News

Paște 2021. Programul slujbelor de sâmbătă și duminică. Când ajunge Lumina Sfântă de la Ierusalim

29.04.2021 | 20:00
Paste 2021 Programul slujbelor de sambata si duminica Cand ajunge Lumina Sfanta de la Ierusalim
Programul slujbelor din zilele de Paște/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Slujba propriu-zisă de Înviere va avea loc de la miezul nopții de sâmbătă spre duminică, potrivit anunțului oficial al Patriarhiei Ortodoxe Române.

Însă programul liturgic din aceste zile este mult mai amplu, cu mai multe slujbe care vor fi oficiate în Ajunul Învierii, precum și în prima zi de Paște.

ADVERTISEMENT

Programul poate cunoaște unele variații, în funcție de parohie. De exemplu, sunt frecvente în mediul rural situațiile în care un preot slujește la mai multe biserici și trebuie să țină liturghia în fiecare dintre ele.

Programul bisericilor de sărbătorile pascale

Sâmbătă,  de la ora 10.00 se oficiază Dumnezeiască Liturghie a Sf. Vasile cel Mare. În noaptea de Înviere există, de fapt, trei slujbe distincte, oficiate una după alta.

ADVERTISEMENT

De la ora 23.30 începe Canonul Sâmbetei celei Mari care se va încheia la miezul nopții, când va începe slujba de Înviere propriu-zisă, numită Utrenia Sfintei Învieri a cărei durată se apropie, în mod obișnuit, de o oră și jumătate. În continuarea ei, până către dimineață, în jurul orei 04.00 se oficiază Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

La începutul Utreniei Sfintei Învieri este oferită credincioșilor Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim. Delegații eparhiilor vor primi aștepta Lumina pe aeroportul Otopeni și ulterior o vor distribui bisericilor. Patriarhul Daniel va primi Lumina Sfântă la catedrala patriarhală din București, în jurul orelor 19.30-20.30.

ADVERTISEMENT

În prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau A doua Înviere, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, cu participarea credincioşilor mireni. Slujba aceasta durează circa două ore. Pentru zilele de luni și marți, a doua zi, respectiv a treia de Paște, programul liturgic este identic: de la ora 08.00 este oficiată utrenia, iar de la 09.30 Sfânta Liturghie.

Reguli speciale la slujbele de Paște

Din cauza epidemiei de coronavirus, Biserica Ortodoxă Română a dispus măsuri speciale de prevenție la slujba de Înviere. La unitățile de cult cu pangarul în interiorul bisericii, vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcașului de cult, mai multe puncte de distribuire a Paștilor (pâine binecuvântată și stropită cu agheasmă și vin), a lumânărilor sau a candelelor.

ADVERTISEMENT

Credincioșii vor aștepta, în afara lăcașului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00.00, păstrând distanța de 1,5 m între persoane; după oferirea Sfintei Lumini, se vor citi Sfânta Evanghelie și Pastorala; la finalul slujbei de afară, pentru săvârșirea Canonului Învierii şi a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcașul de cult împreună cu credincioșii, în limita spațiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare în vigoare, sau vor continua slujba în afara lăcașului de cult, în cazul în care numărul credincioșilor este mare”, se spune într-un comunicat al Patriarhiei.

Preoții parohi, stareții sau ecleziarhii vor trebui să calculeze numărul persoanelor care pot intra în lăcașul de cult și în incinta acestuia, îngrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioșii, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanțarea fizică dintre persoane, de 1,5 metri. În cazurile în care numărul credincioșilor va fi mare, slujbele se vor desfășura doar în curtea bisericilor.

Pentru evitarea deplasărilor și aglomerărilor, se recomandă credincioșilor să participe la sfintele slujbe săvârșite la unitățile de cult de care aparțin din punct de vedere teritorial (biserica parohială)”, recomandă Patriarhia.

ADVERTISEMENT
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația...
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația într-un singur cuvânt
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după...
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după 13 ani de așteptare”
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean,...
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean, ar fi fost clientul ei
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu...
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu nevasta, pentru a trăi cu amanta
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea...
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea să se știe despre războiul din Ucraina
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6...
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6 ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a...
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a crescut singur doi copii, după divorț: „Tatăl ? Știm cu toții cât se implică…”