News

Partidele din coaliție își fură ideile unele de la altele. Ciolacu și Firea au copiat un proiect PNL, deja adoptat de Senat

Președintele PSD și ministrul familiei și egalității de şanse au inițiat un proiect de lege prin care femeile vor avea locuri rezervate în conducerea companiilor de stat.
20.10.2022 | 16:57
Partidele din coalitie isi fura ideile unele de la altele Ciolacu si Firea au copiat un proiect PNL deja adoptat de Senat
Marcel Ciolacu și Gabriela Firea cer impunearea cotelor de gen în consiliile de administrație ale companiilor de stat/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Marcel Ciolacu și Gabriela Firea au depus la Parlament un proiect de lege prin care consiliile de administrație ale companiilor de stat vor avea cel puțin 30% dintre membri femei. Aceeași cotă este impusă și în cazul listelor de candidați pentru consiliile locale și cele județene.

Deși aparent cei doi s-au pus în avangardei luptei pentru egalitate de gen, trebuie spus că prevederea privind companiile de stat este mult mai conservatoare decât conținutul unei directive europene asupra căreia țările UE s-au pus de acord în luna iunie și pe care România va fi nevoită oricum să o adopte până în 2026.

ADVERTISEMENT

O lege care trebuie modificată încă dinainte de adoptare

De asemenea, cota de reprezentare pentru alegerile locale este deja prevăzută într-un proiect de lege inițiat de către Alina Gorghiu încă din 2016, care a fost adoptat de către Senat și care acum așteaptă să fie supus votului în Camera Deputaților, for pe care chiar Marcel Ciolacu îl conduce.

În expunerea de motive a proiectului este invocat faptul că femeile sunt subreprezentate la nivelul conducerilor marilor companii. Potrivit Institutului European pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, în anul 2021, femeile deţineau în medie 30,6% dintre poziţiile de membri ai consiliilor de administraţie ale celor mai mari societăţi cotate la bursă şi numai 8,5% dintre poziţiile de preşedinţi.

ADVERTISEMENT

Cu toate că la nivelurile inferioare există o paritate de gen, aceasta nu se regăseşte la vârfurile ierarhiilor administrative, politice sau executive. De asemenea, faptul că mult timp poziţiile de top management sau funcţiile de conducere ale organelor legislative naţionale şi ale autorităţilor deliberative locale au fost deţinute preponderent de bărbaţi influenţează modelele de recrutare pentru succesori, în unele cazuri numai ca urmare a unor prejudecăţi neconştientizate”, susțin Ciolacu și Firea.

Numai că asigurarea unei ponderi de 30% în consiliile de administrație a companiilor de stat este doar un pas timid făcut în direcția implementării unei directive europene care prevede că statele Uniunii Europene vor trebui să implementeze până în 2026 legislația care ar urma să asigure o prezență de 40% în consiliile de administrație ale marilor companii, indiferent dacă sunt de stat sau private.

ADVERTISEMENT

O altă necunoscută este modul neclar se va considera că este respectat procentajul impus. De exemplu, într-un consiliu de administrație de cinci persoane va fi necesară prezența măcar a unei femei sau a măcar două? La o femei din cinci membri, procentajul va fi de 20%, însă la două din cinci, acesta crește la 40%.

Proiectul inițiat de tandemul Ciolacu-Firea nu doar că prevede o cotă mai mică, ci se referă doar la companiile care intră sub incidența OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice. În eventualitatea în care proiectul lor va fi adoptat, acesta va trebui oricum modificat până în 2026 pentru ca România să evite o procedură de infringement inițiată de Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

PSD vrea să le fure liberalilor paternitatea legii

Nici în ce privește reprezentarea femeilor în consiliile locale și județene cei doi social-democrați nu sunt deschizători de drumuri, ci mai degrabă par că vor să le refuze ocazia liberalilor să se laude cu promovarea femeii în politica de la nivel local întrucât proiectul inițiat de Alina Gorghiu, deja adoptat de Senat, dar care „băltește” la Camera Deputaților, prevede exact același lucru și este oricum într-un stadiu mai avansat al traseului legislativ.

Listele de candidaţi pentru alegerea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, prin respectarea cotei de reprezentare de minim 30%, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, cu excepţia acelora care conţin un singur candidat”, prevede proiectul Ciolacu-Firea. Dacă această condiție nu va fi respectată, birourile electorale de circumscripție nu vor înregistra listele.

Numai că această condiție nu asigură automat o prezență mai mare a femeilor în organele deliberative ale administrației locale pentru că partidele care depun listele nu sunt obligate să pună femeile pe locuri din capul listei care, cel puțin în teorie, ar putea fi eligibile. Astfel este posibil ca pentru un consiliu județean sau local 30% dintre candidați să fie femei, însă niciuna dintre ele să obțină mandatul.

ADVERTISEMENT