Life

Paşte 2024. Tradiţii, obiceiuri și superstiții în Vinerea Mare

Ce nu au voie să facă sub nicio formă creștinii în Vinerea Mare. Cine nu respectă aceste tradiții, va atrage ghinionul de partea sa.
02.05.2024 | 18:00
Paste 2024 Traditii obiceiuri si superstitii in Vinerea Mare
Ce nu au voie să facă sub nicio formă creștinii în Vinerea Mare. Sursa foto: captură Youtube/ Trinitas TV
ADVERTISEMENT

Doar câteva zile îi mai despart pe credincioși de Paște. Anul acesta, Învierea Domnului cade pe data de 5 mai. Vinerea de dinaintea Paștelui, numită și Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o zi cu multe semnificații și tradiții pe care credincioșii le respectă cu sfințenie.

Ce semnificație are Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor

Vinerea Mare este cea mai importantă zi de vineri din întreaga perioadă de post dedicată Paștelui. I se mai spune și Vinerea Patimilor deoarece în această zi a fost răstignit Iisus Hristos. Credința creștină stipulează că în această zi de vineri, Mântuitorul Iisus Hristos a murit pe cruce, aceasta fiind dovada supremă a sacrificiului pentru neamul omenesc.

ADVERTISEMENT

Vinerea Mare mai are și alte denumiri, printre care și Vinerea Seacă sau Vinerea Neagră. I se mai spune așa deoarece în această zi, credincioșii aleg să țină post negru. Postul negru presupune că nu ai voie să mănânci, ci doar să bei apă. Acest post negru începe la ora 18:00 în ziua anterioară și ține până ziua următoare la ora 24.

Seara, în biserici, în Vinerea Marea se cântă Prohodul Domnului, iar mai apoi, se înconjoară biserica de trei ore. În această zi nu se oficiază Sfânta Liturghie.

ADVERTISEMENT

Tradiții și superstiții în Vinerea Mare

În Vinerea Patimilor, credincioșii merg la Denia Prohodului Domnului pentru a lua anafură. După ce se termină această slujbă, femeile nu merg acasă, ci se îndreaptă către mormintele celor dragi. Aici, aprind lumânări și îi jelesc pe cei pe care i-au pierdut.

În unele zone din România, la finalul slujbei, preotul împarte toate florile care au fost aduse la biserică de către creștini. Se spune că acestea au puteri miraculoase și pot fi un adevărat leac pentru anumite boli.

ADVERTISEMENT

De la Denia Prohodului, unele persoane obișnuiesc să plece cu lumânările aprinse. Ajunși acasă cu lumina de la biserică, credincioșii se închină și fac o cruce cu lumânarea aprinsă la grinda casei. Lumânarea nu se aruncă niciodată, ci se păstrează pentru momentele de cumpănă.

Legate de Vinerea Neagră există și alte superstiții care atrag norocul. Tradiția spune că persoanele care se spală în Vinerea Patimilor vor fi ferite de bube sau alte boli de piele.

ADVERTISEMENT

Ce n-ai voie să faci în a cincea zi din Săptămâna Patimilor

Vinerea Mare este o zi plină de superstiții și tradiții care se păstrează de generații întregi. În această zi, nu sunt recomandate muncile agricole. Mersul pe câmp, semănatul sau alte astfel de activități făcute în Vinerea Mare atrag ghinionul. Pentru că mai este denumită și Vinerea Seacă, toate culturile semănate în această zi vor fi lipsite de roade.

O altă tradiție spune că în Vinerea Mare nicio gospodină nu trebuie să facă treburi casnice. Nu este recomandat să se facă curățenie, să se spele sau să se coase în Vinerea Mare de dinaintea Paștelui.

Tot în Vinerea Patimilor este interzisă sacrificarea animalelor pentru a prepara diverse mâncăruri de Paște. Nici ouăle de Paște nu trebuie vopsite în această zi. Dacă ai uitat să le pregătești, trebuie să știi că mai ai voie să le vopsești abia sâmbătă, înainte de Paște.

În Vinerea Mare, credincioșii nu au voie să mănânce urzici, acestea fiind plantele cu care Mântuitorul Iisus Hristos a fost bătut. De asemenea, nici oțetul nu este recomandat a fi consumat în Vinerea Patimilor. În Biblie scrie că Iisus Hristos a cerut apă atunci când a fost răstignit pe cruce, dar buzele sale au fost udate cu oțet.

În Vinerea Patimilor nu este bine ca cineva să meargă la frizer pentru a se tunde. Se spune că cine alege să ignore această superstiție va suferi o pierdere în familie, o persoană dragă se va stinge din viață.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și...
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor. Comercianţii...
Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor. Comercianţii cred că legea este imposibilă
Fosta iubită a Prinţişorului Craiovei trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux:...
Fosta iubită a Prinţişorului Craiovei trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux: Pentru totdeauna îndrăgostită
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
RUSIA a declanșat RĂZBOI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! AVERTISMENT șocant al MAE
RUSIA a declanșat RĂZBOI ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI! AVERTISMENT șocant al MAE
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf....
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi
Poveste uluitoare pentru un popular actor român. Viața i-a fost dată total peste...
Poveste uluitoare pentru un popular actor român. Viața i-a fost dată total peste cap
Tavi Colen, dezvăluiri incendiare despre idila cu Gabriela Cristea. ”Îmi pare rău”
Tavi Colen, dezvăluiri incendiare despre idila cu Gabriela Cristea. ”Îmi pare rău”
Cum a reacționat Vladimir Putin, după ce a aflat că liderul iranian Ebrahim...
Cum a reacționat Vladimir Putin, după ce a aflat că liderul iranian Ebrahim Raisi a murit
Caragiale, provocat la duel de Eminescu. De ce au ajuns să se urască...
Caragiale, provocat la duel de Eminescu. De ce au ajuns să se urască după ce au avut o prietenie profundă