Life

Pârtia din București de care puțini știu. Accesul era gratuit și se putea ajunge foarte ușor la ea

În București exista cu ani în urmă pârtia de ski pe care mulți o foloseau. Accesul era gratuit, iar oamenii puteau ajunge foarte ușor la ea.
05.04.2025 | 22:00
Partia din Bucuresti de care putini stiu Accesul era gratuit si se putea ajunge foarte usor la ea
Unde se afla pârtia de ski din București. Sursă foto: Freepik, bercenidepoveste.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Pârtia de ski din București are o poveste pe care cu siguranță multe persoane nu și-o amintesc. Pe vremuri, accesul era gratuit, iar oamenii care voiau să facă sporturi de iarnă puteau ajunge foarte ușor la ea.

Unde se afla pârtia de ski din București

În ultimii ani, încălzirea globală a avut un impact semnificativ. Cu siguranță multe persoane au observat că în unele zone nu a mai nins de o bună perioadă de timp. Totodată, verile, dar și iernile, au devenit ceva mai călduroase.

ADVERTISEMENT

Înainte însă, vremea era așa cum o știm cu toții. Iarna ningea, iar temperaturile erau cât se poate de scăzute. Astfel, în marile orașe din țară existau mai multe oportunități, se pare, decât acum.

În București, spre exemplu, exista pârtia de ski unde accesul era gratuit. Unde se afla? În Berceni, mai exact chiar pe zona unde a fost construit Parcul Tineretului. Menționăm că parcul a apărut în 1974, relatează Berceni de Poveste.

ADVERTISEMENT

Până atunci însă, în locul parcului era o groapă de gunoi cunoscută sub numele de Valea Plângerii, unde trăiau mulți oameni mai săraci ai Capitalei. Iernile erau lungi și pline de zăpadă în 1933, astfel că autoritățile au decis să transforme mormanele de gunoaie și pământ în trei pârtii.

Astfel, pe locul unde acum se află Parcul Tineretului exista o pârtie pentru începători, una pentru schiorii de nivel mediu și dar și o a treia pentru amatorii de săniuș. A fost construită inclusiv o instalație de lumină nocturnă.

ADVERTISEMENT

Totodată, accesul era gratuit, iar pe pârtii se organizau și concursuri la acea vreme. Cei prezenți puteau să se bucure de băuturi calde, iar accesul se făcea pe lângă cimitirul Bellu, intrarea fiind gratuită. Odată cu trecerea timpului însă, pârtia din București a rămas o simplă amintire.

ADVERTISEMENT

Povestea parcului Tineretului

Menționăm faptul că Parcul Tineretului din București are o poveste puțin știută. Înainte de a ajunge ce este astăzi, zona era una evitată de multe persoane și găzduia cei mai săraci oameni din Capitală.

Mai mult de atât, în anul 1940, zona a fost concesionată Uzinelor Comunale Bucureşti, pentru o perioadă de 25 de ani. La acel moment, terenul respectiv a devenit oficial groapă de gunoi.

Iar deși planurile de sistematizare a zonei au început încă din 1935, de abia în 1965 au fost demarate lucrările de amenajare a noului parc care s-au finalizat aproape 10 ani mai târziu, în 1974.

Și parcul nu se limitează doar la ce era în plan. Începând cu anii ’80, Parcul Tineretului a fost extins către est, odată cu construcția Palatului Pionierilor şi Şoimilor Patriei, care în prezent se numeşte Palatul Naţional al Copiilor.

Cât costă o locuință în zona Tineretului

Deși cu ani în urmă, aceeași zonă ascundea o groapă de gunoi, în prezent, având în vedere parcul, zona Tineretului a devenit una extrem de scumpă. Astfel, puține persoane își mai permit un apartament sau o garsonieră aici.

Conform anunțurilor de vânzare de pe internet, prețul pentru un apartament cu două camere poate ajunge și la 90.000 de euro. Un apartament cu trei camere în schimb costă peste 100.000 de euro. De cealaltă parte, o garsonieră, în funcție de bloc, poate depăși 40.000 de euro.

Inclusiv chiriile în zona Tineretului au tot crescut. Astfel, persoanele care caută să închirieze o proprietate lângă parc, sau lângă metrou, pot ajunge să scoată din buzunar peste 500 de euro pentru un apartament. Dacă vorbim despre o garsonieră, sumele depășesc 300 de euro.