News

Partidul lui George Simion, pierdut între alegerile locale și cele europene. „E o criză de lideri, însă mai este și problema mesajului”

AUR se pregătea să fie marele câștigător al alegerilor din acest an, însă partidul lui George Simion a intrat într-un con de umbră și nu stă deloc bine în sondaje
08.05.2024 | 14:03
Partidul lui George Simion pierdut intre alegerile locale si cele europene E o criza de lideri insa mai este si problema mesajului
Partidul lui Simion, dispărut din atenția media la alegerile locale. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

„Suntem cel mai urât coșmar al vostru și venim după voi”. Sunt cuvintele lui George Simion cu care-și încheie un recent monolog, însă datele din sondaje nu arată deloc bine pentru AUR. Dacă până de curând partidul era cotat la peste 20%, iar mulți analiști vedeau în partidul lui Simion ca principal beneficiar al contextului politic, cu șanse reale de a ajunge la 25%. Ultimele sondaje plasează AUR la doar 16% și, mai rău, partidul și candidații AUR sunt aproape inexistenți în campania de la locale.

Dezertări în serie de la un partid dispărut între două alegeri

Cu doar câteva minute înainte de expirarea termenului de depunere a candidaturilor la 1 mai, Elena Năstăsoiu, candidatul AUR la Primăria Buzău, prezentă și pe listele de la europarlamentare, a anunțat că se retrage din cursa electorală împreună cu 18 dintre cei 29 de candidați pentru Consiliul Local . „AUR, aşa cum este acum, este cea mai mare otravă pentru electoratul românesc, pentru că este o adevărată maşinărie de fabricat minciuni şi speranţe deşarte”, a spus aceasta acuzând faptul că funcțiile în partid sunt decise la centru, acolo unde se refuză instituirea organizațiilor din teritoriu.

ADVERTISEMENT

Mai rău pentru partidul lui Simion, aceasta nu a fost singura dezertare din partid în ultima perioadă. La fel ca în acest caz, toți cei care au plecat au lansat acuzații la adresa președintelui partidului. Cu trei zile înainte, șeful AUR de la Sectorul 1, Mihail Dojană, și candidatul partidului la Primăria Sectorului 6, Valentin Florea, au părăsit și ei partidul pe care l-au catalogat drept „o iluzie dirijată de un Gunoi”.

Aceste dezertări recente au venit în contextul în care, de la începutul anului, AUR a pierdut constant membri în organizațiile din teritoriu, așa cum a fost cazul organizației de la Piatra Neamț, unde toți membri și-au dat demisia în bloc în urmă cu o lună. Au fost dezertări și la organizațiile de la Mehedinți, care au trecut la PNL, dar și la centrul partidului, unde notabile au fost demisiile deputaților Enachi Raisa sau Dumitru Coarnă.

ADVERTISEMENT

Acest val de plecări a determinat o ieșire a liderului partidului, George Simion, care printre mai multe înjurături, dă asigurări că AUR nu se destramă. Dacă partidul nu se destramă, polul suveranist, coagulat în jurul AUR, este o altă poveste. În martie, două formațiuni, Alianța Național Țărănistă și Forța Identității Naționale, au luat decizia ruperii de AUR acuzând comportamentul lui George Simion. Zilele trecute au început și atacurile între aceste formațiuni, medicul negaționist, Răzvan Constantinescu, candidat din partea PPR, l-a atacat chiar pe Simion. „Ce oameni vrednici sunt in AUR si cum își bate joc un golan de ei. Ăla cu ‘te agresez sexual’. Mai pe scurt, ala de la galerie”.

Mai rău de atât, aceste dezertări vin într-un context electoral unde AUR pare să fi dispărut din prim-plan. Cu o listă de vedete suveraniste pe lista pentru europarlamentare, atenția media este concentrată pe alegerile locale, în special la Capitală, acolo unde AUR nu contează. Simion a încercat să se alipească de campania și persoana lui Piedone, chiar în detrimentul propriului candidat, dar a primit rapid un flit.

ADVERTISEMENT

Profesorul George Jiglău, profesor la Facultatea de Științe Politice a UBB, este de părere că decizia comasării alegerilor europene cu cele locale a contat enorm la degringolada în care se află acum partidul lui Simion. „A fost o mișcare politică foarte bună din partea PSD-PNL, dovadă că s-a discutat atât de mult chiar și atunci când se părea că nu mai sunt șanse să se înțeleagă asupra ei. Au dat înainte pentru că beneficiile sunt mari pentru ei. E clar că și-au creat avantaje. A fost și un argument privind combaterea discursurilor extremiste, care chiar dacă multora nu a plăcut, cred că se vede acest lucru în sondajele de acum.

ADVERTISEMENT

AUR nu mai este atât de prezent și pentru că sunt alte bătălii politice care au captat atenția. Lupta de București este în prim-plan, iar partidul lui Simion este absent”, a declarat acesta pentru FANATIK. În ceea ce privește plecările din partid, analistul este de părere că deși acestea nu dau bine ele nu afectează centrul de putere al partidului, format în jurul lui Simion.

„Partea cu plecările din partid nu dă bine, dar pe de altă parte nu știu în ce măsură pleacă oameni care chiar să conteze, să facă zgomot foarte mare la adresa lui Simion. Mi se pare că în vârful partidului, în zona cu care s-a înconjurat el cumva, nu am simțit o problemă atât de mare care să vină la pachet cu plecările astea din partid”, a mai precizat George Jiglău, pentru FANATIK.

Un partid fără lider și fără idei

Politologul Cătălin Avramescu este de părere că, cel puțin în teorie, comasarea ar fi trebuit să le aducă și unele avantaje celor de la AUR, în special prin faptul că le-ar fi permis, ca partid mic, să conducă două campanii într-una singură, și să unească mesajele. Partidul lui Simion nu a reușit acest lucru, iar politologul spune că de vină pentru acest lucru este atât liderul partidului, Simion controlează totul într-un partid unde nu mai există alte voci, iar acesta nu are autoritate pe toate problemele – de la locale la europene – cât și campania electorală în sine a AUR.

„AUR a fost favorizat de comasare prin faptul că le-a permis să-și concentreze toate resursele într-o singură campanie. Problema lor e însă dublă în acest moment. E o criză de lideri, acest Simion, care nu este decât un bufon, dar mai este și problema mesajului. Nu poți să te aștepți să te ia în serios foarte multă lume când tu îl pui pe afiș pe Vlad Țepeș. Ce vrei să spui cu asta?

În politica modernă nici nu știu cum să calific așa ceva. Nu are nicio legătură cu modul în care majoritatea oamenilor înțeleg politica. Nu auzim nimic despre problema parcărilor, despre Parlamentul European, dar ne trezim cu Vlad Țepeș, ca și cum îl trimitem pe Țepeș la Bruxelles. Ceva nu se leagă aici și cred că electoratul a început să înțeleagă acest lucru. E vorba de o cădere masivă, în sondajele pe care le-am văzut au pierdut aproape un sfert de electorat”, a declarat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu.

În opinia acestuia, AUR, la fel ca și Vadim Tudor și România Mare care au profitat de destrămarea Convenției Democratice, partidul lui Simion a beneficiat de dezbinarea opoziției la actuala putere, însă pe măsură ce opoziția se coagulează AUR apare tot mai puțin drept o alternativă reală.

„Ei au profitat de lipsa de unitate a partidelor de centru-dreapta, iar odată ce ele s-au unit oamenii au văzut că există o altă alternativă la actuala putere. De acest lucru a profitat și Vadim Tudor pe fondul descompunerii Convenției Democratice. PNL va deconta costul alianței cu PSD, va fi decontul cel mai sever iar AUR, care cred că va obține un scor mai slab decât cel din sondajele de acum, alegătorii vor vedea că acest partid nu este o alternativă”, a mai declarat politologul pentru FANATIK.

Ce anume constituie o victorie sau o înfrângere pentru AUR rămâne relativ. Pe de o parte partidul pleacă de la un scor de 8%, obținut în alegerile din 2020, iar un scor de 15-17% ar reprezenta practic dublarea procentelor obținute la alegerile trecute. Pe de altă parte, sondajele plasau AUR uneori chiar la egalitate cu PNL, pe locul secund, la peste 22%. Din această perspectivă, un scor de 15% ar fi o înfrângere.

Un sondaj INSCOP realizat la finalul lunii aprilie plasa AUR la un scor de 16,7%, puțin peste scorul Alianței Dreapta Unită. În urmă cu un an însă, în martie 2023, unele sondaje dădeau AUR chiar pe primul loc în preferințele electoratului, cu 27% din preferințele exprimate.

Analiștii politici subliniază însă că alegerile locale nu erau oricum obiectivul principal al AUR, cel puțin în obținerea unor mandate, acesta fiind alegerile parlamentare din iarnă.

„Să nu uităm ce fel de partid este AUR, un partid ce trăiește din a proiecta o imagine de partid persecutat…„cât am fi scos noi dacă nu ar fi făcut comasarea”… până la urmă vor putea să întoarcă lucrurile în favoarea lor și să prezinte rezultatul ca o victorie. Au o competență politică în a face lucrurile astea, poate nu la fel de mult precum Trump în SUA, dar vor putea întoarce o înfrângere într-o persecutare condusă de elitele mari și rele.

Oricum, nu știu dacă pentru ei miza principală este acum. E important sigur să scoată un rezultat bun, dar marea lor miză sunt alegerile parlamentare cred. Acolo s-ar putea să scoată ceva, va fi oboseala asta legată de alegeri, va fi pe final de an, o să treacă și energia generată de alegerile prezidențiale… Acolo, unde prezenta va mai scădea puțin, va fi miza principală pentru AUR, acum să fie mai mult un test, să vadă ce merge și ce nu”, a declarat profesorul George Jiglău, pentru FANATIK.