Sport

Pat Tillman, eroul american în lupta contra terorismului! S-a înrolat în armată după 11 septembrie 2001 şi a refuzat un contract milionar

11 septembrie 2001 a fost ziua care a schimbat vieţile a milioane de oameni, iar printre aceştia s-a numărat şi Pat Tillman. La 25 de ani, fotbalistul renunţa la un contract milionar în NFL şi se înrola în armata SUA.
10.09.2021 | 21:45
Pat Tillman eroul american in lupta contra terorismului Sa inrolat in armata dupa 11 septembrie 2001 si a refuzat un contract milionar
ADVERTISEMENT

Pat Tillman îşi trăia visul înainte de 11 septembrie 2001 şi juca în NFL. Cariera o începuse cu şapte ani înainte, în 1994, ca linebacker în echipa de fotbal american a Universităţii Arizona State, după ce cochetase o perioadă cu baseball-ul.

Viaţa lui Pat Tillman s-a schimbat după 11 septembrie 2001. A părăsit NFL la opt luni de la atentate

În 1998, Pat Tillman intra în Draft-ul NFL şi era ales de Arizona Cardinals. Sportivul dădea marea lovitură a carierei, după ce semnase pentru un salariu considerabil, iar primul sezon a fost unul reuşit pentru un debutant. Doi ani mai târziu, Paul Zimmermann, jurnalist al publicaţiei Sports Illustrated, îl numea în echipa NFL All-Pro a sezonului 2000.

ADVERTISEMENT

Pe 11 septembrie 2001, întreaga planetă urmărea cum terorismul lovea în inima Statelor Unite ale Americii. Totul s-a schimbat pentru Pat Tillman în ziua în care mii de compatroţi au fost ucişi în atentatele de la New York şi Washington. 12 zile mai târziu, tânărul de 24 de ani intra pe teren în meciul cu Denver Broncos, primul al ultimului său sezon în NFL.

La finalul sezonului, după 15 meciuri jucate pentru Arizona Cardinals, Pat Tillman i-a anunţat pe conducătorii echipei că se retrage. Planul era să se înroleze în armata SUA şi să plece pe front, în lupta americanilor contra terorismului.

ADVERTISEMENT

Înainte să ia această decizie, Pat Tillman primise o ultimă ofertă. Oficialii celor de la Arizona Cardinals îi ofereau un contract de 3.600.000 de dolari pentru următorii trei ani. Sportivul a spus pas şi intra în armată pe 31 mai 2002, dar nu singur, ci alături de Kevin, fratele său mai mic.

A fost ucis de aliaţi în timpul unui “foc prietenesc”

După ce a completat antrenamentul specific soldaţilor care vor pleca pe front, Pat Tillman a participat la invazia Irakului din septembrie 2003 şi s-a întors pentru scurt timp acasă. Pe 28 noiembrie 2003, fostul fotbalist absolvea cursurile de 62 de zile ale “Ranger School” din Fort Benning şi era trimis în Afganistan.

ADVERTISEMENT

A revenit pe front la finalul anului 2003, însă, de această dată, a ajuns la FOB Salerno din Afganistan. E locul unde şi-a găsit sfârşitul, pe 22 aprilie 2004, fiind răpus chiar de gloanţele aliaţilor.

Pat Tillman nu a fost victima talibanilor, cu toate că această variantă a fost vehiculată în primă fază, la scurt timp după ce a fost anunţat decesul bărbatului. În urma unei investigaţii lansate de Departamentul Apărării şi a Congresului SUA, familia sportivului a aflat că acesta a fost ucis în urma unui “foc prietenesc”.

ADVERTISEMENT

În termeni militari, “focul prietensc” este acţiunea armată, din proprie partă, lansată împotriva unui inamic, dar în timpul cărei cad victime din propria tabără, după ce ţinta a fost identificată greşit.

Armata americană, acuzată că a încercat să muşamalizeze cazul

În săptămânile de după incidentul petrecut în Afganistan, părinţii lui Pat Tillman nu au fost informaţi de adevărata cauză a morţii. Mai mult decât atât, fiind cazul unui “foc prietenesc”, armata americană a încercat să muşamalizeze totul.

Conform cărţii “Where Men Win Glory”, autorul Jon Kraukauer a dezvăluit că soldaţi din regimentul lui Pat Tillman au primit ordine să mintă familia sportivului înainte de funeralii. Jurnalul şi efectele personale nu au fost predate familiei, iar ancheta internă a armatei nu a putut să aducă un vinovat în faţa justiţiei.

În urma unei investigaţii asupra raportului autopsiei, doi patologi au determinat că Pat Tillman a fost ucis, cel mai probabil, de focurile trase dintr-o mitralieră-uşoară M249.

“Au crezut că pot controla totul, când au realizat că adevărul asupra morţii lui Pat ar putea reduce numărul celor care se vor înrola. Au distrus un poster boy (n.r. termen folosit în cazul unor nume celebre care intră în armată)”, spunea tatăl lui Pat Tillman.

ADVERTISEMENT