Dacă pentru unele persoanele ”Paștele Cailor” este doar o simplă expresie folosită deseori în diferite conversații, iată că pentru unii români este vorba despre o sărbătoare, care are nenumărate obiceiuri și care este ținută anual. Despre ce este deci vorba?
Paștele Cailor există și este sărbătorit într-un oraș din România, iar localnicii pun mult preț pentru această zi, considerată una sfântă. Cine sărbătorește Paștele Cailor? Comunitatea bulgari din Târgoviște, iar sărbătoarea mei este numită și Tudorița, pe lângă Paștele Cailor.
Ce se sărbătorește în această zi? Evenimentul este unul unic în țară, iar mulți străini participă la el. Acesta pune accentul pe gospodar și evident, pe calul său. Menționăm faptul că la momentul actual, comunitatea de bulgari din Târgoviște este alcătuită din 2.500 de membri.
Toți oamenii din această comunitate păstrează tradiția de Paștele Cailor și consideră această zi ca fiind una sfântă. Astfel, aceasta este încărcată de nenumărate tradiții și obiceiuri, respectate cu sfințenie de comunitate de bulgari din Târgoviște.
Deci, de Paștele Cailor munca este interzisă. De asemenea, în această zi sunt sărbătorite toate animalele care îi ajută pe oameni la micile agricole. O altă tradiție este cea în care o persoană merge alături de calul său la Biserică, unde mai apoi primește binecuvântarea preotului.
Marian Costea, președintele Asociației Zaedno a Bulgarilor din Târgovişte, susține că o altă tradiție vizează mâncărurile. Mai exact, de Paștele Cailor, gospodinele fac pâinici konceta în casă. Acestea merg mai apoi la biserică, unde sunt sfințite.
Jumătate din pâinică va fi mâncată de gospodar, iar cealaltă jumătate va merge la cal, astfel încât legătura dintre cei doi să fie în continuare una puternică. Iar tradițiile nu se opresc doar aici, pentru că sărbătoarea este una cu mult mai complexă.
“Gospodinele fac în casă pâinicile konceta pe care le sfințește la biserică şi după se dă jumătate la cal, jumate la gospodar să sfințească legătura pentru o lucrare mai bună”, a declarat Marian Costea, președintele Asociației Zaedno a Bulgarilor din Târgovişte, potrivit Antena 3.
La finalul zilei, Paștele Cailor se încheie printr-un concurs, o tradiție mai aparte față de tot ceea ce știam până acum. În cadrul competiției sunt înscriși cei mai frumoși cai din comunitate și nu numai. Inclusiv oaspeți de peste hotare sunt așteptați la sărbătoare, evenimentul fiind unul unic în România.