ADVERTISEMENT
News

Patriarhia Română sfidează și recomandările Comisiei Europene privind slujbele de Crăciun: „Nu poate impune nimic”

Autor: Bogdan Solomon | 02.12.2020 | 17:50
Patriarhia Română sfidează și recomandările Comisiei Europene privind slujbele de Crăciun: „Nu poate impune nimic”
Patriarhia Română nu concepe ca slujbele de Crăciun să aibă loc online. Sursa foto: Basilica.ro

Patriarhia Română reacționează după ce Comisia Europeană a recomandat tuturor statelor membre să înlocuiască liturghiile de Crăciun cu inițiative online sau televizate, pentru a nu pune în pericol sănătatea credincioșilor.

ADVERTISEMENT

Într-un comunicat transmis miercuri, 2 decembrie, purtătorul de cuvânt al instituției le amintește liderilor de la Bruxelles că „nu pot impune nimic în sfera esențială a religiosului” și „nu pot conduce discreţionar la anularea sau transferarea în online a slujbelor”.

Potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, acest demers încearcă să împiedice repetarea greșelilor comise pe timpul verii, în condițiile în care există riscul apariției celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Patriarhia Română nu acceptă ca slujbele de Crăciun să se mute în online

Comisia Europeană nu decide şi nu poate impune nimic în sfera esenţială a religiosului, doar poate emite recomandări (!) legate de încurajarea şi intensificarea protejării de noul coronavirus în viaţa socială din perioada sărbătorilor.

Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreţionar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun şi nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru.

ADVERTISEMENT

Bisericile însele (formate din majoritatea persoanelor care compun societatea românească şi nu numai) sunt perfect conştiente de situaţia actuală extrem de dificilă şi implicate caritabil major în sprijinirea autorităţilor, alături de care au fost şi vor rămâne constant în combaterea pandemiei.

Experienţa lor socială şi discernământul conferit de credinţa împrietenită cu raţiunea, nu în divorţ cu ea, fac din biserici spaţii comunitare în care slujbele religioase se pot desfăşura în condiţii de reală siguranţă.

ADVERTISEMENT

Biserica, cultele religioase pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asiguraţi că, respectate fiind, sunt şi eficiente. Cei care cu ostentaţie nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor şi sfidând eforturile uriaşe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu şi pot fi avertizaţi/ sancţionaţi legal.

Responsabilitatea publică şi perceperea sănătăţii celuilalt ca o problemă personală de natură spirituală sunt lucruri care, mai ales în actualul context, onorează în modul cel mai înalt. Ele trebuie asumate în mod practic de oricine are conştiinţa statutului său de creştin”, se arată în comunicatul transmis de Patriarhia Română.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!