Simona Halep

Patriarhia Română o premiază pe Simona Halep. “Cea mai înaltă distincție!” FOTO

15.07.2019 | 15:04
Patriarhia Romana o premiaza pe Simona Halep Cea mai inalta distinctie FOTO

Simona Halep a câștigat finala de la Wimbledon 2019 împotriva Serenei Williams, scor 6-2, 6-2, iar sportiva din România a luat cel de-al doilea titlu de Grand Slam din carieră. Astfel, Patriarhia Română a decis să o premieze pe Simona Halep și îi acordă acesteia Ordinul “Crucea Patriarhală”.

Patriarhia Română o premiază pe Simona Halep

Printre cei care au primit Ordinul “Crucea Patriarhală” din partea Patriarhiei Române este și Traian Băsescu, cel care a fost președinte al României între 2004 și 2016. Anunțul că Simona Halep o să primească această distincție a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă.

“Patriarhia Română acordă campioanei Simona Halep
Ordinul ”Crucea Patriarhală,,”
Românca Simona Halep a devenit de mai multă vreme un simbol al performanței sportive pe plan internațional, fapt care a culminat cu obținerea trofeului Wimbledon 2019, cel mai vechi și mai restigios turneu de tenis dintre cele 4 turnee de Mare Șlem.
Apreciind realizările sale în domeniul tenisului feminin de performanță și, totodată, credința sa creștin-ortodoxă, pe care o mărtuisește public prin semnul Sfintei Cruci, Patriarhia Română îi acordă campioanei Simona Halep Ordinul “Crucea Patriarhală” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.
Data înmânării distincției va fi stabilită de comun acord”
, este comunicatul emis de Patriarhia Română.

Comunicatul emis de Patriarhia Română
Comunicatul emis de Patriarhia Română

Ce reprezintă distincția primită de Simona Halep de la Patriarhia Română

Crucea Patriarhală este cea mai înaltă distincție acordată de către Patriarhia Română. Ea este oferită de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la propunera ierarhilor eparhioți, clericilor și mirenilor. Crucea Patriarhală, cea pe care o va primi Simona Halep, a fost instituită în anul 1925 de către patriarhul Miron Cristea și se conferă clericilor și mirenilor. Este o răsplată pentru cei care au adus un ajutor substanțial Bisericii Ortodoxe Române, dar care pot fi și un exemplu de moralitate.

Printre cei care au primit Crucea Patriarhală se numără Ilie Ilașcu, Andrei Ivanțoc, Tucor  Petrov Popa, Alexandru Leșco și Petre Godiac (6 ianuarie 1994), Dumitru Oprea (13 octombrie 2005), Constantin Bălăceanu-Stolnici, Traian Băsescu (27 octombrie 2007). Fostul președinte al României a primit această distincție pentru că “a arătat o prețuire deosebită pentru Biserica noastră, numind-o de mai multe ori “Biserică Națională” și pentru că apreciază rolul religiei în societate, în popor, în relațiile dintre popoare, cu rugămintea și cu convingerea că ne va ajuta să rezolvăm definitiv problema locului pe care va fi construită viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului”, apare pe wikipedia.org.