News

Partygate: Boris Johnson, presat să demisioneze pentru că a încălcat restricțiile sanitare. “Regret și voi remedia situația”

Boris Johnson lupta pentru a-și salva postul de premier, după ce o investigație a scos la iveală mai multe petreceri în Downing Street în vreme ce țara se afla sub reguli stricte de carantină împuse de Covid-19.
01.02.2022 | 14:19
Partygate Boris Johnson presat sa demisioneze pentru ca a incalcat restrictiile sanitare Regret si voi remedia situatia
Premierul britanic este contestat acum chiar de o parte dintre susținătorii săi Foto: AP, hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Raportul întocmit de înaltul funcționar public Sue Gray în urma investigației mai arată o cultură a consumului excesiv de alcool și un „eșec în conducerea” guvernului britanic.

Downing Street a publica o versiune redactată a raportului întrucât poliția britanică desfășoară la rândul său o anchetă care este încă în curs.

ADVERTISEMENT

Partygate: Boris Johnson, presat să demisioneze pentru că a încălcat restricțiile sanitare

Mult-așteptatul raport condamnă „eșecul grav” de a respecta standardele guvernamentale și a spus că un șir de adunări în masă au fost „dificil de justificat”, în timp ce milioane de oameni nu au putut să-și întâlnească prietenii și rudele.

De asemenea, a dezvăluit că poliția investighează cel puțin 12 evenimente, inclusiv cel puțin două la care au participat Johnson și un al treilea ținut în apartamentul său despre care el le-a spus anterior parlamentarilor că nu s-a întâmplat.

ADVERTISEMENT

Raportul lui Gray a fost puternic redactat din cauza unei investigații simultane a poliției, dar constatările sale generale au fost suficient de puternice pentru a duce guvernarea lui Johnson pe marginea prăpastiei.

Premierul britanic a insistat în Parlament că „va remedia situația” și a promis o serie de reforme relativ modeste ale operațiunilor sale, dar se confruntă cu apeluri din toate părțile conform cărora ar trebui să demisioneze și a pierdut public sprijinul mai multor membri ai parlamentului.

ADVERTISEMENT

Johnson a promis că va remedia situația

„Au existat eșecuri de conducere și de judecată din partea diferitelor departamente ale Nr. 10 (reședința premierului britanic n.r.) și Biroului Cabinetului în momente diferite”, se spune în raport.

“Unele dintre evenimente nu ar fi trebuit să aibă loc. Alte evenimente nu ar fi trebuit să se desfășoare așa cum au făcut-o. 

ADVERTISEMENT

Cel puțin unele dintre adunările în cauză reprezintă un eșec grav de a respecta nu doar standardele înalte așteptate de la cei care lucrează în inima guvernului, ci și standardele așteptate de întreaga populație britanică la acea vreme”, se mai arată în raport.

Boris Johnson a negat inițial că o petrecere a avut loc în Downing Street, dar a comandat raportul după ce o serie de articole din presă au dezvăluit că au avut loc mai multe adunări.

O anchetă separată a poliției a fost lansată săptămâna trecută, ceea ce a împiedicat-o pe Gray să includă detalii în constatările ei.

Boris Johnson a ieșit șifonat din Parlament

Confruntându-se luni cu parlamentarii furioși, după publicarea raportului redactat, Johnson a declarat: „Îmi pare rău pentru lucrurile pe care pur și simplu nu le-am înțeles bine”, relatează CNN.

Apoi a încercat să închidă discuțiile despre scandal, spunând că „își continuă treaba”.

Dar, într-o apariție în Camera Comunelor, care a durat aproape două ore, a fost încolțit de parlamentari din toate părțile. Liderul laburist Keir Starmer l-a numit pe Johnson „un om fără rușine”, l-a îndemnat să demisioneze și le-a spus parlamentarilor: „Nu poate exista nicio îndoială că prim-ministrul însuși este acum supus cercetării penale”.

Într-o intervenție dramatică, Theresa May, predecesorul lui Johnson în calitate de prim-ministru și colegă conservatoare, i s-a adresat și i-a spus: „Fie (el) nu a citit regulile, fie nu a înțeles ce au vrut să spună, fie nu a crezut că regulile se aplică pentru Numărul 10. Care a fost adevărul?”

Liderul Partidului Național Scoțian a fost îndepărtat din Parlament pentru că a spus că prim-ministrul a mințit camera.

