Patriarhia Română, mesaj pentru enoriaşi. De ce îi îndeamnă să refuze calendarele ortodoxe de la partide

Bogdan Solomon   
în HotNews
23/11/2020, 19:21
Patriarhia Română, mesaj pentru enoriaşi. De ce îi îndeamnă să refuze calendarele ortodoxe de la partide
Patriarhia Română îndeamnă credincioșii să refuze calendarele ortodoxe oferite de partidele politice în campanie. Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

În încercarea de a-și atrage pe ultima sută de metri un număr cât mai mare de votanți la alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie, reprezentanții unui partid politic a decis să le ofere cetățenilor și calendare ortodoxe, pe lângă tradiționalele materiale împărțite în scop electoral. Într-un comunicat transmis recent, Patriarhia Română își exprimă, însă, dezacordul față de această practică, semnalează o serie degreșeli liturgice” și îndeamnă credincioșii să nu le primească.

Totodată, reprezentanții instituției solicită ca aceasta să nu fie implicată în lupta electorală dintre partide prin „recrutarea de membri din rândurile clerului și folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericeşti”.

Întrucât are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe, BOR atrage atenția că astfel de inițiative fac obiectul unor încălcări grave ale legislației în vigoare. Pentru a avea siguranța că textul este probat anual de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, enoriașilor li se recomandă să caute calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mănăstiri şi magazine bisericești.

Patriarhia Română îndeamnă credincioșii să refuze calendarele ortodoxe primite în scop electoral

Patriarhia Română a aflat cu surprindere că o entitate politică aflată în campanie electorală a tipărit, cu scopul de a le oferi cetățenilor ca material electoral, calendare creştin-ortodoxe (false) care conţin nu doar o siglă politică, ci inclusiv greşeli liturgice şi tipiconale, omisiuni sau înscrieri eronate ale unor sfinţi români canonizaţi recent şi ale unor sărbători religioase.

Dincolo de faptul că o asemenea inițiativă concretizată în tipărirea unui material electoral mascat în calendar creștin ortodox constituie un rapt de conținut, imagine și simbol creștin-ortodoxe, aceasta încalcă Legea nr. 103/1992, privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult (actualizată la data de 29 ianuarie 2001), conform căreia Biserica Ortodoxă Română are dreptul exclusiv de tipărire a calendarelor ortodoxe şi de comercializare/distribuire a acestora numai în biserici, mănăstiri şi propriile magazine bisericeşti.

Reamintim că, în perspectiva alegerilor locale și legislative din acest an, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința sa din 21 iulie 2020, pornind de la pozițiile exprimate succesiv prin hotărârile sinodale din 13-14 februarie 1996, 23-25 februarie 2000, 12-13 februarie 2004, 5-7 martie 2008 și 25 februarie 2016, din dorința de a face cât mai clară atitudinea Bisericii Ortodoxe Române față de viața politică și campaniile electorale, a reiterat apelul său către liderii partidelor politice din Romania de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului și nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spațiilor, slujbelor și însemnelor bisericeşti.

Ca urmare, Patriarhia Română recomandă credincioşilor ortodocşi să caute  calendarele ortodoxe autentice numai în biserici, mănăstiri şi magazinele bisericeşti, pentru a avea siguranţa că textul acestora este cel aprobat anual de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române”, anunță Patriarhia Română.

Partidul lui Ponta și Tăriceanu, acuzat că a distribuit calendare ortodoxe drept „șpagă electorală”

Într-un mesaj publicat recent pe contul său de Facebook, Vlad Voiculescu acuză Pro România că oferă cetățenilor calendare ortodoxe sub formă de „șpagă electorală”, în speranța că astfel va reuși să obțină cât mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminică, 6 decembrie.

Ce șpagă electorală mai trimite PRO ROMÂNIA / ALDE oamenilor acasă. I-a lovit credința și au zis să dea mai departe… în 2.800.000 de exemplare! Fotografia este din sediul lor de campanie din B-dul Banu Manta”, scrie fostul ministrul al Sănătății.

În replică, Victor Ponta „bate obrazul” Bisericii Ortodoxe Române și amintește că formațiunea sa a ales să distribuie calendarele gratuit. Totodată, acesta susține că Voiculescu se află în spatele unei ample campanii îndreptate atât împotriva Bisericii, cât și a celor care au convingeri religioase.

Cred că este o neînțelegere din partea celor care se gândesc doar la câștigul pecuniar. BOR are calendare pe care le pune în vânzare cu simbolurile și logoul oficial.

I-am întrebat pe colegii de la Pro România care au distribuit  GRATUIT niște calendare care nu au formatul și nici logoul BOR. Sunt convins ca nu este vorba de competiție aici – doar de binele unor oameni cu venituri mici.

Sunt convins că ne bucurăm cu toții ca oamenii care nu au bani să-și cumpere pot totuși să aibă un calendar religios. În această perioada în care politicieni ca Vlad Voiculescu fac o adevărată campanie împotriva Bisericii și a celor care au convingeri religioase – noi, fiind PRO România, ne dorim să sprijinim cetățenii fără resurse materiale”, a declarat liderul Pro România.

Închide ×