Asta reiese dintr-un proiect de manifest electoral transmis tuturor membrilor săi înainte de un vot din cadrul conferinței partidului. AfD consideră că este necesar ca Germania să părăsească Uniunea Europeană, practic același discurs pe care îl au toate partidele considerate ”extremiste” sau ”suveraniste” indiferent de țara de unde fac parte.
Potrivit Deutsche Welle, AfD și-ar dori ca Uniunea Europeană să fie înlocuită de o comunitate care să se numească ”Europă a patriei”, o asociație de state care să includă o piață comună și ”o comunitate economică și de interese”.
Un eventual Dexit, cum ar fi botezată ieșirea Germaniei din UE, ar necesita un referendum pe model Brexit. Totuși, trebuie menționat că Germania nu ar putea să iasă prea ușor din UE, pentru că statutul de membru al Germaniei în UE este scris în constituție.
Potrivit sursei citate, chiar dacă un viitor guvern german condus de AfD ar vrea să scoată Germania din UE, acest lucru ar fi neconstituțional, astfel că un Dexit ar necesita o majoritate de două treimi din parlamentul german.
Totuși, ipotetic, acest demers propus de AfD a fost condamnat puternic de două institute importante de ordin economic, precum și de asociațiile industriale din Germania, care contestă acest ipotetic scenariu al Dexit.
Potrivit unui studiu, ieșirea din UE ar costa Germania 690 de miliarde de euro în următorii 5 ani și ar însemna automat 2,5 milioane de locuri mai puțin. ”Pagubele ar fi comparabile cu criza coronavirus și criza energetică la un loc”, arată Institutul Economic German (IW).
Studiul a analizat efectele Brexitului asupra regiunilor din Marea Britanie cu economii similare cu regiuni echivalente din Germania. ”Dexit ar însemna că am fi cu peste 5,5% mai săraci peste 5 ani”, a declarat Hubertus Bardt, coautor al studiului.
Mai trebuie menționat că Dexitul nu este o opțiune populară printre germani. Astfel, conform unui sondaj publicat de Fundația Konrad Adenauer (KAS), afiliată Uniunii Creștin-Democrate CDU conservatoare, 87% dintre cetățeni ar refuza ieșirea din UE și ar vota împotriva ieșirii din Uniune.
Așadar, chiar dacă partidul AfD ar avea în plan să scoată Germania din Uniunea Europeană, momentan societatea nu pare decisă să accepte acest lucru. Desigur, multe se pot întâmpla în câțiva ani, cred analiștii politici, astfel că nimic nu este bătut în cuie.