News

Paşaportul simplu temporar va fi emis doar în situaţii speciale. Legea merge la promulgare

Modificări majore în privința pașapoartelor românești. Noua lege prevede ca pașaportul temporar să fie emis în situații speciale
14.05.2024 | 15:09
Pasaportul simplu temporar va fi emis doar in situatii speciale Legea merge la promulgare
Doar în situații speciale se va mai emite pașaportul temporar. Legea merge la promulgare. Sursa foto: Inquam Photos / Alexandru Busca
ADVERTISEMENT

Românii vor mai putea primi pașapoarte temporare doar în situații excepționale. Legea a fost votată de parlament și va merge la promulgare către președintele Klaus Iohannis.

Pașapoarte temporare doar în situații speciale

Propunerea legislativă urmărește să adapteze condițiile de eliberare a pașaportului simplu temporar conform standardelor europene, astfel încât acesta să fie emis doar în situații excepționale, urgente, care necesită deplasarea în străinătate sau reglementarea situației juridice a cetățenilor români aflați în afara țării și care nu mai dețin documente de călătorie valabile.

ADVERTISEMENT

Actul normativ prevede preluarea datelor biometrice și a informațiilor cetățenilor români de către personalul consulatelor românești o singură dată, dar aceste date pot fi utilizate atât pentru obținerea pașaportului simplu electronic, cât și pentru eliberarea altor documente de călătorie sau a cărții electronice de identitate, în conformitate cu cererile cetățenilor români.

Având în vedere că au existat situații în care hotărârile instanțelor de judecată referitoare la autorizarea unuia dintre părinți pentru eliberarea pașaportului minorului au fost interpretate diferit, fiind neclar dacă s-a aprobat eliberarea unui singur document de călătorie sau a tuturor pașapoartelor necesare până la atingerea vârstei de maturitate a minorului, legea reglementează clar ca eliberarea succesivă a mai multor pașapoarte simple electronice pentru minori să fie posibilă numai dacă hotărârea judecătorească sau ordonanța președintelui care a autorizat eliberarea documentului menționează explicit acest lucru.

ADVERTISEMENT

Situațiile în care românii pot deține două pașapoarte

De asemenea, sunt analizate situațiile excepționale în care cetățenii români pot deține simultan un pașaport simplu electronic și unul temporar valabile sau două pașapoarte simple electronice valabile, precum și responsabilitățile acestora.

Pe lângă asta se propune anularea informatică a pașapoartelor emise anterior pentru persoanele care și-au pierdut cetățenia română, în cazul în care acestea nu au predat documentele de călătorie în termen de 5 zile de la pierderea cetățeniei. Potrivit proiectului, Direcția Generală de Pașapoarte va fi responsabilă de evidența cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.

ADVERTISEMENT

Astfel, cetățenii români pot deține simultan un pașaport simplu electronic și unul temporar valabile:

a) în cazuri prevăzute la articolul 17¹ alineatul (1) litera c), atunci când pașaportul simplu electronic este necesar pentru obținerea vizelor;

ADVERTISEMENT

b) atunci când este demonstrată necesitatea deplasării în străinătate a cetățeanului român, în perioada în care pașaportul simplu temporar este folosit pentru obținerea vizelor, conform proiectului.

Totodată, cetățenii români pot deține simultan două pașapoarte simple electronice valabile doar în următoarele situații:

a) când titularul declară în scris că intenționează să călătorească în statele afectate de starea de conflict sau de tensiuni diplomatice și are ștampila sau viza aplicată în pașaportul simplu electronic de către statul cu care țara în care călătorește este în conflict;

b) când titularul are un pașaport simplu electronic, dar, dator ită epuizării paginilor destinate aplicării vizelor, nu mai poate călători în statele pentru care este necesară această aplicare.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Cristina Cioran și-a pierdut toate economiile. Ce i-a făcut Alex Dobrescu
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii