News

Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat anti-COVID. Explicația lui Vasile Bănescu: „Este un drept, nu o obligație”

Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat anti-COVID. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, a oferit o explicație pe această temă.
26.07.2021 | 19:53
Patriarhul Daniel nu sa vaccinat antiCOVID Explicatia lui Vasile Banescu Este un drept nu o obligatie
ADVERTISEMENT

Patriarhul Daniel nu a făcut vaccinul împotriva COVID-19. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a reacționat în acest sens.

Acesta a declarat că șeful BOR este o persoană cu un profil medical personal. Acesta a ținut să sublinieze că imunizarea prin intermediul vaccinului este dreptul fiecăruia, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

Patriarhul Daniel a împlinit vârsta de 70 de ani în ziua de 22 iulie. Șeful BOR a fost decorat de către președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României”.

Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat anti-COVID. Explicația lui Vasile Bănescu

Patriarhul Daniel nu s-a vaccinat anti-COVID, iar Vasile Bănescu a oferit câteva explicații pe această temă.

ADVERTISEMENT

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a declarat că vaccinarea nu este o obligație și că fiecare persoană poate decide dacă vrea să se imunizeze sau nu cu unul dintre serurile care există la momentul actual.

În plus, acesta a mai adăugat că Patriarhul Daniel are un profil medical personal. Șeful Bisericii Ortodoxe Române „s-a sfătuit în mod sigur cu medicul său” în privința vaccinării.

ADVERTISEMENT

Acesta a reflectat și la „caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum şi la faptul că acesta este un drept, nu o obligaţie”, a declarat Vasile Bănescu, potrivit sursei citate anterior.

Declarația lui Vasile Bănescu a fost făcută în contextul în care vicepremierul Dan Barna a făcut apel la Biserica Ortodoxă pentru a se implica în campania de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Vasile Bănescu a mai transmis că Biserica Ortodoxă va anunța dacă Patriarhul Daniel va decide să se vaccineze anti-COVID.

„Dincolo de aceste aspecte ce ţin de registrul unor decizii firesc personale, poziţia Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabila vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării principiilor de natură etică.

Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil şi în totală cunoştinţă de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autorităţile competente şi receptată corect de cetăţeni.

În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor şi credincioşilor ei cu privire la vaccinare.

Opţiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanţiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculaţiilor excesive şi a extremismelor”, a mai spus Vasile Bănescu.

Dan Barna, apel la Biserica Ortodoxă pentru a-i convinge pe cetățeni să se vaccineze

Dan Barna a făcut apel la BOR pentru a veni în ajutor în privința campaniei de vaccinare. Acesta a declarat că Guvernul trebuie să se consulte cu Biserica astfel încât să formeze un parteneriat.

Vicepremierul ar vrea ca preoții să fie implicați în campania de vaccinare. Anunțul a fost făcut în contextul în care tot mai puțini români s-au imunizat în ultimele săptămâni.

Acesta a luat exemplul Bisericii Ortodoxe din Grecia, care a avut o implicare activă în campania de vaccinare. În plus, 50% dintre locuitorii eleni sunt imunizați.

Dan Barna a ținut să sublinieze că vaccinarea este singura soluție pentru a ține pandemia sub control.

„Discutăm foarte clar şi voi propune premierului ca la nivelul Guvernului să avem un dialog cu Biserica Ortodoxă Română şi un parteneriat cu Biserica Ortodoxă ca partener pentru vaccinare.

Dacă Biserica Ortodoxă din Grecia a făcut acest lucru, şi iată că Grecia a trecut de 50% rată de vaccinare, cred că este posibil şi sunt convins şi am încredere şi în înţelepciunea Părintelui Patriarh şi a celorlalţi ierarhi din cadrul BOR. (…) Vaccinarea este singura soluție”, a declarat Dan Barna.

ADVERTISEMENT