Românii vor mai putea primi pașapoarte temporare doar în situații excepționale. Legea a fost votată de parlament și va merge la promulgare către președintele Klaus Iohannis.
Propunerea legislativă urmărește să adapteze condițiile de eliberare a pașaportului simplu temporar conform standardelor europene, astfel încât acesta să fie emis doar în situații excepționale, urgente, care necesită deplasarea în străinătate sau reglementarea situației juridice a cetățenilor români aflați în afara țării și care nu mai dețin documente de călătorie valabile.
Actul normativ prevede preluarea datelor biometrice și a informațiilor cetățenilor români de către personalul consulatelor românești o singură dată, dar aceste date pot fi utilizate atât pentru obținerea pașaportului simplu electronic, cât și pentru eliberarea altor documente de călătorie sau a cărții electronice de identitate, în conformitate cu cererile cetățenilor români.
Având în vedere că au existat situații în care hotărârile instanțelor de judecată referitoare la autorizarea unuia dintre părinți pentru eliberarea pașaportului minorului au fost interpretate diferit, fiind neclar dacă s-a aprobat eliberarea unui singur document de călătorie sau a tuturor pașapoartelor necesare până la atingerea vârstei de maturitate a minorului, legea reglementează clar ca eliberarea succesivă a mai multor pașapoarte simple electronice pentru minori să fie posibilă numai dacă hotărârea judecătorească sau ordonanța președintelui care a autorizat eliberarea documentului menționează explicit acest lucru.
De asemenea, sunt analizate situațiile excepționale în care cetățenii români pot deține simultan un pașaport simplu electronic și unul temporar valabile sau două pașapoarte simple electronice valabile, precum și responsabilitățile acestora.
Pe lângă asta se propune anularea informatică a pașapoartelor emise anterior pentru persoanele care și-au pierdut cetățenia română, în cazul în care acestea nu au predat documentele de călătorie în termen de 5 zile de la pierderea cetățeniei. Potrivit proiectului, Direcția Generală de Pașapoarte va fi responsabilă de evidența cetățenilor români cu domiciliul în străinătate.
Astfel, cetățenii români pot deține simultan un pașaport simplu electronic și unul temporar valabile:
a) în cazuri prevăzute la articolul 17¹ alineatul (1) litera c), atunci când pașaportul simplu electronic este necesar pentru obținerea vizelor;
b) atunci când este demonstrată necesitatea deplasării în străinătate a cetățeanului român, în perioada în care pașaportul simplu temporar este folosit pentru obținerea vizelor, conform proiectului.
Totodată, cetățenii români pot deține simultan două pașapoarte simple electronice valabile doar în următoarele situații:
a) când titularul declară în scris că intenționează să călătorească în statele afectate de starea de conflict sau de tensiuni diplomatice și are ștampila sau viza aplicată în pașaportul simplu electronic de către statul cu care țara în care călătorește este în conflict;
b) când titularul are un pașaport simplu electronic, dar, dator ită epuizării paginilor destinate aplicării vizelor, nu mai poate călători în statele pentru care este necesară această aplicare.