Pasărea care ajunge și până la vârsta de 35 de ani este acum pe lista celor pe cale de dispariție. Este vorba despre un papagal ce trăiește sud-vestul Australiei și a fost declarat oficial ca specie în pericol de extincție în 1999.
Un studiu publicat în jurnalul Pacific Conservation Biology a descoperit că papagalul lui Carnaby poate ajunge la o speranță de viață de 35 de ani în sălbăticie. Acesta este o specie de papagal negru, mare, endemic pentru sud-vestul statului Australia de Vest, notează Agerpres.
O echipă de oameni de ştiinţă de la Departamentul pentru Biodiversitate, Conservare şi Atracţii din Australia de Vest a analizat opt păsări sălbatice vii, cinci femele şi trei masculi.
Rezultatele au arătat că vârsta lor varia între 21 şi 35 de ani. Această descoperire situează specia în top 2% dintre toate păsările sălbatice din lume, în ceea ce privește durata de viață.
Pasărea cea mai longevivă din lume a fost fotografiată în 2021, fiind recunoscută cu ajutorul unei brățări de picior care i-a fost atașată în noiembrie 1986. Astfel, este cel mai bătrân papagal în viață.
„A fost pentru prima dată când papagalul a fost observat după sezonul de reproducere din 1986, când a zburat dintr-un cuib, la 5,7 kilometri de locul în care a fost fotografiat.
Data estimată a ecloziunii sale a fost 24 septembrie 1986 şi avea 35 de ani când a fost fotografiat. Acesta este cel mai bătrân papagal Carnaby în viaţă înregistrat în sălbăticie”, se arată în studiul citat, conform adevarul.ro.
Cercetătorii au subliniat că eforturile de conservare a speciei ar trebui să vizeze atât adulții vârstnici, cât și puii. Specialiștii au menționat că este esențial ca adulții să aibă o viață lungă și să continue să se reproducă pentru ca specia să supraviețuiască.
Papagalul lui Carnaby are o capacitate reproductivă redusă. Femelele depun, în general, doar două ouă pe an și cresc câte un singur pui. De asemenea, rata de supraviețuire a puilor în natură este destul de mică.