Rândunica este pasărea care mănâncă peste 800 de insecte în fiecare zi. În cazul în care nu știai, aceasta era în trecut considerată un simbol al frumuseții, dar și un simbol al primăverii. Iar rolul ei în menținerea echilibrului ecologic este esențial.
Se spune că rândunelele se întorc anual, în jurul datei de 25 martie, din migrația lor. Acestea străbat un drum de peste 5.000 de kilometri. Și se pare că o astfel de pasăre poate atinge în timpul zborului chiar și 160 km/h în timpul zborului, în special atunci când vânează insecte sau când sunt urmărite de prădători.
Rândunelele sunt niște păsări rapide, dar și agile în timpul zborului. Totodată, acestea sunt adaptate la un stil de viață aerian. Ele au niște aripi lungi și în guste, dar și un cioc cât se poate de puternic.
După cum probabil am și observat deja, rândunelele sunt foarte mici, astfel că în medie au o greutate de 20 de grame. Acesta este și motivul pentru care pot străbate distanțe mari în zbor, fără prea mari eforturi.
Pentru a putea să se hrănească și totodată pentru a se cuibări, păsările ajung să călătorească din regiunile sudice ale Africii până în Europa și Asia, parcurgând, deci, distanțe uriașe. Ce alte detalii mai trebuie să știm despre ele?
Pasărea mănâncă peste 800 de insecte în fiecare zi. Deși la prima vedere rândunelele sunt mici, s-ar părea că ele pot consuma zilnic chiar și 850 de muște și țânțari. Iar la un calcul simplu, doi adulți ajung să elimine 1700 de insecte zilnic.
În acest mod numărul dăunătorilor este redus, iar asta reprezintă un avantaj nu doar pentru sănătatea umană, ci și pentru agricultură. Iar pe lângă faptul că pasărea mănâncă sute de insecte în fiecare zi, ea contribuie și la polenizarea și împrăștierea semințelor.
Un detaliu important e legat însă de amenințările specifice acestor păsări. Deși în general nu deranjează și sunt importante pentru ecosistem, în ultimii ani, au existat mai mulți factori perturbatori.
Spre exemplu, reducerea surselor de hrană și utilizarea pesticidelor reprezintă amenințări semnificative la adresa rândunelelor. Și distrugerea cuiburilor de asemenea poate amenința specia de asemenea.
De menționat e faptul că urbanizarea și modificarea mediilor rurale au avut un rol important în acest sens. Mai exact, acești doi factori au redus semnificativ numărul de locuri potrivite pentru cuibărit.
Drept urmare, specialiștii spun că protejarea păsărilor este esențială, astfel încât echilibrul natural să nu fie afectat. Reducerea pesticidelor, dar și protejarea sau construcția cuiburilor, spre exemplu, pot fi de mare ajutor.