Sport

FARMECUL VIEŢII n-are limite: CALU’ lu’ PAŢANU’

Mulţi ani preşedintele Comisiei de Recurs de la LPF, înainte să iasă la pensie odată cu schimbarea „puterii” la ligă, Florin Gătejan, cunoscut şi recunoscut cu porecla ancestrală de...
15.09.2014 | 14:42
FARMECUL VIETII nare limite CALU lu PATANU

Mulţi ani preşedintele Comisiei de Recurs de la LPF, înainte să iasă la pensie odată cu schimbarea „puterii” la ligă, Florin Gătejan, cunoscut şi recunoscut cu porecla ancestrală de Paţanu’, a fost campion cu Rapid în 1967.

patanu lpf

Figură mare, cum îl caracterizează coechipierul său Rică Răducanu, Paţanu’ s-a născut şi a crescut în Giuleşti, fiu de căruţaş. Aşa că, la începutul campionatului următor titlului amintit, înaintea unui meci cu Dinamo, Paţanu’ a furat… calul lui ta-su şi a venit cu el, Murgu îl chema, la antrenament! Şi l-a băgat în vestiar!! Regretatul Dan Coe, şi mai nebun(atic) i-a pus… suspensorul său calului, iar Puiu Ionescu, acum un respectat şi reputat avocat, i-a tras peste copite, pe picioare, jambiere alb-vişinii!!!

romaniaungariatineret41

Aşa arăta tribuna a II-a pe Giuleşti în anii ’60…

Au pus în pericol meciul cu Dinamo!

Apoi l-au scos pe Murgu la iarbă verde, pe terenul de joc, unde Nicky Dumitriu, cu un băţ pe post de sabie, l-a încălecat, mimînd, spre deliciul tuturor, pe Don Quijote de la Mancha. Numai că Teofil Codreanu, „Parpală” pentru prieteni şi peluză, a tras cîteva mingii în cal, care s-a speriat de moarte şi a început să se ridice în două picioare, nechezînd cu spume la gură! Cu Nicky Dumitriu în spate, mai panicat decît bietul patruped!! A sărit ca ars antrenorul Valentin Stănescu, nea Tinel, Dumnezeu să-l odihnească: „Băăăă nenorociţilor, aţi uitat că duminică jucăm cu Dinamo şi n-am decît unşpe jucători? Vreţi să mă lăsaţi fără servici?!”. Şi astfel circul a luat sfîrşit…

A urcat un taraf întreg în… pom!

„Circul cu calul lui Gătejan”, spune Rică Răducanu, „depăşeşte pînă şi nebunia celebră a lui Bazil Marian, care, tot după un succes al Rapidului, parcă o Cupă, a urcat în pom un taraf întreg, să le cînte băieţilor de acolo, de sus, de la cucurigu!”. Ăsta da farmecul vieţii!

potcoava