News

Pastilele cu iod, distribuite în farmacii. Se eliberează doar pe bază de rețetă

Ministerul Sănătății a decis ca pastilele cu iod să fie distribuite în farmacii, iar eliberarea lor să se facă doar pe bază de rețetă scrisă de medici.
25.05.2022 | 18:15
Pastilele cu iod distribuite in farmacii Se elibereaza doar pe baza de reteta
Ministerul Sănătății a început să distribuie pastilele cu iod în farmacii. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

După ce medicii de familie au refuzat să preia pastilele cu iod, Ministerul Sănătății a hotărât ca aceste medicamente să fie distribuite în farmacii și să se ofere doar pe bază de rețetă scrisă de un doctor. De asemenea, iodura de potasiu nu se ia de către oricine și oricând.

Pastilele cu iod ajung în farmacii, în cele din urmă

Iodura de potasiu se administrează doar copiilor și femeilor sub 40 de ani, în cazul unui accident nuclear, pe parcursul a 24 de ore de la un astfel de eveniment.

ADVERTISEMENT

Prin intermediul farmaciilor, Ministerul a distribuit pastilele cu iod în scop preventiv, de câte 65 mg.

”Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil

ADVERTISEMENT

Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripția medicală pe numele pacientului minor.

După eliberarea prescripției medicale, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică din farmaciile din listă”, este precizat într-un ordin al Ministerului Sănătății, citat de Digi 24.

ADVERTISEMENT

Pastilele cu iod trebuiau să ajungă către populație, prin intermediul medicilor de familie, în luna martie, dar s-a amânat acest lucru, din dorința de a face mai întâi o campanie de informare, spunea Alexandru Rafila.

”Am lucrat în această perioadă la structurarea campaniei de informare. Nu putem face distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare. (…)

ADVERTISEMENT

E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme. (…)

Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuţia către cetăţeni”, explica ministrul sănătății, într-o conferință de presă de la Bacău.

De ce au refuzat medicii de familie să distribuie pastilele cu iod pacienților

Medicii de familie au refuzat să-și ia angajamentul distribuirii pastilelor cu iod oamenilor, pe motiv că procedura este una prea birocratică și că activitatea le va fi aglomerată.

ADVERTISEMENT