News

Pasagerii n-au avut nicio șansă. Cum s-au ”distrat” rușii cu avionul Azerbaidjan Airlines, înainte să-l doboare

Tot mai multe informații vin să confirme că avionul companiei Azerbaidjan Airlines a fost doborât de o rachetă rusească. 38 de persoane și-au pierdut viața.
27.12.2024 | 08:25
Pasagerii nau avut nicio sansa Cum sau distrat rusii cu avionul Azerbaidjan Airlines inainte sal doboare
Avionul Azerbaidjan Airlines s-a prăbușit în Kazahstan, după ce ar fi fost doborât de aviația rusă / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un avion de pasageri al companiei Azerbaidjan Airlines, zborul 8432 pe ruta Baku – Groznîi, s-a prăbușit miercuri în apropierea orașului Aktau din Kazahstan, rezultând în decesul a 38 de persoane. Conform surselor guvernamentale azere, aeronava a fost doborâtă de o rachetă lansată de un sistem antiaerian rusesc Panțîr-S.

Avionul Azerbaidjan Airlines ar fi fost lovit de o rachetă rusească

Incidentul a avut loc în contextul în care apărarea antiaeriană rusă era activată ca răspuns la atacuri cu drone ucrainene asupra orașului Groznîi, destinația finală a zborului. Se presupune că racheta a explodat în proximitatea aeronavei Embraer 190, iar schijele rezultate au provocat avarii semnificative, afectând atât pasagerii, cât și echipajul.

ADVERTISEMENT

După avarierea avionului, piloții au solicitat permisiunea de a efectua o aterizare de urgență pe un aeroport rusesc.

Surse guvernamentale susțin că cererea lor a fost respinsă, fiind redirecționați să zboare peste Marea Caspică către Aktau, Kazahstan.

ADVERTISEMENT

Rușii nu s-au limitat la atât ci au bruiat sistemele de navigație GPS ale aeronavei, complicând și mai mult situația care era deja critică.

Sistemul GPS al avionului azer, bruiat înainte de prăbușire

“Acest proces de bruiaj despre care am vorbit și noi se referă la GPS-uri. GPS-ul, pentru aeronavele de transport serioase, de mari dimensiuni, cum era și acesta, reprezintă un (sistem) auxiliar. Aeronavele au sisteme de radionavigație, altele decât GPS-ul, și își desfășoară zborul pe baza acestora.

ADVERTISEMENT

GPS-ul este o adăugare, el se referă la aeronavele mai mici și care zboară sub 3.000 de metri. Adică exact în zona unde sunt dronele. Dronele folosesc principii asemănătoare.

Ele pot fi bruiate, sau se poate prelua comanda lor prin semnale radio și de radiolocație”, a declarat Sorin Stoicescu, fost șef al Aviației Civile din România, pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT

Șeful Consiliului de Securitate al Republicii Cecene, Khamzat Kadîrov, a confirmat că în dimineața incidentului a avut loc un atac cu drone asupra orașului Groznîi. El a declarat că nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale în urma acestui atac.

ADVERTISEMENT