Alegeri 2024

Partidul Dianei Șoșoacă, respins de Europa Națiunilor Suverane, noul grup parlamentar de extremă dreaptă din UE

Diana Șoșoacă și Luis Lazarus, nedoriți de al treilea grup de extremă dreaptă din Parlamentul European, Europa Națiunilor Suverane
11.07.2024 | 09:26
Partidul Dianei Sosoaca respins de Europa Natiunilor Suverane noul grup parlamentar de extrema dreapta din UE
Europa Națiunilor Suverane a respins cererea de aderare a partidului SOS România, condus de Șoșoacă / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Alternativa pentru Germania (AfD) și-a unit forțele cu alte partide de extremă dreapta pentru a forma, miercuri, o a treia alianță a partidelor de extremă dreapta în Parlamentul European, Europa Națiunilor Suverane. Însă această alianță a respins cererea de aderare a partidului SOS România, condus de Diana Șoșoacă.

„Suveranii” și „Patrioții”

Grupul Europa Națiunilor Suverane își va ocupa locul în legislativul UE alături de grupul Patrioți pentru Europa condus de Rassemblement National (RN) din Franța și de partidul Fidesz al premierului ungar Viktor Orban. Georgia Meloni din Italia, care conduce grupul Conservatorilor și Reformatorilor (ECR), a pierdut membri în favoarea Patrioților pentru Europa, săptămâna trecută, scrie Reuters.

ADVERTISEMENT

Pe lângă AfD, grupul Europa Națiunilor Suverane va include partide mici din Bulgaria, Franța, Lituania, Polonia, Slovacia, Spania, Cehia și Ungaria. Cu 28 de legislatori, acesta va fi mult mai mic decât grupul rival Patrioți pentru Europa, care are 84 de membri.

Extremele n-au încredere unele în altele

Fragmentarea flancului de extremă-dreapta din Parlamentul European, din ce în ce mai aglomerat, reflectă neîncrederea profundă a partidelor naționaliste din Europa față de partenerii lor ideologici din țările vecine, ceea ce face dificilă formarea de alianțe transfrontaliere.

ADVERTISEMENT

„La cererea noastră, grupul a respins cererea de aderare a partidului SOS România”, a declarat Laszlo Torozckai, membru al partidului Patria Noastră din Ungaria, într-o postare pe rețelele de socializare în care anunța formarea grupului, subliniind aceste diviziuni.

AfD, ale cărui opinii anti-imigrație și scepticism cu privire la sprijinul acordat Ucrainei diferă foarte puțin de agenda Rassemblement National al lui Marine Le Pen, a fost repudiat de partidul francez înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie din cauza faptului că un legislator AfD nu a condamnat suficient de ferm trecutul nazist al Germaniei.

ADVERTISEMENT

Nici AfD nu vrea SOS România

„Am avut o discuție cu reprezentanții SOS România și am decis în unanimitate să nu îi acceptăm în grup. Aș prefera să nu vorbesc despre motivele acestei respingeri”, a declarat luna trecută eurodeputata AfD Cristine Anderson.

Îngrijorările în cazul Dianei Șoșoacă, europarlamentarul SOS România recent ales, țin de faptul că a fost criticată pentru legăturile sale strânse cu Rusia, au declarat surse din partid pentru Euronews. Anul trecut, Ucraina a anunțat sancțiuni împotriva Dianei Șoșoacă aunci când aceasta a sugerat că teritoriul sudic al Ucrainei ar trebui să aparțină României. SOS România are doi europarlamentari, Diana Șoșoacă și Luis Lazarus

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, AfD nu este prea predispus la astfel de acuzații, deoarece o mare parte din rândurile sale sunt acuzate că răspândesc retorică pro-Kremlin și beneficiază de fonduri rusești.

Pentru a forma o nouă grupare politică în noul Parlament European, care are 720 de membri, sunt necesari 23 de deputați care să reprezinte cel puțin un sfert din statele membre ale UE. Grupurile se bucură de anumite privilegii legislative și financiare. Cu 14 eurodeputați, AfD va fi de departe cel mai mare dintre cele nouă partide ale Grupului Națiunilor Suverane. Nici unul dintre acestea nu contribuie cu mai mult de trei eurodeputați fiecare.

„Nu toți membri SS au fost criminali de război”

Crearea unui grup de „suveranitate” a făcut obiectul speculațiilor de când AfD a fost exclus din grupul Identitate și Democrație (ID), în prezent desființat, în urma unor remarci controversate ale liderului de atunci al acestuia, Maximillian Krah, care a declarat unui ziar italian că nu toți membrii unității de elită SS a naziștilor au fost criminali de război. Birourile lui Krah au fost, de asemenea, percheziționate după ce asistentul său a fost arestat sub acuzația de spionaj pentru serviciile secrete chineze. „Ei (AfD) au rezolvat problema cu Max Krah, el nici măcar nu va face parte din delegație”, a declarat Tomio Okamura, liderul partidului ceh SPD, care a anunțat crearea alianței Europa Națiunilor Suverrane.

Maximilian Krah a declarat că nu va fi membru în noua grupare a suveranilor. „Acest grup de partide este o piatră de temelie importantă a unei transformări urgent necesare a UE”, a declarat Krah pentru ziarul Die Welt. „Importanța proiectului mă depășește cu mult, așa că sunt mulțumit și nu-i port pică”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT
Antrenor nou în Superliga! A semnat cu 2 zile înainte de startul sezonului:...
Antrenor nou în Superliga! A semnat cu 2 zile înainte de startul sezonului: „Bun venit!”
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să...
România, țara extremelor: pericolul de care ar trebui să ne ferim, ca să nu ne păcălim încă o dată
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică...
Povestea elevului de la Centrul de Detenţie care a luat 10 la Matematică la Bac. Visează să dea la Drept
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a...
Cum a putut-o numi Monica Gabor pe fiica ei, după ce Irina a părăsit România, unde a venit pentru a-şi vedea tatăl la azil!
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur,...
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Carificări despre pensie. Așa se calculează veniturile seniorilor
Carificări despre pensie. Așa se calculează veniturile seniorilor
Tatăl lui Drăguș, strigăt de disperare către fiul său: „E ca o tortură....
Tatăl lui Drăguș, strigăt de disperare către fiul său: „E ca o tortură. Să ne deschidă poarta. Ne-a blocat peste tot. Nu ne-a chemat la nuntă”
Chifteluțele de la Ikea au un mare secret. Cum se face sosul care...
Chifteluțele de la Ikea au un mare secret. Cum se face sosul care le dă savoare
Este ŞTIREA MOMENTULUI în toată Europa. LIVE VIDEO
Este ŞTIREA MOMENTULUI în toată Europa. LIVE VIDEO
„Cum să îi fie ruşine?” Reacția lui ÎPS Teodosie, după ce o femeie...
„Cum să îi fie ruşine?” Reacția lui ÎPS Teodosie, după ce o femeie căsătorită s-a plâns de o situație care pare rușinoasă pentru familia ei
Secretul longevității Sofiei Vicoveanca, la 82 de ani: „Eu mănânc fructele, nu le...
Secretul longevității Sofiei Vicoveanca, la 82 de ani: „Eu mănânc fructele, nu le storcesc pe față!”. De ce se ferește total, ca să nu-și distrugă vocea?