ADVERTISEMENT
News

Paștele Catolic 2021. Cum se țin slujbele în Săptămâna Mare a Învierii Domnului

Autor: Cerasela Stafie | 29.03.2021 | 08:29
Paștele Catolic 2021. Cum se țin slujbele în Săptămâna Mare a Învierii Domnului
Ce reguli trebuie să respecte credincioșii de Înviere. ”Intenția noastră e să protejăm cetățenii, nu să-i sancționăm”. Sursa foto: Hepta

Paștele Catolic 2021. FANATIK vă spune cum se țin slujbele în Săptămâna Mare a Învierii Domnului, într-o perioadă marcată de măsuri restrictive și de protecție împotriva răspândirii coronavirusului.

ADVERTISEMENT

Noile măsuri impuse de autorități au influențat modul în care se vor desfășura slujbele în biserici. În plus, restricțiile de circulație au adus și ele un aport în acest sens.

Reprezentanții cultelor religioase din România au avut o întâlnire cu guvernanții. Astfel, s-a ajuns la o înțelegere privind eliminarea restricțiilor de circulație în noaptea de Înviere. Credicioșii vor putea să se deplaseze până la ora 02:00.

ADVERTISEMENT

Paștele Catolic 2021. Cum se țin slujbele în Săptămâna Mare a Învierii Domnului

Totuși, în restul zilelor în care se țin slujbe în biserici, restricțiile rămân valabile. Credincioșii romano-catolici sărbătoresc Învierea Domnului la data de 4 aprilie, cu aproape o lună înainte de Paștele Ortodox.

Slujbele din Săptămâna Mare a Învierii Domnului sunt influențate de o serie de schimbări. Reprezentații Bisericii Romano-Catolice au transmis îndrumări pentru modul în care se vor desfășura praznicele.

ADVERTISEMENT

Episcopul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, a trimis preoților o scrisoare circulară în care a făcut mai multe precizări pentru modul în care activitățile din biserici vor fi derulate: „celebrările pascale vor fi organizate cu observarea recomandărilor amintite în repetate rânduri: distanțare fizică, dezinfectarea mâinilor la intrare, purtarea măștii de protecție”.

„Liturghia crismei se va celebra în Joia Sfântă, în Catedrala «Sfânta Fecioară Maria, Regina» din Iași, începând cu ora 10:30. Vă îndemn pe toți să participați la acest moment de comuniune, menit să ne stimuleze în trăirea ministerului nostru preoțesc. În Joia Sfântă, la Liturghia Cinei Domnului se va omite spălarea picioarelor. Programul de adorație euharistică va fi conceput în așa fel încât credincioșii să poată ajunge la casele lor până cel târziu la ora 22:00,” se arată în scrisoare, potrivit BZI.

ADVERTISEMENT

„În Vinerea Sfântă, celebrarea Pătimirii Domnului se va desfășura în așa fel încât adorarea Sfintei Cruci prin sărutare să fie făcută doar de celebrantul principal. Ceilalți participanți la celebrare să adore Sfânta Cruce prin îngenunchere sau plecăciune profundă”, a transmis Episcopul.

„La rugăciunea universală din cadrul celebrării Pătimirii, între a IX-a și a X-a intenție din Liturghierul Roman, poate fi introdusă următoarea intenție de rugăciune. Să ne rugăm și pentru toți oamenii care s-au îmbolnăvit în aceste vremuri de grea încercare. Pentru toți cei care trăiesc momente de neliniște și îngrijorare pentru sine și ceilalți. Să ne rugăm pentru toți medicii și lucrătorii sanitari ce se îngrijesc de bolnavi, pentru toți cei care iau decizii și se angajează pentru binele societății. Să ne rugăm și pentru toți cei care au murit din cauza pandemiei noului coronavirus,” a adăugat.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!