Alegeri 2024

Partidul Dianei Șoșoacă, doar candidați bărbați pe listă într-o comună din Sibiu. Instanța a validat lista, deși încalcă legea

SOS România are doar bărbați pe lista de candidați pentru Consiliul Local al comunei Jina din județul Sibiu. Instanța a validat lista, deși încalcă legea.
15.05.2024 | 16:45
Partidul Dianei Sosoaca doar candidati barbati pe lista intro comuna din Sibiu Instanta a validat lista desi incalca legea
SOS România a depus o listă de candidați care conține doar nume de bărbați într-o comună din Sibiu Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Tribunalul Sibiu a dat o sentință definitivă prin care stabilește că lista de candidați depusă de SOS România pentru Consiliul Local al comunei Jina este legală, deși conține doar nume de bărbați.

Partidul Dianei Șoșoacă, doar candidați bărbați pe listă într-o comună din Sibiu

Lista a fost contestată de un candidat PSD și, în primă instanță, a fost invalidată de Judecătoria Săliște, însă Tribunalul Sibiu a admis apelul Biroului Electoral Jina și a stabilit că lista de candidați este validă.

ADVERTISEMENT

„Listele de candidați pentru alegerea consiliilor locale și a consiliilor județene trebuie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor sexe, cu excepția acelora care conțin un singur candidat”, se arată în articolul 7 din Legea 115/2015, privind alegerea autorităților locale.

În ciuda prevederilor legale, Biroul Electoral de Circumscripție Jina a acceptat documentul depus. Decizia biroului a fost contestată de primarul localității, Gheorghe Vasile Beschiu, candidat pentru postul de consilier local din partea PSD, contestație admisă în primă instanță de Judecătoria Săliște.

ADVERTISEMENT

„Textul legal prevede în mod imperativ că lista de candidaţi pentru alegerea consiliului local trebuie să conţină atât persoane de sex feminin, cât şi persoane de sex masculin.

Dispoziţia legală este neechivocă în sensul în care numai în situaţia unui singur candidat nu se impune în mod logic o astfel de condiţie.(…)

ADVERTISEMENT

Deși nu există un text de lege care să sancţioneze cu nulitatea expresă o astfel de omisiune, în realitate sancţiunea ce intervine este nulitatea, consacrată virtual de legiuitor şi dedusă din modul de formulare a obligaţiei”, se arată în sentința Judecătoriei Săliște, citată de Libertatea.

Lista a fost validată însă de Tribunalul Sibiu, care a admis apelul Biroului Electoral Jina, care a arătat, printre altele, că lista depusă de Partidul SOS România respectă modelul prevăzut de lege și „nici unul dintre aceste acte normative nu prevede obligativitatea candidaților de a-și declara sexul pe care îl reprezintă”.

ADVERTISEMENT

Tribunalul Sibiu a anulat sentința Judecătoriei Săliște, susținând că pentru invalidarea candidaturilor este nevoie să se dovedească faptul că „a existat cel puţin o femeie care ar fi dorit să fie înscrisă pe listele de candidați, dar a fost refuzată”.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Controverse privind anunțul MORȚII SALE?
PREȘEDINTELE implicat într-un ACCIDENT AVIATIC! Controverse privind anunțul MORȚII SALE?
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii