News

Paștele Blajinilor! Tradiții și obiceiuri. Ce trebuie să faci dacă vrei să ai noroc tot anul

27.04.2020 | 07:35
Pastele Blajinilor Traditii si obiceiuri Ce trebuie sa faci daca vrei sa ai noroc tot anul
La o săptămână după Sfintele Paști, credincioșii sărbătoresc Paștele Blajinilor, cinstind astfel memoria celor care nu mai sunt. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

În fiecare an, la o săptămână după Duminica Învierii, credincioșii sărbătoresc Paștele Blajinilor, cunoscut și sub numele de Prohoadele sau Lunea Morților. Asta pentru că cinstește amintirea tuturor celor dragi care au plecat dintre noi.

Paștele Blajinilor. Tradiții și obiceiuri pentru sărbătoarea celor adormiți

Legenda spune că blajinii făceau parte dintre cei dintâi oameni de pe pământ, trăiau fără femeile lor și erau incapabili să facă rău semenilor. Nu știau, însă, cum să calculeze data Sfintelor Paşti, motiv pentru care sărbătoreau întotdeauna cu întârziere.

ADVERTISEMENT

În mod normal, în această zi trebuie să mergem în cimitir pentru a aprinde lumânări la mormintele celor care nu se mai află printre noi și pentru a da de pomană celor nevoiași. „Este o tradiţie populară de care se ţine cont în câteva zone din ţară, printre care şi Bărăgan. Se merge la cimitir în dimineaţa zilei de Blajini, la mormintele părinţilor, rudelor cu pomeni.

Preotul vine la morminte şi sfinţeşte aceste pomeni, care se împart, de obicei, copiilor, rudelor, prietenilor, dar, mai ales, oamenilor săraci. În niciun caz acest obicei nu este un pretext pentru chefuri sau mese copioase în cimitire.

ADVERTISEMENT

La biserică se fac parastase pentru cei adormiţi, având în vedere că în ultima perioadă nu s-au făcut aceste slujbe, ci doar au fost pomeniţi în cântările Învierii Domnului” , a explicat părintele Paul Tudorache. În 2020, însă, porțile cimitirelor sunt ferecate, ca urmare a măsurilor de distanțare socială impuse de autorități în contextul epidemiei de coronavirus, iar oamenii legii interzic fiecărui creștin să se apropie de morminte.

Superstiții de Paștele Morților

Tradiţia populară spune că blajinii, oameni blânzi şi paşnici, incapabili de a face rău, s-ar afla într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Aceștia sunt anunţaţi că a sosit Paştele de oamenii care aruncă în apele curgătoare coji de ouă sparte în timpul înroşitului sau la prepararea unor alimente rituale precum cozonaci și pască.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă este cunoscută ca o sărbătoare a celor trecuți în neființă, aceștia nu sunt singurii pomeniți de Paștele Blajinilor.  Preoții citesc pomelnicele în biserică, după oficierea slujbei, putând întocmi și pomelnice personalizate, ceea ce înseamnă că se roagă pentru toți credincioșii aflați pe listă și îi binecuvântează.

Dacă vrei să ai parte de sănătate și belșug pentru tot restul anului, trebuie să ții seama de anumite superstiții izvorâte din negura timpului, din moși strămoși. Nu ai voie sa coși, să speli haine și nici să bați covoare, pentru că zgomotul astfel produs îi poate speria pe blajinii care se întorc în această zi specială de pe lumea cealaltă pentru a se ruga și a ține post pentru cei vii. Se spune că spiritele blajinilor intra în biserică la Sfânta Liturghie.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nu ai voie să îi vorbești de rău pe cei care s-au dus, chiar dacă nu ai fost în relații tocmai bune cu aceștia, pentru că morții bârfiți pot face necazuri în casele oamenilor. În zonele rurale se crede că blajinii pot da foc grajdurilor sau pot omorî animalele aflate în câmp, însetându-le chiar și dacă beau apă.

ADVERTISEMENT