News

Pasaje INCENDIARE despre Antonescu şi Băsescu

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, scrie în cartea sa, "Pas cu pas", că predecesorul său în fruntea PNL, Crin Antonescu, s-a pus singur într-o situaţie delicată atunci când a...
20.11.2014 | 12:05
Pasaje INCENDIARE despre Antonescu si Basescu
ADVERTISEMENT

Preşedintele ales al României, Klaus Iohannis, scrie în cartea sa, “Pas cu pas”, că predecesorul său în fruntea PNL, Crin Antonescu, s-a pus singur într-o situaţie delicată atunci când a spus că demisionează de la şefia PNL dacă partidul nu obţine 20% la alegerile europarlamentare din mai 2014. Iohannis a precizat că i-a cerut lui Antonescu să nu mai facă public această afirmaţie, însă fără rezultat.

“Rezultatele slabe al PNL de la europarlamentare l-au determinat pe preşedintele partidului, Crin Antonescu, să demisioneze. În locul lui, eu nu aş fi făcut acea afirmaţie, că, dacă PNL nu obţine un scor de 20%, demisionează. Ba chiar după ce a făcut acea afirmaţie, mai voalată, într-o emisiune televizată, l-am rugat insistent să n-o repete. A tot repetat-o şi atunci n-a mai avut ce face”, a relatat Iohannis în cartea sa.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Iohannis recunoaşte rolul pe care l-a avut Antonescu în intrarea sa în politica la nivel naţional. Antonescu a fost cel care a iniţiat apropierea în vara anului 2009. “Crin Antonescu m-a sunat şi m-a întrebat dacă poate să-mi facă o vizită. Am acceptat, a venit şi mi-a spus că vrea să încerce o schimbare la nivel de guvern, că vrea să candideze şi m-a întrebat dacă sunt dispus să intru într-o ecuaţie — neprecizată, nedefinită — împreună cu el. Am spus ‘da’. Aranjamentul mi s-a părut bun şi următorul pas a fost că m-a propus prim-ministru”, scrie noul preşedinte al României.

Acesta a povestit şi modul în care a fost nominalizat de către o serie de formaţiuni politice drept candidat la postul de prim-ministru. “Faptul că Traian Băsescu nu m-a nominalizat în toamna lui 2009 nu m-a surprins, dar m-a deranjat. Ştiu şi de ce a făcut-o: din raţiuni politice, care nu au ţinut de mine, ci de ceea ce a vrut el să se întâmple în alegeri. Evident, a vrut un guvern al lui, care să organizeze alegerile şi nu un guvern de-al Opoziţiei. Nu a încalcat Constituţia, dar cred că s-a situat în afara percepţiei general valabile în Europa”, consideră liberalul.

ADVERTISEMENT

El crede că acel episod nu a fost un eşec, dimpotrivă, i-a sporit considerabil notorietatea, astfel încât nu a avut rezerve atunci când Antonescu i-a făcut o nouă propunere, în 2013: aceea de a deveni membru al PNL şi de a prelua postul de prim-vicepreşedinte. “M-am simţit din prima zi ca făcând parte din PNL, sentimentul care mi-a rămas până în ziua de astăzi. Eu am ajuns politician credibil prin independenţa politică (…) făcând acest pas, în PNL, renunţ la cel mai valoros bun politic al meu: indenpendenţa”, apreciază Iohannis.

Propunerea ca de a deveni vicepremier şi ministru de Interne a venit tot din partea lui Antonescu, însă demersul nu a reuşit din cauza opoziţiei PSD. “Acela a fost momentul în care s-a văzut clar că PSD avea tot interesul şi voia să diminueze masiv rolul şi importanţa PNL în cadrul USL. Nici eu şi nici colegii mei nu am vrut să acceptăm o astfel de situaţie, aşa că, în cele din urmă PNL a ieşit de la guvernare”, mai scrie Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

sursa: romaniatv.net

 

Tags: