Curtea de Apel București a dispus, miercuri, măsura arestului preventiv pentru 30 de zile pentru cei doi asociați ai companiei Nordis, Vladimir Ciorbă și Gheorghe Poștoacă, pentru Laura Vicol, soția lui Ciorbă, și alte două persoane, Poştoacă Florin Alexandru și Poştoacă Nicolae Cristian. Ivan George Marian a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. După perchezițiile și audierile de luni, aceștia fuseseră reținuți pentru 24 de ore.
Gheorghe Poștoacă, fondator al companiei Nordis și administrator al afacerii, a avut probleme cu legea în ultimii ani din cauza vitezei excesive cu care circulă pe drumurile publice. Numele lui Poștoacă apare în numai puțin de trei dosare în care acesta a contestat procesele verbale de contravenție întocmite de Poliție. Cel mai recent a fost înregistrat pe 4 octombrie 2023 la Judecătoria Fetești, Poștoacă solicitând anularea procesului verbal din data de 17.08.2022, ca fiind nelegal si netemeinic pentru nedescrierea corectă a faptei şi reținerea eronata a acesteia, fapt care a dus la o încadrare juridică greșită a acesteia.
Poștoacă a fost sancţionat contravenţional de IPJ Călărași cu 9 puncte amendă în valoare de 1.305 lei după ce s-a constatat că la data de 17.08.2022, în jurul orei 00:11, a condus un autoturism pe Autostrada A2 Bucureşti-Constanţa, iar în dreptul km. 139, pe sensul de mers către Constanţa, a fost înregistrat de aparatul circulând cu viteza de 189 km/h (depăşind astfel cu 59 km/h viteza legală), se menționează în dosarul consultat de FANATIK. S-a arătat că procesul verbal de contravenţie este semnat de Poștoacă de luare la cunoştinţă, fiind consemnat şi faptul că nu a avut obiecțiuni la momentul întocmirii procesului – verbal, aspect însuşit de petent prin semnătură.
IPJ Călărași a depus la dosarul cauzei actele care au stat la baza întocmirii procesului verbal de constatare a contravenţiei, raportul agentului constatator, atestat operator radar, buletin de verificare metrologică aparat radar, înregistrarea video pe suport CD, acte suficiente în analiza pe care instanţa o va realiza asupra temeiniciei actului administrativ. Analizând înscrisurile depuse la dosar de către intimat, instanţa a constatat că acestea îndeplinesc condiţiile legale mai sus menţionate şi confirmă situaţia de fapt reţinută în procesul verbal de contravenţie.
Pe 8 august 2024, Judecătoria Fetești a respins plângerea formulată de Gheorghe Poștoacă. Acesta a formulat apel, dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Ialomița, instanță care l-a respins, ca tardiv formulat, pe 31 ianaurie 2025. Pe 24 mai 2023, Gheorghe Poștoacă a contestat, la Judecătoria Bacău, un proces verbal de contravenție din 7 mai 2023, când a fost amendat de IPJ Bacău cu 1305 de lei pentru că a condus un autoturism pe DN 2 în localitate cu viteza de 102 km/h, stabilită cu aparatul radar.
În motivarea plângerii, Gheorghe Poștoacă a arătat că contravenţia trebuie constatată de polițiștii rutieri cu mijloace tehnice omologate, că în cauză s-a reținut în mod eronat, a fost reţinută o altă viteză. Cât priveşte temeinicia procesului-verbal, instanţa a constatat că viteza autoturismului condus de petent a fost constatată de către aparatul radar Trucam, cinemometru verificat metrologic, agentul constatator fiind atestat să folosească şi să exploateze echipamentul video de supraveghere a traficului de rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.
Din înregistrările video reiese că autoturismul condus de către petent se deplasa în localitate cu viteza de 102 km/h. Prin urmare, instanţa a apreciat că procesul verbal de constatare a contravenţiei, întocmit de o autoritate administrativă, în limitele competenței conferite de lege, pe baza înregistrării video acesteia, se bucură în continuare de prezumția de legalitate şi temeinicie. Pe 13 decembrie 2023, Poștoacă a formulat apel, dosarul a ajuns la Tribunalul Bacău, instanță care l-a respins, ca nefondat pe 14 mai 2024.
Un alt dosar a fost înregistrat pe 9 iunie 2020, la Judecătoria Călărași, când Gheorghe Poștoacă a formulat plângere contravențională împotriva procesului verbal de contravenţie întocmit de I.G.P.R.-Biroul de Poliție A 2 la data de 27.05.2020, în urma căruia Poștoacă a fost sancţionat cu o amendă în cuantum de 2.900 lei şi avertisment, fiindu-i suspendat şi dreptul de a conduce autovehicule pe o perioadă de 90 de zile, pe motiv că, aflându-se la volanul autoturismului, ar fi fost înregistrat de aparatul radar având o viteză de 220 km/h, în timp ce circula pe A2, din direcţia Bucureşti -Constanţa, depăşind viteza legală cu 90 km/h şi nu ar fi avut asupra sa permisul de conducere.
Poștoacă a formulat plângere, considerând că sancţiunile ce i-au fost aplicate sunt netemeinice, întrucât nu ar fi depăşit viteza legală cu peste 50 km/h. El a invocat nulitatea procesului verbal pe motiv că agentul constatator nu ar fi realizat în cuprinsul lui o descriere corespunzătoare a faptelor reţinute în sarcina sa, aspecte pe care însă instanţa nu le-a reţinut ca fiind pertinente în condiţiile în care din lecturarea acestuia se poate stabili în mod cert pentru ce anume a fost sancţionat dar şi împrejurările ce au determinat aplicarea sancţiunilor.
Cum cele menţionate în procesul verbal de contravenţie se bucură de prezumţia de veridicitate şi legalitate până la proba contrară, pe care contravenientul nu a făcut-o în prezenta cauză, deşi avea această obligaţie, iar din înscrisurile depuse la dosar de agentul constatator reiese situaţia de fapt descrisă în cuprinsul lui, instanţa a respins plângerea formulată de către acesta, ca fiind neîntemeiată, pe 8 octombrie 2020. Gheorghe Poștoacă a formulat apel, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Călărași, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată.
S-a menționat că buletinul de verificare metrologică al aparatului radar şi înregistrarea video dovedesc situaţia reţinută în procesul-verbal şi atestă cu certitudine că înregistrarea s-a făcut pe autostradă şi că aparatul radar folosit la constatarea contravenţiei şi al cărui buletin de verificare metrologică a fost depus la dosarul cauzei este cel cu care a fost înregistrat petentul, astfel că poate fi stabilită vinovăţia acestuia. Totodată, instanţa a constatat că din înregistrarea video depusă la dosar rezultă clar numărul de înmatriculare al autovehiculului surprins în trafic, data şi ora la care a fost efectuată măsurarea, valoarea vitezei măsurate. Pe 8 aprilie 2022, Tribunalul Călărași a respins apelul declarat de Gheorghe Poștoacă.