Life

Paştele catolic 2022: Tradiţii şi obiceiuri din toată lumea

Paștele catolic este sărbătorit duminică, 17 aprilie 2022, iar credincioșii din toată lumea respectă o serie de tradiții și obiceiuri de ziua Învierii Domnului.
16.04.2022 | 09:01
Pastele catolic 2022 Traditii si obiceiuri din toata lumea
Paştele catolic 2022: Tradiţii şi obiceiuri din toată lumea. Sursa foto: Pixabay/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Paștele catolic este sărbătorit pe 17 aprilie 2022, iar credincioșii din toată lumea respectă o serie de tradiții și obiceiuri. Învierea Domnului este celebrată de cultul catolic și de cele protestante, pentru anglicani și luterani, dar și de Biserica Greco-Catolică din România. Iată cum petrec catolicii duminica Învierii!

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Paştele Catolic 2022

Credincioșii au de respectat o serie de tradiții și obiceiuri de Paștele Catolic, care în 2022 este sărbătorit cu o săptămână înainte de cel ortodox.

ADVERTISEMENT

Sâmbătă, Suveranul Pontif oficiază slujba care se numește Vigilia Pascală. Aceasta premerge ziua Învierii și finalul Postului Mare, cu o durată de 40 de zile. Acest post este ceva mai permisiv pentru catolici, care trebuie să evite doar consumul preparatelor din carne.

În duminica Paștelui, Papa Francisc va rosti, în mai multe limbi, mesajul tradițional de Învierea Domnului, dar și binecuvântarea „urbi et orbi”.

ADVERTISEMENT

O tradiție cunoscută de Paște este stropitul, provenită din Germania, care se practică și în România. Se spune că stropitul cu apă simbolizează purificarea.

Tradițiile și obiceiurile de Paște diferă în funcție de țară. De exemplu, părinții copiilor organizează o vânătoare de ouă de Paști prin grădini în mai multe țări ale lumii.

ADVERTISEMENT

În Franța și Italia, credincioșii obișnuiesc să se strângă la masă de Paște, unde consumă friptură de miel. Prăjitura specifică a italienilor este Colomba Pasquale, un cozonac în formă de porumbel, simbolizând veștile bune. Prăjitura specifică Paștelui în Spania este Mona, un cozonac auriu peste care se pun ouă colorate înainte de a fi băgat la cuptor.

În Marea Britanie, jambonul de porc este preparatul specific pe masa de Paște. Porcul este considerat simbol al norocului la englezi. Există și jocuri pentru copii, dar și pentru cei mari, care au ca temă ouăle de Paști.

ADVERTISEMENT

În Finlanda există o tradiție numită Virpominen, iar copiii deghizați în bătrânici sau vrăjitoare sună la casele vecinilor pentru a primi dulciuri. În țările scandinave se spune că oamenii trebuie să se trezească devreme în prima zi de Paște, pentru a vedea Soarele dansând.

Mielul și ouăle se află pe masa de Paște în Grecia, alături de ciorba de burtă în care au fost fierte inima și plămânii animalului,

În SUA, iepurașul le aduce dulciuri copiilor, iar în a doua zi de Paște are loc vânătoarea de ouă.

Ce nu au voie să facă de Paşte catolicii

Perioada Învierii Domnului este motiv de sărbătoare pentru catolici, la fel ca pentru ortodocși. Din acest motiv, nici catolicii nu au voie să lucreze în duminica Paștelui.

Paștele este o zi dedicată iertării și reflectării asupra vieții. De aceea se spune că nu este bine să te cerți cu nimeni.

De altfel, este bine să-i ierți și să te împaci cu toți cei cu care te-ai certat sau ai fost în dușmănie.

De ce sărbătoresc catolicii şi ortodocşii Paştele la date diferite

În general, Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date diferite. O dată la câțiva ani, Învierea Domnului pică în aceeași zi pentru ortodocși și catolici.

Regula după care se calculează data sărbătoririi Paștelui a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Utilizarea a două calendare diferite de ortodocși și catolici reprezintă unul dintre motivele pentru care Paștele pică la date diferite. Decalajul este, uneori, și de o lună.

Biserica Catolică se raportează la echinocțiul de primăvară după calendarul gregorian, iar Biserica Ortodoxă la calendarul iulian, pe stil vechi.

Astfel, sărbătoarea Învierii Domnului va fi „în prima zi de Duminică, după lună plină după echinocțiul de primăvară”, după cum spune regula. Dacă această duminică se suprapune Paștelui evreiesc (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), Învierea se sărbătorește în duminica următoare.

Paștele Catolic este sărbătorit doar cu o săptămână înaintea celui ortodox în 2022. Anul trecut, decalajul a fost mult mai mare. La catolici, Învierea Domnului a picat pe 4 martie în 2021, în timp ce ortodocșii au sărbătorit pe 2 mai.

Paștele va fi sărbătorit în aceeași zi pentru ortodocși și catolici abia în 2025 (20 aprilie).

ADVERTISEMENT