News

Paștele Catolic 2021. Cum se țin slujbele în Săptămâna Mare a Învierii Domnului

29.03.2021 | 08:29
Pastele Catolic 2021 Cum se tin slujbele in Saptamana Mare a Invierii Domnului
ADVERTISEMENT

Paștele Catolic 2021. FANATIK vă spune cum se țin slujbele în Săptămâna Mare a Învierii Domnului, într-o perioadă marcată de măsuri restrictive și de protecție împotriva răspândirii coronavirusului.

Noile măsuri impuse de autorități au influențat modul în care se vor desfășura slujbele în biserici. În plus, restricțiile de circulație au adus și ele un aport în acest sens.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții cultelor religioase din România au avut o întâlnire cu guvernanții. Astfel, s-a ajuns la o înțelegere privind eliminarea restricțiilor de circulație în noaptea de Înviere. Credicioșii vor putea să se deplaseze până la ora 02:00.

Paștele Catolic 2021. Cum se țin slujbele în Săptămâna Mare a Învierii Domnului

Totuși, în restul zilelor în care se țin slujbe în biserici, restricțiile rămân valabile. Credincioșii romano-catolici sărbătoresc Învierea Domnului la data de 4 aprilie, cu aproape o lună înainte de Paștele Ortodox.

ADVERTISEMENT

Slujbele din Săptămâna Mare a Învierii Domnului sunt influențate de o serie de schimbări. Reprezentații Bisericii Romano-Catolice au transmis îndrumări pentru modul în care se vor desfășura praznicele.

Episcopul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, a trimis preoților o scrisoare circulară în care a făcut mai multe precizări pentru modul în care activitățile din biserici vor fi derulate: „celebrările pascale vor fi organizate cu observarea recomandărilor amintite în repetate rânduri: distanțare fizică, dezinfectarea mâinilor la intrare, purtarea măștii de protecție”.

ADVERTISEMENT

„Liturghia crismei se va celebra în Joia Sfântă, în Catedrala «Sfânta Fecioară Maria, Regina» din Iași, începând cu ora 10:30. Vă îndemn pe toți să participați la acest moment de comuniune, menit să ne stimuleze în trăirea ministerului nostru preoțesc. În Joia Sfântă, la Liturghia Cinei Domnului se va omite spălarea picioarelor. Programul de adorație euharistică va fi conceput în așa fel încât credincioșii să poată ajunge la casele lor până cel târziu la ora 22:00,” se arată în scrisoare, potrivit BZI.

„În Vinerea Sfântă, celebrarea Pătimirii Domnului se va desfășura în așa fel încât adorarea Sfintei Cruci prin sărutare să fie făcută doar de celebrantul principal. Ceilalți participanți la celebrare să adore Sfânta Cruce prin îngenunchere sau plecăciune profundă”, a transmis Episcopul.

ADVERTISEMENT

„La rugăciunea universală din cadrul celebrării Pătimirii, între a IX-a și a X-a intenție din Liturghierul Roman, poate fi introdusă următoarea intenție de rugăciune. Să ne rugăm și pentru toți oamenii care s-au îmbolnăvit în aceste vremuri de grea încercare. Pentru toți cei care trăiesc momente de neliniște și îngrijorare pentru sine și ceilalți. Să ne rugăm pentru toți medicii și lucrătorii sanitari ce se îngrijesc de bolnavi, pentru toți cei care iau decizii și se angajează pentru binele societății. Să ne rugăm și pentru toți cei care au murit din cauza pandemiei noului coronavirus,” a adăugat.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”