News

Paxlovid, antiviralul produs de Pfizer, vine în România. Medicamentul a fost aprobat miercuri în SUA

Pastila Paxlovid, un antiviral produs de Pfizer și aprobat recent pentru folosire în SUA, va ajunge și în România. Autoritățile au început deja demersuri în acest sens.
23.12.2021 | 16:31
Paxlovid antiviralul produs de Pfizer vine in Romania Medicamentul a fost aprobat miercuri in SUA
ADVERTISEMENT

Paxlovid, un antiviral produs de Pfizer, care, conform celor mai recente studii reduce cu 89% riscul de spitalizare sau deces în rândul nevaccinaților, va fi administrat și pacienților din România.

​Ministerul Sănătății a informat că a început deja demersurile pentru ca acest medicament să ajungă și în țara noastră în următoarea perioadă.

ADVERTISEMENT

Miercuri, 22 decembrie, acest antiviral a fost aprobat de FDA (Agenția pentru Medicamente din Statele Unite).

Pastila anti-Covid Paxlovid produsă de Pfizer va fi administrată și în România. Anunțul Ministerului Sănătății

România a început deja pregătirile pentru valul 5 al pandemiei de Covid-19, unul care se anunță a fi destul de grav, dată fiind rata scăzută de imunizare în rândul populației.

ADVERTISEMENT

În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a avut discuții cu cei de la Pfizer pentru a găsit soluții legate de importul antiviralului Paxlovid.

”La mai puţin de 24 de ore de la aprobarea tratamentului anti-COVID Paxlovid în SUA, ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, face demersuri să aducă cât mai rapid noul antiviral în România.

ADVERTISEMENT

În vederea pregătirilor pentru valul 5 al pandemiei, ministrul Sănătăţii a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanţii companiei Pfizer pentru a identifica soluţii în vederea asigurării cât mai rapide a tratamentului pentru pacienţii români”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii transmis, joi, către Agerpres.

Paxlovid este un antiviral cu administrare orală, aflat în procedură de autorizare la Agenţia Europeană a Medicamentului. Tratamentul este recomandat pacienţilor care au un risc crescut de a dezvolta o formă severă a bolii.

ADVERTISEMENT

Studiile prezentate recent de cei de la Pfizer arată că reduce riscul de spitalizare şi de deces cu aproape 90% dacă este administrat în primele zile de boală, menţionează sursa citată.

”Vaccinarea rămâne principala modalitate prin care putem limita pandemia, alături de alte măsuri de sănătate publică, asigurarea testării şi a tratamentului în ambulator”, a afirmat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, citat în comunicatul anterior.

Paxlovid, aviz de la EMA pentru folosire în caz de urgență

În urmă cu o săptămână, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat folosirea în caz de urgență a pastilei anti-Covid Paxlovid produsă de compania americană Pfizer.

Într-un comunicat oficial, instituția medicală a UE anunță că Paxlovid poate fi utilizat pentru a trata adulții cu Covid-19 care nu necesită oxigen suplimentar și care prezintă un risc crescut de a evolua către o boală severă.

Miercuri, 22 decembrie, Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a acordat autorizație de urgență pentru pastila împotriva COVID dezvoltată de Pfizer.

ADVERTISEMENT