News

Ce a transmis patriarhul Daniel, înainte de Paște, despre schimbările meteo. Șeful BOR, mesaj adresat la Pelerinajul de Florii

Patriarhul Daniel a adresat un cuvânt de învățătură celor care au participat la Pelerinajul de Florii. În cadrul mesajului său, preafericitul părinte a vorbit și despre schimbările climatice.
17.04.2022 | 11:20
Ce a transmis patriarhul Daniel inainte de Paste despre schimbarile meteo Seful BOR mesaj adresat la Pelerinajul de Florii
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a oficiat o slujbă în încheierea pelerinajului de Florii Foto: EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO via hepta
ADVERTISEMENT

Liderul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a vorbit despre semnificația Pelerinajului de Florii, “icoană înaintevestitoare a bucuriei Sfintelor Paşti”.

Patriarhul Daniel, preocupat de schimbările climatice

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi pe Dealul Mitropoliei, Patriarhul Daniel a făcut o mențiune legată de schimbările climatice.

ADVERTISEMENT

“Acest pelerinaj de Florii este icoană înaintevestitoare a bucuriei Sfintelor Paşti.

De aceea se spune, uneori, în popor ‘cum e vremea la Florii, aşa va fi şi la Paşti’. Sigur că nu era natura atât de afectată de schimbări climatice nedorite”, a spus șeful BOR.

Patriarhul a vorbit și despre semnificația Intrării Domnului în Ierusalim ca acceptare de bunăvoie a suferințelor – moartea şi îngroparea.

ADVERTISEMENT

“Această Intrare a Domnului în Ierusalim este o intrare în Ierusalimul pământesc pentru a pătimi de bunăvoie.

Toate cântările pe care le-am auzit în acest pelerinaj arată că Iisus merge spre pătimire, dar pătimirea aceasta este de bunăvoie, deşi ea este cauzată de uneltirile autorităţilor religioase şi politice din vremea aceea”, a spus Patriarhul.

ADVERTISEMENT

Semnificația intrării în Săptămâna Patimilor

“Totuşi, Evanghelia după Ioan subliniază că Iisus Hristos a acceptat suferinţele – moartea şi îngroparea – de bunăvoie.

Intrarea în Săptămâna Sfintelor Pătimiri însă nu mai are un sens pedagogic, precum cele 40 de Zile care s-au încheiat cu Vecernia de vinerea trecută, ci are caracter mistic, de împreună pătimire cu Hristos.

ADVERTISEMENT

De aceea, cântările noastre spun ‘ieri m-am îngropat cu Tine Hristoase, astăzi împreună cu Tine înviez’.

Prin această lucrare mărturisitoare a pelerinajului am concentrat în gesturi, cuvinte şi cântări esenţialul credinţei noastre şi anume legătura între Cruce şi Înviere, între Suferinţă şi Biruinţă, între Întristare şi Bucurie”, a mai arătat Patriarhul Daniel.

Pelerinii au participat âla Pelerinajul de Florii, care a început la Mănăstirea Radu Vodă, din Capitală. Ramuri de salcie au fost sfințite și oferite credincioșilor, iar apoi s-a pornit pe străzile Bucureștiului până pe dealul Patriarhiei, acolo unde credincioșii au fost așteptați, conform tradiției, de Patriarhul Daniel, cel care a ținut și o slujba la finalul acestei procesiuni.

La eveniment au participat mii de enoriași mii de bucureșteni adunați în curtea mănăstirii și aproximativ o mie de preoți și monahi din București, dar și preoți veniți din județele Ilfov și Dâmbovița, care au luat parte la procesiune.

ADVERTISEMENT