News

Partidul lui Dan Voiculescu cere confiscarea marilor averi nejustificate. Fondatorul PUSL nu a plătit nici până astăzi prejudiciul din Dosarul ICA

Parlamentul urmeză să ia în discuție o inițiativă legislativă cetățenească prin care s-ar crea un mecanism de verificare și confiscare a averilor nejustificate.
24.03.2023 | 11:33
Partidul lui Dan Voiculescu cere confiscarea marilor averi nejustificate Fondatorul PUSL nu a platit nici pana astazi prejudiciul din Dosarul ICA
Dan Voiculescu nu a achitat prejudiciul din dosarul ICA, dar cere confiscarea averilor nejustificate/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Partidul Umanist Social-Liberal (PUSL), fondat de către Dan Voiculescu, a demarat proiectul unei inițiative legislative cetățenești prin care se urmărește recuperarea către bugetul de stat a marilor averi care nu pot fi justificate prin venituri legale. Asta în condițiile în care statul a recuperat doar o parte infimă din prejudiciul pe care Voiculescu l-a creat în Dosarul ICA (Institutul de Cercetări Alimentare), dosar în care a fost condamnat la 10 ani de închisoare, din care a executat numai trei.

Dan Voiculescu, „spaima corupților”

Legea 189/1999 stabilește condițiile privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni, drept prevăzut în Constituție unde se spune că un număr de 100.000 de cetățeni pot iniția un proiect de lege, cu condiția „să provină din cel puţin un sfert din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe, respectiv în municipiul Bucureşti, trebuie să fie înregistrate cel puţin 5.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative”.

ADVERTISEMENT

Într-o primă etapă, proiectul de lege este publicat în Monitorul Oficial, concomitent cu avizul Consiliului Legislativ, după care comitetul de inițiativă are la dispoziție șase luni să strângă semnăturile și să trimită proiectul la Parlament pentru înregistrare, forul legislativ urmând să-l direcționeze către Curtea Constituțională. CCR verifică dacă proiectul respectă prevederile Constituției, înainte să intre în procesul legislativ propriu-zis, ca orice lege. Proiectul trebuie să intre în dezbaterea fiecărei Camere, iar în cazul adoptării, trebuie promulgat de către președinte.

Inițial, s-a format un comitet de inițiativă, alcătuit din persoane apropiate de Voiculescu și de trustul său de presă, care au anunțat că vor strânge semnături pentru „inițiativa legislativă a cetățenilor privind recuperarea către bugetul de stat a marilor averi care nu pot fi justificate prin venituri legale.” Inițiativa a beneficiat de susținerea și implicarea logistică în strângerea semnăturilor de către PUSL. Publicarea proiectului și a avizului Consiliului Legislativ s-a făcut în septembrie 2022.

ADVERTISEMENT

Propunere de confiscare a averilor ilicite

Prin inițiativa oamenilor lui Dan Voiculescu se propune verificarea marilor averi din 2012 încoace de către un departament special înființat în acest scop în cadrul  direcțiilor regionale de antifraudă fiscală, „marile averi” fiind socotite drept bunurile deținute de către o persoană a căror valoare însumată trece de 1.000.000 de euro. Verificările se vor face din oficiu, precum și în urma unor sesizări venite de la cetățeni, care vor trebui semnate.

Dacă, în urma verificărilor, se constată o vădită disproporție între averea dobândită dintre averea dobândită și veniturile licite mai mare de 10%, cauza va fi trimisă spre soluționare curții de apel în raza căreia domiciliază persoana a cărei avere este supusă verificării. „Dacă se constată că dobândirea unor bunuri determinate sau a unei cote-părți dintr-un bun nu este justificată de dobândirea licită a acelor bunuri, curtea de apel va hotărî confiscarea diferenței din averea considerată ca dobândită ilicit”, prevede proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Se pare că procesul de strângere a semnăturilor nu a mers foarte bine întrucât comitetul de inițiativă a reluat procesul de la început, o nouă publicare a proiectului survenind în cursul zilei de joi, însoțite de un nou punct de vedere al Consiliul Legislativ. Ca și prima dată, Consiliul a dat un aviz negativ invocând probleme de constituționalitate care ar izvorî din jurisprudența CCR. Legea fundamentală prevede că nu poate fi confiscată avere dobândită licit, iar caracterul licit al dobândirii se prezumă. Altfel spus, trebuie demonstrat în prealabil că un bun a fost dobândit ilegal înainte de a fi confiscat, iar demonstrația nu trebuie făcută de către proprietarul bunului, ci de către stat, prin instituțiile sale competente.

Probleme mari de constituționalitate

Consiliul Legislativ susține că, dimpotrivă, inițiativa legislativă pune pe seama proprietarilor sarcina de a demonstra că și-au dobândit averea legal. „Prezumția dobândirii licite a averii constituie una dintre garanțiile constituționale ale dreptului de proprietate. Această prezumție se întemeiază și pe principiul general potrivit căruia orice act sau fapt juridic este licit până la dovada contrarie”, iar „în absența unei astfel de prezumții, deținătorul unui bun ar fi supus unei insecurități continue întrucât, ori de câte ori s-ar invoca dobândirea ilicită a respectivului bun, sarcina probei nu ar reveni celui care face afirmația, ci deținătorului bunului”, se spune în deciziile CCR invocate de Consiliul Legislativ. De asemenea, Consiliul menționează că inițiativa conține „dispoziții neclare, echivoce, lipsite de claritate, previzibilitate și precizie”. Practic, instituția a reluat obiecțiile pe care le-a avut și prima dată, însă cei din comitetul de inițiativă nu au făcut niciun fel de modificări față de varianta pe care au avansat-o în septembrie.

ADVERTISEMENT

Pe lângă faptul că nici comitetul de inițiativă, nici cei din PUSL nu par preocupați de faptul că proiectul lor are probleme mari de constituționalitate, surprinde faptul că tocmai partidul lui Dan Voiculescu este promotorul inițiativei, în condițiile în care mentorul său a fost condamnat definitiv pentru prejudicierea statului român, iar acest prejudiciu nu a fost recuperat nici măcar până în ziua de astăzi în integralitatea sa.

Ipocrizie generalizată în partidul lui Voiculescu

Iniţiativa legislativă lansată de Partidul Umanist Social Liberal, ce priveşte recuperarea marilor averi ce nu pot fi justificate, este răspunsul pentru oamenii cinstiţi. Vorbim despre acei oameni care şi-au plătit mereu dările la stat, care au muncit cinstit pentru a-şi asigura traiul. În tot acest timp, alţii s-au îmbogăţit peste noapte, fără să poată justifica sumele colosale pe care le-au câştigat”, clama, în septembrie, Vlad Popescu-Piedone, șeful organizației din Sectorul 5 al PUSL.

Cred că toți cetățenii își doresc corectitudine și ar vrea ca în cazul celor cu averi uriașe care nu pot fi justificate acești bani să ajungă la bugetul de stat. Este o inițiativă în care eu cred foarte mult, la fel cum cred că, așa cum oamenii de rând și micii întreprinzători sunt penalizați dacă nu își plătesc dările, la fel cei cu averi care nu pot fi justificate prin venituri legale trebuie trași la răspundere”, spunea și europarlamentarul Maria Grapini.

Nonșalanța cu care cei doi politicieni vorbesc despre averile nejustificate care, pasămite, ar trebui confiscate de către stat este cu atât mai stupefiantă cu cât mentorul lor politic nu a achitat nici până acum prejudiciul enorm produs statului român. Prin sentința din 2014, instanța a stabilit că Dan Voiculescu și ceilalți inculpați din dosarul ICA au prejudiciat statul român cu nu mai puțin de 60,4 milioane de euro, prejudiciu care urma să fie recuperat.

Însă potrivit unei informări pe care ANAF a remis-o publicației Newsweek România, în cursul lunii februarie, până acum „a fost recuperată suma totală de 41.507.706 lei din care 28.672.049 lei cu titlu de confiscare și 12.835.657 leri cu titlu de prejudiciu.” Lei, nu euro. Asta înseamnă că nici măcar 20% din prejudiciu nu a fost recuperat, iar șansele ca acest lucru să se întâmple vreodată sunt minime întrucât, din 2022 până în 2023, doar 10.000 de euro au fost recuperați. Practic, singura sursă a Fiscului de recuperare a banilor este o treime din pensia lui Dan Voiculescu, întrucât acesta și-a transferat averea pe numele fiicei.

ADVERTISEMENT