News

Paște 2019, tradiții și obiceiuri: de ce e bine să treci pe sub masă sau pe sub sfântul epitaf

25.04.2019 | 17:43
Paste 2019 traditii si obiceiuri de ce e bine sa treci pe sub masa sau pe sub sfantul epitaf
Alimentele de post pe care nu trebuie să le mănânci în Săptămâna Patimilor. Se spune că e mare păcat să le consumi

Paștele este vechea și importanta sărbătoare a creștinătății, care a adus oamenilor mântuire și viață veșnică, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. De când s-a stabilit și lumea a luat aminte de sărbătoare, a dorit să aducă un omagiu celui care s-a răstignit pentru noi.

Paște 2019, tradiții și obiceiuri

Din bătrâni e lăsat ca în Săptămâna Mare să se facă pregătiri atât ce țin de bogăția mesei, cât și de cea sufletească. Înainte de a celebra Învierea Domnului, există anumite etape care ne duc mai aproape de liniștea și curățenia pe care este recomandat să o dobândim până în acea zi specială. Este cert că fiecare acționează după cum dorește, însă pentru cei care vor să acționeze după cele scrise, iată obiceiurile și tradițiile ce se fac până în ziua cea mare.

În Sfânta și Mare Vineri, după ce se citesc Paremiile, Apostolul și Evanghelia, urmează momentul scoaterii Sfântului Epitaf. Cel din urmă numit este un obiect de cult dreptunghiular, confecționat din in ori mătase, pe care brodată sau pictată scena punerii Domnului în mormânt. Epitaful este așezat în mijlocul bisericii pe o masă mai înaltă, iar credincioșii care calcă pragul lăcașului sfânt se închisă, ca și cum s-ar afla în fața mormântului lui Hristos.

Paște 2019, tradiții și obiceiuri: de ce e bine să treci pe sub masă sau pe sub sfântul epitaf
Din bătrâni e lăsat ca în Săptămâna Mare să se facă pregătiri atât ce țin de bogăția mesei, cât și de cea sufletească

De ce e bine să treci pe sub masă sau pe sub sfântul epitaf?

Mai departe, evlavioșii sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, care sunt așexate pe Sfântul Epitaf, trecând ulterior pe sub masă și închinându-se Sfintei Cruci, ce este adusă sub policandrul din fața catapetesmei cu o seară înainte, la Denia celor 12 Evanghelii. Motivul pentru care acest fapt are o semnificație profundă este că până la Înviere, trebuie să asistăm cu toții și la Pătimirile, moartea și îngroparea Mântuitorului.

În mai multe zone din România, credincioșii trec pe sub masă o dată, rememorând jertfa lui Iisus, iar alții trec de trei ori, în amintirea celor trei zile în care trupul Mântuitorului a șezut în mormânt. De menționat este că, la finalul Prohodului, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din Altar și va rămâne aici până la Vecernia Praznicului Înălțării Domnului.