News

Pastilele cu iod, distribuite în farmacii. Se eliberează doar pe bază de rețetă

Ministerul Sănătății a decis ca pastilele cu iod să fie distribuite în farmacii, iar eliberarea lor să se facă doar pe bază de rețetă scrisă de medici.
25.05.2022 | 18:15
Pastilele cu iod distribuite in farmacii Se elibereaza doar pe baza de reteta
Ministerul Sănătății a început să distribuie pastilele cu iod în farmacii. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

După ce medicii de familie au refuzat să preia pastilele cu iod, Ministerul Sănătății a hotărât ca aceste medicamente să fie distribuite în farmacii și să se ofere doar pe bază de rețetă scrisă de un doctor. De asemenea, iodura de potasiu nu se ia de către oricine și oricând.

Pastilele cu iod ajung în farmacii, în cele din urmă

Iodura de potasiu se administrează doar copiilor și femeilor sub 40 de ani, în cazul unui accident nuclear, pe parcursul a 24 de ore de la un astfel de eveniment.

ADVERTISEMENT

Prin intermediul farmaciilor, Ministerul a distribuit pastilele cu iod în scop preventiv, de câte 65 mg.

”Medicul de familie, începând cu prima consultație acordată, inclusiv pentru consultațiile programate, eliberează, ca măsură strict preventivă, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate pentru pacient, dacă acesta este eligibil

ADVERTISEMENT

Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează reprezentantului legal al acestuia, prescripția medicală pe numele pacientului minor.

După eliberarea prescripției medicale, medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se ridică din farmaciile din listă”, este precizat într-un ordin al Ministerului Sănătății, citat de Digi 24.

ADVERTISEMENT

Pastilele cu iod trebuiau să ajungă către populație, prin intermediul medicilor de familie, în luna martie, dar s-a amânat acest lucru, din dorința de a face mai întâi o campanie de informare, spunea Alexandru Rafila.

”Am lucrat în această perioadă la structurarea campaniei de informare. Nu putem face distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare. (…)

ADVERTISEMENT

E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme. (…)

Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuţia către cetăţeni”, explica ministrul sănătății, într-o conferință de presă de la Bacău.

De ce au refuzat medicii de familie să distribuie pastilele cu iod pacienților

Medicii de familie au refuzat să-și ia angajamentul distribuirii pastilelor cu iod oamenilor, pe motiv că procedura este una prea birocratică și că activitatea le va fi aglomerată.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de...
Cornel Dinu, tot mai rău. „Nu mai iese din casă, s-a izolat de oameni și parcă își dorește sfârșitul”
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din...
Reacţia unui turist din UK care a vizitat pentru prima dată locul din România unde soarele "răsare" de două ori: "Fascinant"
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de...
CREȘTERE de 80% la PENSII pentru 3 milioane de românii. Șeful Casei de Pensii spune CINE se ÎNCADREAZĂ
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Aurul din bucătărie. Ce nu știați despre țelină
Aurul din bucătărie. Ce nu știați despre țelină
Avion prăbuşit, nu există supravieţuitori!
Avion prăbuşit, nu există supravieţuitori!
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt...
Cum și când să cumperi cireșe? Expert în horticultură: „Cireșele de mai sunt de «poftă», nu au gustul celor de iunie. Mai mult, ce găsești acum pe tarabă sunt din import”
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”