News

Pas spre împăcare între România și Ungaria. Bogdan Aurescu, după întrevederea cu Peter Szijjarto: ”Vrem o relație de încredere și respect reciproc”

26.05.2020 | 15:40
Pas spre impacare intre Romania si Ungaria Bogdan Aurescu dupa intrevederea cu Peter Szijjarto Vrem o relatie de incredere si respect reciproc
ADVERTISEMENT

Pas spre împăcare între România și Ungaria, după o întâlnire bilaterală la cel mai înalt nivel între miniștrii de externe din cele două state vecine, Bogdan Aurescu și Peter Szijjarto.

Împăcare între România și Ungaria. Bogdan Aurescu, după întrevederea cu Peter Szijjarto: ”Vrem o relație de încredere și respect reciproc”

Relațiile diplomatice dintre România și Ungaria se află la un punct critic, după mai multe scandaluri apărute în ultimele săptămâni. Totul a culminat cu apropierea celebrării Centenarului Tratatului de la Trianon, context în care atacurile dintre cele două state s-au intensificat.

ADVERTISEMENT

Marți, 26 mai, Bogdan Aurescu a avut o întâlnire productivă cu omologul său ungar, Péter Szijjártó. La finalul ei, oficialul din Guvernul Ludovic Orban a spus că România dorește o abordare pozitivă a relației cu Ungaria, bazată pe buna vecinătate și pe revenirea la o relație de parteneriat strategic real cu Ungaria.

”Este o vizită care are loc într-o perioadă sensibilă în această relație bilaterală. La început am fost reticent în legătură cu organizarea acestei vizite acum, pentru că suntem cu 10 zile înainte de momentul semnării Tratatului de la Trianon, care are semnificații diferite pentru România și Ungaria.

ADVERTISEMENT

În ultima perioadă au existat momente tensionate la nivelul relației bilaterale. Aș fi preferat ca această vizită să aibă loc după 4 iunie, pentru că este un context special, pentru că e nevoie de o bună pregătire a unei astfel de vizite.

Cu toate acestea, l-am invitat pe colegul meu la București pentru că România dorește în modul cel mai sincer revenirea la o relație de parteneriat strategic real cu Ungaria și pentru că așteptările părții române cu privire la relația bilaterală trebuie comunicate direct și sincer ca între parteneri adevărați.

ADVERTISEMENT

România e profund interesată să ieșim din logica provocărilor și a confruntării și propunem crearea premiselor conturării unei relații româno-ungare constructive, civilizate, pragmatice, europene. Este nevoie să readucem în relația de încredere climatul de încredere și respect reciproc”, a spus Aurescu, citat de Digi24.

Peter Szijjarto, invitație oficială pentru Bogdan Aurescu

La finalul întrevederii de marți, șeful diplomației de la Budapesta a anunțat că i-a lansat omologului său român invitația de a efectua o vizită la Budapesta.

ADVERTISEMENT

În ultima perioadă, evoluția relațiilor dintre București și Budapesta a fost marcată de o serie de contacte bilaterale la nivel guvernamental, în contextul pandemiei de COVID-19, dar și de o retorică declarativă privind autonomia Ținutului Secuiesc.

ADVERTISEMENT
Tags: