar nașterile premature au fost cu 600 mai puține, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat.

În timp ce pandemia de coronavirus face în continuare tot mai multe victime, autorii studiului despre diminuarea poluării spun că rezultatele oferă o perspectivă optimistă asupra modului în care ne-am putea trăi viața dacă am limita poluarea rezultată în urma arderii combustibililor fosili.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au comparat cifrele din această perioadă cu cele din anul trecut și au descoperit că nivelul dioxidului de azot a scăzut cu 40%, în timp ce particulele suspendate, PM2.5, au scăzut și ele cu 10%.

Câte decese au putut fi evitate în România

Aceste două forme de poluare, ce duc la afecțiuni ale inimii și ale sistemului respirator, sunt responsabile de aproape 470.000 de decese la nivelul Europei în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Studiu a arătat faptul că cele mai multe decese au fost evitate în Germania (2.083), urmată de Marea Britanie (1.752), Italia (1.490), Franța (1.230) și Spania (1.083).

România a avut și ea de câștigat de pe urma reducerii poluării, potrivit datelor transmise de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat.

ADVERTISEMENT

Astfel, 383 de decese au putut fi evitate la nivelul țării noastre, în urma reducerii dioxidului de carbon și a particulelor suspendate în aer din ultima perioadă, ca urmare a limitării traficului rutier și a activităților industriale.

Din punct de vedere al afecțiunilor cauzate de poluare, ce provoacă decese, s-a constatat o reducere a mortalității ca urmare a bolilor de inimă cu 40%, o scădere cu 17% a celor cauzate de probleme respiratorii, în timp ce decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale au scăzut și ele cu 13%

Oamenii de știință mai spun că, la nivel mondial, numărul deceselor evitate este și mai mare, întrucât acest studiu s-a concentrat doar pe Europa și doar pe o lună de zile, fără a lua în calcul cifrele de la începutul pandemiei încoace și fără a ține cont de faptul că India și China, țările cu cele mai mari emisii poluante, au înregistrat unele dintre cele mai mari scăderi ale poluării aerului.

Lauri Myllyvirta, coordonatorul studiului, spune că scăderea poluării aerului a redus inclusiv presiunea pusă pe sistemele de sănătate, într-un moment în care acestea sunt încordate oricum la maximum.

“Avem de a face cu mai multe crize globale. Sper că aceste date îi va face pe oameni să gândească <Dacă am avea o astfel de calitate a aerului nu pentru că toată lumea este obligată să stea acasă, ci pentru că am reușit să trecem la un transport curat și o energie verde?>.

Trebuie să sperăm că acest virus ne va ajuta să facem un pas în față spre rezolvarea problemelor climatice și a altor dificultăți cu care se confruntă omenirea, în loc să facem un pas în spate”, a spus Myllyvirta.

Experții în sănătate spun că datele transmise de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat se reflectă deja în sistemele de sănătate.

“Am observat în ultima lună mai puțini pacienți internați cu diverse complicații legate de astm și boli pulmonare cronice și, fără nicio îndoială, reducerea poluării aerului a avut un rol important aici”, a spus LJ Smith, consultat în medicină respiratorie la Spitalul King’s College din Londra.

Așadar, pandemia de coronavirus ne-a învățat și alte două lucruri importante, în afară de importanța igienei personale și evitarea spațiilor aglomerate:

1.Omenirea poate fi capabilă să reducă nivelul de poluare la nivel mondial și să supraviețuiască în continuare.

2.Reducerea poluării duce la evitarea unui număr mare de decese cauzate de afecțiuni rezultate sau agravate de aerul poluat, inclusiv în România.

ADVERTISEMENT
Tags: