News

Paște 2019. Ce înseamnă Taina Sfintei Spovedanii

25.04.2019 | 15:40
Paste 2019 Ce inseamna Taina Sfintei Spovedanii

Paștele este cea mai veche și importantă sărbătoare a creștinătății, care a adus omenirii speranța vieții veșnice și a mântuirii, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. De când s-a stabilit și lumea a luat aminte de sărbătoare, a dorit întotdeauna să aducă un omagiu celui care s-a răstignit pentru creștini.

Paște 2019. Despre Taina Sfintei Spovedanii

Înainte de a celebra Învierea Domnului, există anumite etape, care ne aduc mai aproape de liniștea și curățenia trupească și sufletească. Este cert că fiecare acționează după cum dorește, însă pentru cei care au pornirea de a păstra tradiția așa cum a fost lăsată din bătrâni, una dintre etapele prin care trebuie să trecem înainte de a ne pune la masă și de a-l cinsti pe cel ales constă în Sfânta Taină a Spovedaniei.

Este vorba despre împărtășirea păcatelor pe care le-am săvârșit după Botez, pe care le-am povestit preotului și pentru care ne-am pocăit. Este recomandat să ne spovedim, pentru că fiecare păcat pe care l-am săvârșit înaintea oamenilor, l-am săvârșit și înaintea lui Dumnezeu. De altfel, nu există păcat care să nu atingă și pe Dumnezeu, tocmai de aceea este nevoie să mergem la preot, trimisul lui, pentru spovedanie și iertare.

Paște 2019. Ce înseamnă Taina Sfintei Spovedanii
Nu există păcat pe care oamenii să îl facă, iar pe Dumnezeu să nu-l atingă.

Sfânta Taina a împărtășaniei

Acesta este momentul în care creștinii evlavioși se împărtășesc în chipul pâinii și a vinului, cu însuși Sângele și Trupul Domnului nostru Iisus Hristos. Chipul în care Hristos a așezat Sfânta Taină este descris în Sfânta Evanghelie. „Iar pe cand mancau ei, Iisus, luand paine si binecuvantand, a frant si, dand ucenicilor, a zis: Luati, mancati, acesta este Trupul Meu. Si luand paharul si multumind, le-a dat, zicand: Beti dintru acesta toti, ca acesta este Sangele Meu, al Legii celei noi, care pentru multi se varsa spre iertarea pacatelor” (Matei XXVI, 26-28).

Paște 2019. Ce înseamnă Taina Sfintei Spovedanii
Înainte de a celebra Învierea Domnului, există anumite etape, care ne aduc mai aproape de liniștea și curățenia trupească și sufletească

De ce se săvârșește Sfânta Taină neîncetat în Biserică?

E simplu. Hristos a spus: „Cel ce mananca Trupul Meu si bea Sangele Meu are viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi” (Ioan VI, 54).

Rugăciune înainte de a primi Sfânta Taină a împărtășaniei?

”Cred, Doamne, si marturisesc ca Tu esti cu adevarat Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui viu, Care ai venit in lume sa mantuiesti pe cei pacatosi, dintre care cel dintai sunt eu. Inca cred ca acesta este insusi Preacurat Trupul Tau si acesta este insusi Scump Sangele Tau.

Deci ma rog Tie: Miluieste-ma si-mi iarta greselile mele cele de voie si cele fara de voie, cele cu cuvantul sau cu fapta, cele cu stiinta si cu nestiinta. Si ma invredniceste, fara de osanda, sa ma impartasesc cu Preacuratele Tale Taine, spre iertarea pacatelor si spre viata de veci. Amin”