Sport

Pasiunea și bucuria „pozarului” sportiv. Răzvan Păsărică, amintiri memorabile din 30 de ani de activitate: „Boală grea, nu scapi de ea toată viața”. Exclusiv

Răzvan Păsărică face fotografie sportivă de 30 de ani, de pe vremea când Gică Hagi și Dan Petrescu erau coechipieri la Steaua și se antrenau în Ghencea.
29.12.2022 | 14:51
Răzvan Păsărică „trage” în poze competițiile sportive de 30 de ani... Și nu s-a plictisit!
ADVERTISEMENT

Răzvan Păsărică este un exemplu de succes în meserie. Nu-i place să spună „meserie”, de „meserie” este inginer de instalații pentru construcții. Numește fotografiatul „pasiune”. Aflați din interviul următor cum a ajuns inginerul Răzvan Păsărică, în 30 de ani de pasiune, fotograful de sport „Pasaris”, așa cum este alintat la curtea Măriei Sale Regele Fotbal.

Pasiunea și bucuria „pozarului” sportiv. Răzvan Păsărică, amintiri memorabile din 30 de ani de activitate: „Boală grea, nu scapi de ea toată viața”

Răzvane, cine te-a „îmbolnăvit” de „microbul” fotbalului?

– Tata, Dumnezeu să-l odihnească… El m-a dus pe stadion. De mic, de pe la 8 ani… La Steaua. „Boală” grea, nu scapi de ea toată viața…

ADVERTISEMENT

Mai ții minte primul meci?

– Cum să nu! Cuplaj pe „23 August”, Progresul – Dinamo 1-1 și Steaua – Sportul Studențesc 2-0… 1981… Primăvara… Fotbal…

Cum a făcut un altfel de… „Instat” pentru Tudorel Stoica!

Și fotografia când te-a atras, când ai descoperit-o?

– Păi încă de când mergeam cu tata în Ghencea, sectorul 42, la tribuna a doua, îl întrebam… eram clasa a șasea, a șaptea… cum ajung să fac și eu poze pe teren. Mă fascina treaba asta.

ADVERTISEMENT

Voiam să-l văd pe Tudorel Stoica de aproape, să-l urmăresc cum joacă… eram cu ochii pe el că jucam și eu fotbal… nouă ani am făcut fotbal… eram la SS 2, mijlocaș dreapta, așa că mă uitam la tot ce face Tudorel Stoica… Nu vedeam meciul, eram cu ochii numai pe el… Eram un fel de Instat de acum, focalizat pe Tudorel Stoica… Dar bazat pe memorie, nu aveam tehnologia de acum … (râde)

Și de ce ai ajuns inginer, mai apoi fotograf de sport, dar nu fotbalist?

– De… treapta a doua! (râde) Pe vremea aia se dădea examen după anul doi de liceu și am ales cartea, nu puteam fi bun și la carte, și la fotbal. Nu-ți mai dau amănunte, a fost greu, eram la un liceu tare, „Mihai Viteazul”, apoi facultatea, zece ani de inginerie…

ADVERTISEMENT

Și fotbalul, fotografia, stadionul? Cum au învins, până la urmă?

– Aia cu ingineria a fost meseria, fotografia a fost pasiunea. Și a rămas pasiunea. Nu m-am plictisit încă (râde), nici la aproape 50 de ani (n.a. – este născut 10 aprilie 1973), mă duc cu o plăcere imensă pe stadion, cât aș fi de obosit, că nu e ușor să alergi la câte evenimente sportive avem acum.

A făcut poze la România – Danemarca 3-1, în noiembrie 1989! Cu o „chiftea” de aparat, Smena 8M

Primul aparat de fotografiat al tău?

– Smena 8M. Aparatul familiei, mergeam în concedii cu ai mei, eu eram fotograful de serviciu. Am fost la România – Danemarca 3-1, în 15 noiembrie 1989, pe Ghencea, am poze de atunci puse pe site, făcute din peluză. Mă duceam în Ghencea, la antrenamente, la meciuri cu chifteaua aia de aparat, Smena, băgam obiectivul prin ochiurile gardului de plasă de la „țâșnitori”, steliștii vechi știu ce spun, și „trăgeam”, am poze cu Gică Hagi, cu Dan Petrescu… alb-negru…

ADVERTISEMENT
dan petrescu 5
Imagine de colecție cu Dan Petrescu în Ghencea, la începuturile activității de fotograf…

Poze de amator… Cum ai trecut la profesioniști?

– Poveste lungă… Am început să merg după Steaua prin țară, să fac poze din tribună… îmi luasem un aparat Praktica din Consignație, cu banii strânși din bursa de student. Și odată, veneam de la Brăila, prin ’92… Era un singur fotograf de la București, Laurențiu Matei, și în tren m-am dus cu tupeu la el și trei ore, până la București, mi-a spus atâtea… și așa de clar… Mourinho dacă era cu mine nu avea atâta putere de convingere să merg pe pasiunea asta a mea cu fotografia.

Prima poză publicată de Răzzvan Păsărică: în „Gazeta sporturilor”, 19 august 1992. Ghici de unde…

Și discuția asta te-a făcut să…

– …Să mă duc luni de dimineață glonț la „Sportul românesc”! M-au eliminat din preliminarii, nici nu s-au uitat la mine… Supărare mare, așa că m-am dus la „Gazeta sporturilor” pe jos, din „Brezoianu” în „Vasile Conta”, să mă calmez. Și acolo am dat peste Florin Braslă, să-i dea Dumnezeu sănătate, care mi-a zis să vin colaborator la „Gazetă”, dar la preluare rezultate la Divizia C. Așa am intrat „oficial” în lumea sportului, luam rezultate din teritoriu, de la corespondenți, de la Primărie, de la Poliție, de la dispensar, de unde puteam, ca să fie luni în ziar.

Nu pentru asta m-am dus eu acolo, dar avantajul era că i-am cunoscut pe fotografii „Gazetei”, Aurică Neagu, Nicu Profir și Edi Ene, și știam exact unde se duc etapă de etapă și mă duceam după ei, de preferință la meciurile Stelei. Iar cel mai mare avantaj a fost că mi-au făcut legitimație, ce mai, eram de la „Gazeta sporturilor”, am și acum legitimația aia, biblie era la intrarea pe stadion (râde). Și așa am ajuns la fotografia aia din „Gazetă”, prima mea fotografie publicată, cu banca Stelei, la un meci cu Oțelul, alb-negru, cu Anghel Iordănescu și Țiți Dumitriu.

Prima legitimatie
Prima legitimatie de la Gazeta Sporturilor

Când, cum?

– 19 august 1992. Miercuri. Eram în vacanță, plecat nu mai știu pe unde, fusesem la meci duminică, dădusem vreo zece poze luni la ziar și plecasem din București… M-a sunat tata la ora șapte: „Tinere, stai pe scaun sau în picioare?”… „Hai, mă tată, lasă-mă că nici n-am dormit bine, ce spui?”… „Bine, mă, dar stai jos!”… Și mi-a citit explicația foto… „Secvență de pe banca Stelei în perioada când Oțelul conducea cu 1-0. Dar golul lui Ilie Dumitrescu, golul egalării, va aduce liniștea pentru Iordănescu & comp. Foto: Răzvan Păsărică”. Păsărică scris cu majuscule. (râde) Nu am dat eu explicația, dar m-am prins după primele trei cuvinte despre ce e vorba. Direct la chioșcul de ziare m-am oprit, zece ziare am luat, am dat, am trimis la prieteni… Fericire mare pe capul meu…

z prima poza pasaris gsp
Prima fotografie publicată în Gazeta Sporturilor (19 august 1992)

De la un steag dinamovist luat în cap, la poza cu Maradona de la Istanbul, înainte de epicul Liverpool – Milan 3-3

Pe ce stadion te simți cel mai bine?

