News

Pașaportul de vaccinare, introdus în China. Anunțul autorităților de la Beijing

09.03.2021 | 16:17
ADVERTISEMENT

China a introdus pașaportul de vaccinare în contextul pandemiei de coronavirus. Autoritățile de la Beijing au anunțat că această măsură contribuie la interacțiunea sigură și ordonată a oamenilor.

Astfel, țara asiatică se alătură celor câteva state care au implementat un asemenea document pentru a facilita călătoriile internaționale ale cetățenilor. După lansarea campaniilor de vaccinare, tot mai multe țări se gândesc la un astfel de certificat.

ADVERTISEMENT

În lupta pentru relansarea economiilor, unele state, precum Bahrain, au implementat deja măsura. Și Uniunea Europeană a fost de acord cu implementarea pașaportului de vaccinare.

Pașaportul de vaccinare, introdus în China. Anunțul autorităților de la Beijing

Certificatul emis de China va conține informații despre vaccinarea împotriva COVID-19 a titularului, dar și rezultatele testelor pentru depistarea infecției cu SARS – CoV – 2, a precizat Departamentul de Afaceri Consulare din cadrul ministerului de externe al Chinei, transmite Reuters. Până în momentul de față nu este clar care sunt țările care vor recunoaște certificatul emis de autoritățile chineze.

ADVERTISEMENT

Ministrul de externe Wang Yi a declarat duminică că scopul documentului este de a „facilita verificarea reciprocă a informațiilor, cum ar fi testarea acidului nucleic și vaccinarea, și de a contribui la interacțiunea sigură și ordonată a oamenilor”. În plus, China a anunțat relaxarea restricțiilor pentru persoanele care intră în țară și care sunt vaccinate împotriva COVID-19.

La nivelul Uniunii Europene s-a hotârât adopdarea unui asemenea certificat de vaccinare, sub presiunea tărilor pentru care veniturile din turism sunt importante. Totuși, inițiativa a creat tensiuni între reprezentanții țărilor membre.

ADVERTISEMENT

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a declarat că documentul va conține date despre vaccin și testele efectuate de titular. Scopul unui astfel de document, potrivit acesteia, este acordarea unei permisiuni de deplasare pentru cetățeni.

Aceste afirmații au stârnit reacții cu privire la sensul cuvântului „permisiune”. Reprezentanții Belgiei au fost de părere că o astfel de exprimare generează confuzie cu privire la obiectivul urmărit de implementarea documentului.

ADVERTISEMENT

„Pentru Belgia nu se pune problema unei legături între vaccinare şi libertatea de deplasare în Europa. Respectarea principiului nondiscriminării este cu atât mai fundamentală cu cât vaccinarea nu este obligatorie, iar accesul la vaccin nu este încă generalizat”, explica vicepremierul și ministrul de Externe, Sophie Wilmès.

ADVERTISEMENT