Premierul a evitat să răspundă la întrebările parlamentarilor

Boris Johnson s-a comportat defensiv și a deviat de la subiect. La un moment dat, el l-a atacat pe Starmer, fost procuror-șef din Anglia, susținând că nu a reușit să pună sub acuzare un pedofil notoriu, o critică care a fost respinsă de specialiști.

Johnson a evitat în mod repetat întrebările despre evenimentele la care a participat și când, spunând că parlamentarii ar trebui să aștepte încheierea anchetei poliției.

Rămâne de văzut dacă va rezista până atunci; dacă destui deputați conservatori declanșează un vot de neîncredere, ei vor avea șansa de a-l înlătura din funcție.

Luni, premierul britanic a primit și mai multe vești proaste. Poliția Metropolitană a dezvăluit că ofițerii care investighează „Partygate” au primit peste 300 de fotografii și 500 de pagini de informații de revizuit.

„Sunt profund îngrijorat de aceste evenimente”, a declarat în Parlamentul conservator Andrew Mitchell. „Nu se mai bucură de sprijinul meu”.

Un raport mai dăunător decât se credea

Raportul lui Sue Gray a ținut parlamentul britanic în criză timp de săptămâni, având în vedere implicațiile sale pentru soarta politică a lui Johnson.

Însă, până luni dimineața, când a fost predat la Downing Street (Downing Street nr. 10, sediul guvernului britanic și reședința premierului n.r.) în format redactat, unii se așteptaseră ca impactul său să fie estompat.

În schimb, documentul de 12 pagini enumera o serie de neajunsuri grave. „Pe fundalul pandemiei, când guvernul le cerea cetățenilor să accepte restricții ample asupra vieții lor, unele dintre comportamentele din jurul acestor adunări sunt greu de justificat”, se arată în document.

Au fost investigate în total 16 evenimente din 12 zile diferite, iar toate, cu excepția a patru, fac și obiectul anchetei poliției.

Gray a făcut aluzie la o cultură a consumului de alcool în Downing Street în timpul pandemiei și a adăugat că „consumul excesiv de alcool nu este adecvat într-un loc de muncă profesionist”.

În prezentarea descoperirilor sale, Gray a scris: „Fiecare cetățean a fost afectat de pandemie. Toată lumea a făcut sacrificii personale, unele dintre cele mai profunde, neputând să-i vadă pe cei dragi în ultimele lor momente sau să aibă grijă de familia și prietenii vulnerabili”.

Ea și-a încheiat raportul scriind că ancheta poliției „din păcate” a însemnat că a fost „extrem de limitată în ceea ce pot spune despre acele evenimente”.

Nu este clar dacă raportul complet va fi publicat după încheierea anchetei poliției

În Parlament, Johnson a refuzat în mod repetat să spună dacă raportul complet al lui Gray va fi publicat atunci când ancheta poliției va fi finalizată, chiar și atunci când a fost presat de parlamentari din propria tabără.

Dar Downing Street a dat înapoi ulterior și a spus că lui Gray i se va cere să ofere o actualizare a raportului odată ce procedurile legale se vor termina. Această actualizare va fi publicată, a spus un purtător de cuvânt.

Chiar și după concluziile redactate, Johnson s-a străduit să respingă intervențiile furioase din Parlament luni după-amiază.

El le-a spus parlamentarilor că „da, putem fi de încredere” și a enumerat realizările percepute privind Brexit și lansarea vaccinului.

El a mai spus că „face schimbări” la Downing Street și la Biroul Cabinetului, creând un Birou al Primului Ministru cu un secretar permanent, un înalt funcționar public, care să conducă numărul 10.

Dar nu a reușit să ofere răspunsuri la zeci de întrebări despre șirul de petreceri pe care, în urmă cu ceva vreme, a refuzat să recunoască s-au întâmplat vreodată.

„Orice orientare politică ai, indiferent de partidul pentru care votați, onestitatea și decența contează”, a spus Starmer.

El a adăugat că mulți dintre colegii lui Johnson „știau în inimile lor că vom ajunge inevitabil la asta într-o zi. Și știu că, pe măsură ce noaptea urmează zilei, continuarea conducerii lui va însemna încă o conduită greșită, mușamalizare și înșelăciune”.

Johnson avea programată marți o vizită în Ucraina pentru a răspunde temerilor că Rusia va organiza o invazie. Rămâe de văzut dacă va renunța pentru a-și menține sprijinul parlamentarilor care îl susținea și care acum îi țin soarta în mâinile lor.

ADVERTISEMENT