– Ghencea iese din competiție, e unicul de „altă categorie”. (râde). Stadionul „Ilie Oană” al Petrolului înseamnă foarte mult pentru mine. Multă lume mă asimilează cu un „ploieștean”. Nu sunt, dar m-am apropiat foarte mult de Petrolul la începuturile mele de fotograf profesionist. Am trei steaguri pe casă: România, Steaua și Petrolul. Steaua cu emblema din 1980. Sunt cel mai prost fotograf la meciurile Steaua – Petrolul. Cel mai bun prieten al meu din fotbal este Nicolae Constantin, actualul antrenor al Petrolului.

„Norocul meu a fost Gică Flușter, «tăticuțul» meu în fotografiatul profesionist. Așa-i spun și acum, ne leagă o mare prietenie. M-a luat sub aripa lui ocrotitoare, m-a adus la «Sport 21», primul ziar care m-a angajat. Chiar a fost Gică «tăticuțul» meu. Care stă cu mama în bloc, în Doamna Ghica, pentru că nimic nu-i întâmplător în viața noastră” – Răzvan Păsărică

Pe ce stadion ai luat vreo sticlă în cap?

– Pe „Arena Națională”… Dar nu sticlă… Un steag! La un Steaua – Dinamo, eram sub peluza dinamovistă și m-a tot „pescuit” unul cu steagul în cap vreo cinci minute, până i-am smuls steagul și i l-am aruncat pe jos. Și am plecat la peluza ailaltă.

Meciuri de poveste?

– Oooo, sunt prea multe… Dar niciunul, totuși, ca finala aia fantastică din Liga Campionilor de la Istanbul, 2005, Liverpool – Milan 3-3, 3-2 la 11 m, după 3-0 pentru Milan la pauză. Am fost cu Cristi Coste, trimișii „Fanatik”. Atunci l-am fotografiat pe Maradona, venise pe pistă, o să-mi pară rău toată viața că nu m-am dus să dau mâna cu el…

z maradona la liga campionilor
„Întâlnirea” cu Maradona, la finala Ligii Campionilor de la Istanbul (2005)

Pe ce stadion pe care n-ai fost ai vrea să ajungi?

– Îmi pare rău că n-am prins un campionat mondial până acum… așa că tare mi-ar plăcea să fac poze pe „Maracana” la un meci Brazilia – România măcar în semifinale… (râde)

„Sunt două melodii la care mă pufnește plânsul mereu: «Mulțumesc, iubită mamă!» – Mirabela Dauer și… imnul lui Petrolul!” – Răzvan Păsărică

Răzvan Păsărică și-a făcut teren de fotbal cu nocturnă la Crevenicu!

Răzvane, completează CV-ul, spune-mi de copiii tăi…

– Pe scurt, că altfel îți povestesc de ei până mâine dimineață (râde), am trei copii. Maria – 19 ani, studentă la Medicină, David – 17 ani, clasa a XI-ea la „Ion Neculce”, „miner” de criptomonede, și țuțulica mică a lui tata, Teodora Ioana – 8 ani, clasa a II-a. Ei sunt injecția mea de adrenalină când cad din picioare de oboseală.

Și soția?

– Adriana Anca, numele „de scenă” Ada. (râde) Profesoară de „Limba și literatura română”… așa să scrii, asta este denumirea corectă, nu profa’ de română…

Ai zis „nume de scenă”? Ce scenă?

– Aaaa… scena de zi cu zi, așa-i spun eu… (râde) Avem o grădiniță, „Micul prinț” și un after-school, astea sunt „regatul” ei. Și taberele „Viața la țară” pe care le organizăm la Crevenicu, lângă Videle, unde, pe locul bunicilor, am ridicat o casă cu etaj, un foișor mare și un… teren de fotbal cu nocturnă! În locul viei, 27 de basculante cu pământ am adus ca să nivelez. Și am pus și nocturnă! Cu mâna mea!

IMG-20190712-WA0004
Terenul cu nocturnă de la Crevenicu

Cele mai dragi amintiri „fotografiate”

Dintre miile de fotografii făcute pe stadioane, în săli de sport, în vestiare, la interviuri, care ți-s cele mai dragi?

– Ooo, ho, ho, ho, ho… că tot suntem în perioada lui Moș Crăciun… sunt multe… Când a eliminat Steaua pe Rapid în «sfertul» UEFAntastic din aprilie 2006… când a luat Steaua campionatul în 2005, în ultima etapă, 2-1 cu Poli Timișoara în Ghencea, după 0-1, gol Mansour, apoi Andrei Cristea și Nicolae Dică, au avut timișorenii o bară în ultimul minut de-a înghețat tot stadionul, era arhiplin… 2-0 cu Valencia, goluri Andrei Cristea, 4-3 la 11 m, în «16-mile» Cupei UEFA, tot în 2005… Astea la o primă retrospăectivă mentală, dar sunt mult mai multe, nu-mi ajunge o oră să ți le povestesc… Cum spuneam la început, „boală” grea, nu scapi de ea toată viața… (râde)

  • 2008 este anul în care Răzvan Păsărică și-a făcut site „profi” de fotografie sportivă, 1sportpictures.eu”, despre care spune că „Nici n-a atins mingea plasa și golul este pe site!”. Verificați-l!
ADVERTISEMENT
„A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am...
„A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am plătit curentul astă-vară?”. Povestea unui român stabilit de 20 de ani în străinătate
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată...
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată investiția”
Dezvăluiri uluitoare! Anamaria Prodan: „La Tribunal, Reghe m-a acuzat că l-am înșelat cu...
Dezvăluiri uluitoare! Anamaria Prodan: „La Tribunal, Reghe m-a acuzat că l-am înșelat cu Gigi Becali, cu Giovanni, cu Borcea, cu Răducioiu! Că m-am întins cu tot fotbalul românesc”
Adio, bere și cartofi prăjiți! Top șase alimente care provoacă inflamații și cu...
Adio, bere și cartofi prăjiți! Top șase alimente care provoacă inflamații și cu ce le putem înlocui
EXCLUSIV Boala gravă a lui Ion Țiriac, o mare minciună. Alexandru, fiul miliardarului,...
EXCLUSIV Boala gravă a lui Ion Țiriac, o mare minciună. Alexandru, fiul miliardarului, revoltat din cauza zvonurilor: "Sunt numai prostii. Tata e acasă, în București. Muncește!"
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă...
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Anamaria Prodan a povestit calvarul despărțirii de Reghecampf: „Simțeam că nu mai am...
Anamaria Prodan a povestit calvarul despărțirii de Reghecampf: „Simțeam că nu mai am aer. Amanta îl suna disperată când eram în biserică la nunta de cristal!”
Mercur în Scorpion! Camelia Pătrășcanu, horoscop special pentru sfârșitul lunii octombrie 2024
Mercur în Scorpion! Camelia Pătrășcanu, horoscop special pentru sfârșitul lunii octombrie 2024
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem...
Adi Mutu, discuție cu soția despre scandalul Nordis. „Diabolic! Îi spuneam că mergem acolo și mai găsim trei proprietari”
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii...
Noua “țeapă Bolt”. Clienții aplicației, vizați de o ingenioasă metodă de fraudare: ”Banii erau retrași de pe card. Știa unde locuiesc”. Exclusiv
Mai mulți bani la reciclat. Ce supermerket a crescut suma
Mai mulți bani la reciclat. Ce supermerket a crescut suma
Cutremur în showbiz! Fosta soție a lui Reghecampf ar fi intrat peste Dan...
Cutremur în showbiz! Fosta soție a lui Reghecampf ar fi intrat peste Dan Alexa și iubita lui, în cameră!
ALERTĂ de RĂZBOI! AU FOST UCIȘI pe LOC
ALERTĂ de RĂZBOI! AU FOST UCIȘI pe LOC
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la...
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Marian, un tânăr de la casa de copii, e dator fiscului cu 1,54...
Marian, un tânăr de la casa de copii, e dator fiscului cu 1,54 milioane de lei. ANAF îi oprește o mie de lei din cei 3000 pe care îi câștigă
Ce plantă trebuie să pui la varza murată. E un truc secret care...
Ce plantă trebuie să pui la varza murată. E un truc secret care o păstrează crocantă și proaspătă luni de zile