News

Video. Paşte fără credincioşi la biserică şi cu lumină împărţită acasă. Imagini pentru istorie de la o Înviere atipică. Imagini de azi noapte din Bucureşti

19.04.2020 | 09:35
Impartirea Luminii Sfinte de catre preoti si voluntari ai Bisericii Sfantul Pantelimon si slujba de Inviere oficiata de preotii bisericii Izvorul Nou, in Bucuresti, sambata 18 si duminica 19 aprilie 2020. Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Ziua de duminică, 19 aprilie 2020 va intra cu siguranță în istorie ca fiind primul Paște ortodox sărbătorit fără ca oamenii să meargă la biserică pentru a lua Sfânta Lumină, așa cum se obișnuiește încă din cele mai vechi timpuri. O situație specială cere, însă, măsuri speciale, așa că Sfinții Părinți au reușit să se adapteze și oficieze tradiționala Slujbă de Înviere, aceasta putând fi urmărită de credincioșii din întreaga țară la televizor sau  prin intermediul Internetului. Vezi imaginile în galeria foto de mai sus. 

Paștele, sărbătorit pentru prima dată fără credincioși. Imaginile spun totul despre vremurile pe care le trăim

Sfinții Părinți au dus Lumina Învierii în casele credincioșilor. Sursa foto: Inquam Photos
Sfinții Părinți au dus Lumina Învierii în casele credincioșilor. Sursa foto: Inquam Photos Octav Ganea

Totodată, lumina Învierii a ajuns în casele și, bineînțeles, în sufletele credincioșilor, cu cel puțin trei-patru ore înaintea sfintei ceremonii programate la miezul nopții. Chiar dacă pandemia provocată de coronavirus a făcut ca Paștele din acest an să fie unul fără precedent, cea mai importantă sărbătoare a creștinității nu și-a pierdut adevărata semnificație: aceea de a ne aduce în suflete pacea, liniștea sufletească și speranța de care avem nevoie să ne agățăm cu toții în aceste vremuri tulburi.

ADVERTISEMENT

Specialiștii susțin că următoarele zile sunt definitorii pentru evoluția epidemiei în țara noastră. România are deja peste 8.400 de cazuri de infecție cu noul coronavirus și, din păcate, 421 de persoane au pierdut lupta cu boala. Totul depinde de modul în care cetățenii vor înțelege să respecte măsurile de distanțare socială și să rămână acasă. Chiar dacă situația nu ne este deloc pe plac, trebuie să renunțăm la tradiționalele vizite și să evităm ieșirile în comunitate.

În cele mai optimiste scenarii avansate de epidemiologi, peste două săptămâni nu vom ajunge la o creștere bruscă a cazurilor și sistemul medical nu va fi copleșit, ceea ce ar duce automat la o relaxare graduală a  restricțiilor. La popul opus, am putea vorbi de un vârf de 20.000 de cazuri și de multe înmormântări, după cum au avertizat la unison toate autoritățile statului.

ADVERTISEMENT
Sfinții Părinți au dus Lumina Învierii în casele credincioșilor. Sursa foto: Inquam Photos
Sfinții Părinți au dus Lumina Învierii în casele credincioșilor. Sursa foto: Inquam Photos Octav Ganea

Patriarhul Daniel ne îndeamnă să ne păstrăm speranța și să nu ne temem de aceste vremuri

În aceeași notă a debutat și discursul de Înviere al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, care ne îndeamnă să ne amintim primele cuvinte ale lui Iisus Hristos după ce a înviat din morți. „Nu vă temeți!”, Bucurați-vă!” și „Pace vouă!”, le-a transmis Mântuitorul tuturor credincioșilor, speriați și uimiți în egală măsură de miracolul care se înfăptuise.

Preafericitul Daniel a vorbit despre Hristos ca Mântuitor, Vindecător și Eliberator în momente în care „oamenii din întreaga lume se află într-o stare de teamă, de tulburare și de neliniște”. Totodată, acesta ne îndeamnă să ne rugăm Domnului și să ne păstrăm vie speranța că în curând vom trece peste această grea încercare.

ADVERTISEMENT

Lumina Sfântă este nu numai o binecuvântare, ci şi consolare, o încurajare. Hristos, care ne-a trimis Lumina Învierii Sale, doreşte să intre în casa sufletului nostru, în familia noastră, în toată viaţa noastră, să lumineze incertitudinea, să risipească teama, să ne ajute să ne vindecăm sufleteşte şi trupeşte. De aceea, noi mulţumim Mântuitorului Iisus Hristos pentru această binecuvântare şi această consolare şi mângâiere.

Impartirea Luminii Sfinte

Impartirea Luminii Sfinte de catre preoti si voluntari ai Bisericii Sfantul Pantelimon si slujba de Inviere oficiata de preotii bisericii Izvorul Nou, in Bucuresti, sambata 18 si duminica 19 aprilie 2020. Inquam Photos / Octav Ganea

Posted by Fanatik News on Sunday, April 19, 2020

Scoatem în evidenţă faptul că am fost şi anul acesta într-o comuniune. Dincolo de toate opreliştile care există din cauza pandemiei, am păstrat comuniunea cu Hristos şi cu toate bisericile ortodoxe prin această Lumină şi cu toţi credincioşii noştri, care, deşi nu pot participa fizic în noaptea de Înviere la slujbă, totuşi, prin faptul că primesc în casele lor această Lumină Sfântă noi ne luminăm cu prăznuirea, cum ne îndeamnă cântările de Sfintele Paşti şi unii pe alţii ne-mbrăţişăm duhovniceşte, sufleteşte, de la distanţă prin aceeaşi credinţă pe care o mărturisim şi aceeaşi iubire pe care o arătăm lui Hristos şi Bisericii Sale.

ADVERTISEMENT

Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos să lumineze viaţa noastră, să aibă o milă şi o iubire deosebită pentru toţi cei care se află în spitale sau la casele lor suferinzi sau singuri, sau trişti, sau în carantină, sau în izolare, să le aducă lumina iubirii Sale în sufletele lor spre slava Sfintei Treimi şi spre bucuria noastră, a tuturor“, a fost discursul rostit de Patriarhul Daniel în timpul Slujbei de Învivere.

ADVERTISEMENT